Uite cum se realizează corect tăierea trandafirilor! Eu am respectat cu strictețe aceste sfaturi și am cele mai frumoase flori! Prietenele mă invidiază!

Lăstarii vor creşte dacă veţi tunde trandafirii în mod regulat. Cel mai important e să tăiaţi trandafirii în mod corect, deoarece aţi putea risca să se piardă planta.

Reguli generale de tundere a trandafirilor:

Trandafirii se pot tăia în orice sezon al anului, dar important e să efectuaţi tăierea oblică la 5 mm mai sus de mugur. În cazul în care vreţi să aveţi o tufă mai pufoasă de trandafiri, tăiaţi ramurile care dau în exterior, de deasupra mugurilor.

În cazul în care doriţi o tufă verticală, tăiaţi ramurile din interior, de deasupra mugurilor. În funcţie de vârstă tufelor, trebuie să ştiţi să tăiaţi corect ramurile. Spre exemplu, plantele de un an se curată la jumătate din înălţime. În al doilea an, iau naştere 2-3 lăstari pe fiecare ramură, aceştia crescând din tulpină de baza.

Aceştia nu trebuie tăiaţi de la baza. Rămurelele de un an se taie la mugurii de sus care sunt mai bine poziţionaţi sub butoanele care au înflorit, iar rămurelele de doi ani se taiela 2-3 muguri de la baza. În cazul trandafirilor maturi, înlăturaţi complet rămurelele scurte, moarte, care au crescut după ce au fost tăiate anul trecut.

Dacă vreţi să aveţi cele mai frumoase flori, tăiaţi lăstarii laterali de orice grosime care cresc spre centrul tufei.

Tăierea trandafirilor hibrizi de ceai:

Modul în care se curată acest tip de trandafiri este în formă de sfera. Butoanele formate pe rămurelele din anul anterior se taie scurt.

Trebuie să ştiţi că e indicat să lăsaţi 2-4 muguri la o distanţă de 15 cm de nivelul pământului pe tufele tinere. Lăsaţi 4-6 muguri la o distanţă de aproximativ 20 cm la tufele mature. De asemenea, lăsaţi 2-4 muguri pe rămurelele laterale. Şi în acest caz, se înlătura toate ramurile interioare din centrul tufei.

Tăierea trandafirilor din clasa floribundă:

Că să nu crească o tufă cu rămurele mici şi ramuri slabe, tundeţi aceşti trandafiri foarte scurt. Tăiaţi unele ramuri pentru a determina înflorirea mai devreme, iar pe celelalte ramuri de un an, tăiaţi-le doar 1/3 din lungime. În cazul ramurilor bătrâne lăsaţi pe ramurile laterale 3-5 muguri, iar în cazul ramurilor tinere lăsaţi 2-3 muguri. Acele ramuri bătrâne care au crescut din mijlocul tufei, se taie. Acestor trandafiri, trebuie să li se taie ramurile crescute la fiecare 10-12 zile.

Tăierea trandafirilor de parc:

Nu prea se tund toamna aceşti trandafiti. După ce aţi legat ramurile cu panglici,îndoiţi-le în pământ şi acoperiţi-le. Ele se taie primăvară. După ce s-a înlăturat învelişul de iarnă, tăiaţi ramurile după bunul plac încât să le daţi o formă frumoasă şi lăsaţi 2-4 muguri pe ramurile laterale.

Tunderea trandafirilor mininaturali:

Toamna se dau la o parte ramurile rupte, iar primăvară se tund în aprilie. Trebuie scurtaţi cam 1/3 din lungime lăstarii primăvară şi trebuie tăiate complet ramurile slabe, moarte şi bolnave. Se înlătura lăstarii deşi din centrul tufei.

Tăierea trandafirilor acoperitori:

Toamna tăiaţi zonele care au înflorit şi ramurile bolnave şi lăsaţi ramurile tinere de la tulpină de baza care au crescut în acel an. Ramurile laterale se taie la 2-3 muguri la o distanţă de 10 cm de baza. Primăvară,tăiaţi zonele rupte şi afectate de ger.

Dacă veţi tăia corect trandafirii, veţi avea parte de aceste flori anual! Sperăm să vă ajute sfaturile noastre!

POATE TE INTERESEAZĂ ȘI: Înmulțirea trandafirilor prin butași – sfaturi esențiale.  Îi poți înmulți chiar în propria grădină fără risipă de bani!

Trandafirii sunt cu siguranță ”pata de culoare” care trebuie să își găsească locul în orice grădină. Despre îngrijirea rozelor se știe că nu ridică mari complicații celor care aleg să se bucure de mirosul și culorile vii ale nobilelor flori. Puțini știu însă că trandafirii pot fi înmulțiți chiar în propria grădină astfel încât să faceți economie de bani în fiecare toamnă când vreți să vă măriți grădina de flori!

Înmulțirea soiurilor de trandafiri altoiți, nobili, se face prin butași sau prin altoire. Înmulțirea trandafirilor prin butași este o lucrare relativ ușoară, însă nu se poate aplica la toate soiurile, deoarece numai lăstarii și ramurile trandafirilor cu lemn moale au însușirea de a se înrădăcina atunci când sunt puse în nisip sau pământ. Se pot înmulți prin butași mai ales trandafirii poliantha, care au flori mici și numeroase, așezate în buchet, precum și unii trandafiri urcători.

Pentru că mai sunt doar câteva zile care ne despart de prima lună de toamnă, vom explica cum puteți proceda în această perioadă pentru înmulțirea trandafirilor. Dacă alegeți să începeți chiar în primele zile din septembrie când butașii sunt încă verzi trebuie să știți că aceștia se confecționează din lăstarii care au înflorit.

Aceștia trebuie să fie lungi de 10-45 cm; la vârf se lasă numai 2 frunze, care se taie sau se ciupesc la jumătate.

Lăstarii se taie la bază imediat sub un ochi, iar la vârf, cu 1-2 cm deasupra ultimului ochi. Pentru tăieri se folosește un briceag bine ascuțit.

Pentru înrădăcinare, butașul se poate înfige în ghivece sau lădițe cu nisip, până la circa 3-4 cm adâncime.

Pentru a asigura umiditatea necesară, nisipul din ghiveci se menține în permanență umed, iar butașul se acoperă cu un borcan de sticlă.

În primele zile, butașii se pulverizează zilnic cu apă.

Plantarea se poate face în aceleași condiții chiar și direct în grădină.

Dacă alegeți să faceți înmulțirea toamna mai târziu atunci trebuie să știți că la butășirea trandafirului în uscat, butașii sunt porțiuni de ramuri anuale. Acestea trebuie să fie lungi de 15-25 cm și se confecționează toamna, după căderea frunzelor. Aceștia se păstrează peste iarnă în nisip, în pivniță, și se plantează primăvara, într-un strat de flori din grădina sau în ghivece cu pământ nisipos.

În toamna viitoare, după înrădăcinare, butașii se pot planta la locul definitiv.

Sursa: agrointel.ro