Toți românii care au geamuri termopan trebuie să citească! Uite ce ți se poate întâmpla în aceste zile friguroase, dacă nu faci asta urgent!

Pe măsură ce trece timpul ferestrele cu geam termopan se lasă și au nevoie de intervenție pentru a nu se degrada. Iar o atenție deosbită au acum, când vine sezonul rece, mai ales că nu ne dorim să avem pierderi de căldură și, implicit, facturi mai mari la încălzire! Dacă ai observat că ferestrele locuinței tale nu se mai închid ca și atunci când au fost montate și că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate!

Cum îți dai seama că ferestrele tale au nevoie de reglaj:

Pe masura ce trece timpul, ferestrele cu geam termopan se lasă și își pierd proprietățile.

Dacă și tu te-ai întrebat cum poți să îți dai seama dacă geamurile tale au nevoie de reglaj, ei bine avem pentru tine două soluții extrem de simple. Prima o poți pune în aplicare asezând o lumânare în dreptul ferestrei. Dacă flacăra se mișca necontrolat înseamnă că geamurile tale termopan nu se aliniază corect.

Pe de altă parte, încearcă să pui o foaie de hârtie între deschidere și toc, apoi inchide fereastra si incearca sa tragi foaia. Daca foaia nu întâmpină rezistență și o poți trage ușor, trebuie să îți reglezi ferestrele.

Cum reglez ferestrele de termopan:

Vestea bună este că, dacă ai cunoștințele necesare, poți să reglezi singur ferestrele de termopan. Caută bulbul de pe marginea ferestrei și apoi cu ajutorul unei șurubelnițe, încearcă să-l strângi. Astfel vei regla presiunea. Fă această operațiune la toate geamurile ca să te asigură că toate funcționează bine.

Tot din acest orificiu reglezi geamul termopa pentru vara și pentru iarnă.

Dacă lași mereu ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare și îl va face să se degradeze mult mai repede. Daca aceasta strangere nu functioneaza cum si-ai dorit, incearca sa schimbi garnitura geamului termopan sau sa ungi balamelele ferestrei cu uleiuri speciale.

CITESTE SI: Schimbare majoră pentru proprietarii de apartamente cu geamuri termopan. Amenzile sunt uriașe! Mare atenție!

Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei a dat un ordin prin care obligă proprietarii de apartamente cu termopane să…

Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) a dat un ordin prin care obligă proprietarii de apartamente cu termopane să-și monteze senzori de gaze.

Ordinul ANRE reactivează o lege care nu a fost pusă în aplicare până acum, iar nerespectarea acestei obligativități atrage după sine debranșarea de la sistemul de gaze.

Ce prevede legea

În fapt, vor fi obligați să respecte această lege proprietarii acelor locuințe unde există cel puțin un aragaz, iar încăperea în care se află aragazul are montate geamuri securizate tip termopan sau geamuri obișnuite cu grosime mai mare de 4 mm.

Amenzile pentru nerespectarea acestui ordin sunt cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei. Iar veștile proaste continuă. Cei de bună credință care își vor monta senzorii pot fi victime colaterale în cazul în care vecinii lor refuză să și-i monteze. Și asta pentru că, în lipsa contoarelor individuale de gaze, debranșarea de la sistemul de gaze se va face pentru tot imobilul. Verificările au început deja.

Cum funcționează senzorul de gaze

Senzorul de gaze se montează în încăperea unde se află aragazul. În momentul în care sunt scăpări de gaze, senzorul se activează și scoate un zgomot puternic, în timp ce trimite comanda unui electroventil (robinet de închidere) instalat pe țeava de gaze să oprească gazul.

Odată ce gazele au fost evacuate din încăpere, consumatorul poate reporni foarte ușor electroventilul, acționând un buton aflat pe contor.

Detectoarele de gaze nu au costuri ridicate (maximum 100 de lei), însă instalarea lor poate ajunge la 300 de lei. Durata lor de viață este de 5-7 ani, după această perioadă ele trebuind să fie înlocuite.

Revizia instalației de gaze, obligatorie la 2 ani

Consumatorii trebuie să mai știe că verificarea instalației de gaze trebuie făcută la cel mult 2 ani. Revizia poate fi efectuată de orice firmă autorizată de ANRE și este contra cost, scrie avantaje.ro.