Zece greseli de design interior pe care trebuie sa le eviti

Tuturor ni se intampla sa ne lasam prada cumparaturilor de moment si sa constatam ulterior ce ceea ce am luat nu se potriveste deloc in casa, sau am terminat de decorat si, totusi, ceva nu este in regula. Unde am gresit si cum puteam evita acel lucru?

Pentru a armoniza obiectele de decor interior, este nevoie de un ochi format care sa poate evalua culoarea, lumina, dimensiunile, amplasamentul. Toate acestea afecteaza aspectul si dicteaza designul camerei. Exista o multime de greseli comune pe care aproape toata lumea le face atunci cand proiecteaza interioarele. Vom analiza in continuare cele mai frecvente zece greseli posibile in decoratiile de interior si vom vedea cum putem evita sa le facem.

Scala & proportii

Este o greseala ca toate piesele dintr-o camera sa aiba acelasi nivel sau dimensiune. Evitati acest lucru prin alegerea obiectelor de mobilier de diferite inaltimi sau dimensiuni si prin amplasarea la niveluri diferite a obiectelor de arta. Totodata, evitati sa strangeti prea multe obiecte mici intr-o camera pentru ca ele dau un aer inghesuit, neoferind ochiului un spatiu de relaxare. De asemenea, nu puneti nici prea multe obiecte mari intr-o camera, pentru ca astfel ea va deveni mica si sufocata. Secretul este sa amestecati diferite forme, inaltimi si dimensiuni. Cauta piese de mobilier la Divani e Sofa pe care le poti customiza in functie de designul dorit. 

Cumparaturi de impuls

Cu totii suntem predispusi la cumparaturile de impuls, care nu sunt intodeauna si avantajoase. Pentru a evita acest lucru, inainte de a incepe cumparaturile de mobilier, masoara camerele si stabileste un plan si un buget. Amplasarea si dimensiunea mobilierului trebuie bine gandite pentru a nu te pomeni ca nu incape in camera ta sau ramane prea putin spatiu pe langa el. Planifica mai intai, masoara de doua ori, si abia apoi cumpara. Acceseaza linkul https://www.lookboxliving.com.sg/ideas-tips/10-common-interior-design-mistakes pentru a vedea cum arata designul obtinut prin cumparaturi impulsive de moment.

Alegerea culorilor in functie de dimensiunea camerei

Alegerea culorilor perfecte intr-un spatiu mic poate fi o provocare serioasa pentru designul camerei. Nu face greseala sa alegi un mobilier de culoare inchisa, voluminos si greoi pentru o camera mica – ea va capata un aer inghesuit si sufocant. Alege culorile in functie de dimensiunea camerei, mai exact nuante deschise si monocrome care reflecta lumina pentru spatiile mici si simple tuse sau accente de culori mai inchise. Daca spatiul este generos, nu ai de ce sa iti faci griji in alegerea culorilor.  

Marimea covorului

Covorul poate transforma complet o camera, creand un punct de interes si poate fi dificil sa gasesti marimea potrivita. Un covor de sufragerie ar trebui sa permita pozitionarea tuturor scaunelor in jurul lui, marcand zona de conversatie. Un covor mic nu permite acest efect. In general camerele de zi au nevoie de un covor de 2.0/4.0 m. Un covor de 1.60/2.40 m ar veni mai bine intr-un dormitor, langa pat, in bucatarie sau pe hol, dar nu in camera de zi. Covorul din camera de zi trebuie sa fie suficient de mare pentru a se potrivi cel putin picioarele din fata ale canapelei pe el. Cele din spate pot sta direct pe podea. 

Lipsa de lumina

Deciziile luate in privinta iluminarii ar trebui sa fie o parte practica a procesului de proiectare si design, fiind extrem de importante. Desi iluminarea din tavan este cea mai frecventa alegere, uneori ea este neadecvata, neplacuta si deranjanta. Din fericire nu este singura varinata posibila, existand multiple variante de iluminat care pot crea diverse ambiante. Ideal este sa dispuneti de iluminare pe mai multe nivele, folosind corpuri de iluminat de inaltimi diferite. 

Plasarea mobilierului

Deseori oamenii prefera sa isi impinga mobilierul cat mai aproape de perete, ceea ce poate fi o greseala. Plasati mobilierul la distanta de perete – veti obtine senzatia de mai mult spatiu si zone mai intime si mai primitoare. Acceseaza link-ul https://www.interioreast.com/top-10-mistakes-interior-designs/ pentru a vedea efectul celor mai mari greseli facute in decorarea interiorului. 

Prea multe decoratiuni si accesorii

O alta greseala pe care cu totii o facem este sa afisam prea multe decoratiuni si accesorii, imprastiindu-le prin toata casa. Daca ai colectii de decoratiuni de interior, cel mai bine este sa le grupezi in grupuri de cate trei si sa le afisezi, dar in numar limitat. Nu iti incarca spatiul cu prea multe decoratiuni care pot deveni obositoare si greu de curatat.

Lipsa definirii scopului incaperii

Daca nu esti sigur de scopul camerei, cu siguranta ca ea va fi mobilata fara nici un plan, ceea ce poate fi un dezastru in materie de design. Inainte de a te apuca sa decorezi si sa mobilezi o camera, este imperios necesar sa stii exact care va fi scopul ei final. 

Fire si cabluri la vedere

Oricat de multi bani ai investit in mobilier si decoratii, cateva cabluri si fire lasate la vedere vor strica toata imaginea. Evita acest lucru pozand cu atentie fiecare cablu si mascand cat mai bine firele. Nu le lasa la vedere pentru ca sunt inestetice, atrag praful si ingreuneaza curatenia si te poti impiedica oricand de ele.

Prea multe stiluri de design

Desi este distractiv sa te plimbi prin magazinele de mobilier, nu te lasa dus de val si nu cumpara tot ce iti place, fara a tine cont de stilul mobilierului pe care deja il ai acasa. In acest mod faci una din greselile majore in designul de interior si anume – ajungi sa adopti prea multe stiluri, rezultand o casa lipsita de caracter, incarcata si obositoare. Caracterul, stilul si designul se construiesc in timp si poate dura ani de zile pana ajungi in momentul in care casa ta este complet utilata si decorata.  

Dupa cum ai vazut, exista o multime de greseli comune care se pot face cu usurinta atunci cand vine vorba de design interior. Din fericire, exista si o multime de solutii usoare pentru a remedia aceste greseli sau a evita sa cazi in capcana lor. Pentru un ajutor de incredere puteti apela la servicii de design interior.