Trucuri și idei pentru siguranța băii tale

Se vorbește foarte des despre design și sunt disponibile atât în mediul online cât și în media tipărită foarte multe idei pentru amenajarea unor băi frumoase cu stiluri surprinzătoare. Dar pe lângă estetic, sunt lucruri cel puțin la fel de importante la care trebuie să te gândești, precum funcționalitatea și siguranța. Cum baia este o cameră pe care o folosești zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, trebuie să fii atent și la cum o poți face să fie mai confortabilă și mai sigură. Aspectul siguranță devine foarte important mai ales atunci când baia este folosită de vârstnici sau de copii, pentru că ei sunt mult mai predispuși rănirilor accidentale.

Cum poți face baia mai sigură? Momentul perfect este în etapa de proiectare a unei noi amenajări, pentru că așa ai oportunitatea de a integra în design cât mai multe elemente de siguranță. Dacă te ajută în acest proces un arhitect sau un designer de interior, anunță-i că pentru tine sunt importante aspectele legate de securitate, aceștia putând face o prioritate din acest aspect și vor integra cât mai multe din noile tehnologii în amenajarea băii, astfel încât tu să te simți în siguranță și să poți folosi baia fără griji.

În cazul în care ai amenajat deja baia și nu mai ai în plan o renovare, cel mai bine ar fi să folosești produse complementare care să te ajute să previi cauzele de accidentare cele mai frecvente. Iată câteva idei cu ajutorul cărora le poți asigura o utilizare mai sigură și plăcută:

#1 Covoare de baie antiderapante

Alunecările și căzăturile sunt principalele cauze ale accidentărilor produse în baie. Pentru a le evita, pune covorașe care au pe spate o suprafață cauciucată anti-alunecare. Acestea sunt făcute special pentru utilizarea în baie și previn accidentările la intrarea și ieșirea din duș sau din cadă.

#2 Nu lăsa apa să băltească

Nu este cel mai plăcut lucru, dar dacă după duș a rămas apă pe jos, șterge cu mopul sau cu o lavetă. Dacă rămâne apă, cel care va folosi baia după tine riscă să nu vadă sau să nu se aștepte și poate aluneca accidental. Pentru a fi simplu și rapid, poți ține în baie un mop special pentru asta pe care să îl folosești după fiecare duș.

#3 Evită pe cât posibil folosirea aparaturii electrice în baie

Nu permite minorilor să folosească în baie orice fel de echipament electric. În cazul adulților, pentru a evita electrocutările accidentale, se recomandă să ții toate aparatele electrice departe de contactul cu apa, iar în cazurile în care decizi să le utilizezi, verifică tipul de protecție la umiditate pe care producătorul acestora îl conferă și folosește-le cu mare atenție. Pentru organizare și siguranță, poți asigura un sertar special pentru aparatul de ras electric, epilatorul, foehnul și orice alt obiect care se poate alimenta electric.

#4 Dulăpior pentru medicamente

Copiii sunt foarte curioși și energici, iar medicamentele sunt de multe ori mici și foarte colorate, ceea ce ar putea să le trezească interesul. Pentru evitarea ingerării accidentale a acestora, se recomandă depozitarea acestora într-un loc unde nu ar putea ajunge fără prezența unui adult. O măsură suplimentară de siguranță poate fi folosirea unui dulăpior suspendat cu încuietoare.

#5 Soluții pentru curățenie

Cel puțin la fel de periculoase precum medicamentele sunt și soluțiile pentru curățenie. Acestea pot conține substanțe chimice puternice, iar dacă sunt înghițite, pot provoca accidentări grave. Cel mai bine este să le depozitezi într-un sertar sau dulap care să nu fie utilizat și pentru alte lucruri. Astfel, eviți ca acel spațiu să fie de interes pentru cel mic. Și aici poate fi introdusă încuietoarea, ca măsură suplimentară de protecție. În plus, mai există și posibilitatea ca acestea să se verse peste orice ai depozita lângă ele, cauzând distrugeri sau neplăceri.

#6 Temperatura apei

Când este vorba despre grija pentru cei mici, trebuie să ne asigurăm că am luat în calcul și am eliminat toate riscurile. Temperatura apei este un subiect sensibil pentru că este o provocare să o nimerești din prima încercare. Varianta clasică este să o testezi cu mâna să nu fie nici prea fierbinte, nici prea rece. Confortul celui mic depinde de temperatura apei, iar dacă nu este corectă, chiar dacă nu duce la răniri propriu-zise, poate duce la o experiență neplăcută pentru copil.

Există însă și alte variante care te pot ajuta să optimizezi băița celui mic și să setezi mai rapid temperatura ideală. Una dintre ele este bateria termostatică pentru cadă sau duș. O baterie termostatată setează o anumită temperatură a apei pe care o menține pe parcursul întregii băi, fără fluctuații, fără să se răcească excesiv, fără să ardă.

Datorită unor tehnologii precum CoolTouch a producătorului Grohe sau CoolContact aparținând Hansgrohe, se menține constantă și temperatura bateriei. Se evită astfel riscurile de arsuri la atingerea spațiului care în mod tradițional este extrem de fierbinte din spatele bateriei.

Baia este una dintre camerele unde se pot întâmpla accidente casnice, dar din fericire, pot fi evitate cu ajutorul unor produse, a unor idei de amenajare sau doar prin perfecționarea organizării. Atunci când este vorba despre copiii mici, riscurile cresc proporțional pentru că ei au extrem de multă energie și sunt foarte curioși, de aceea în băile folosite și de către aceștia, se recomandă să se ia toate măsurile de prevenție posibile. Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi.