Soluții pentru eliminarea bacteriilor și virușilor din apă

Apa reprezintă seva sănătății și a energiei corpului uman. Aproape 65% din organismul nostru este format din acest lichid esențial, ce acționează ca un bloc de construcție, solvent pentru reacții chimice și material de transport al substanțelor nutritive. Cu toate că importanța sa este crucială, puritatea apei potabile este adesea îndoielnică, indiferent dacă vorbim de cea din fântână, cea îmbuteliată sau de la robinet. Schimbările climatice, industrializarea și poluarea afectează intens calitatea apei, astfel că ajungem deseori să consumăm un lichid contaminat cu metale grele, clor, nitrați sau nisip. Rețelele publice nu oferă o protecție microbiologică corespunzătoare, de aceea sunt necesare soluții suplimentare care să asigure o apă curată, fără substanțe nocive cu efecte grave asupra sănătății. Descoperă în continuare câteva modalități eficiente de eliminare a bacteriilor și virușilor din apă.

Dozator de apă cu sistem de filtrare

Majoritatea oamenilor nu are încredere în apa de la robinet, deoarece procesele regiilor locale nu sunt adecvate pentru a garanta un lichid curat, de aceea din ce in ce mai mulți aleg varianta îmbuteliată. Însă nici aceasta nu este o soluție favorabilă din cauza compușilor chimici pe care îi emană sticlele din plastic atunci când sunt supuse la căldură.

Un dozator de apă cu sistem de filtrare este util pentru a elimina particulele nocive din apă. Aparatul include filtre speciale ce asigură un gust bun și o puritate înaltă, deoarece au capacitatea de a elimina contaminanții specifici. Un purificator de apă reține impuritățile deosebit de mici, cum ar fi particulele cu un diametru mai mare de 1 micron și elimină în acest mod clorul, microorganismele, bacteriile, insecticidele ori materialele sintetice cancerigene.

Sistem de filtrare cu osmoză inversă

Principalul avantaj al unui sistem filtrare apă cu osmoză inversă este că elimină bacteriile și virușii. Acesta purifică apa de la robinet de sedimente, impurități și alergeni cu ajutorul unei membrane semipermeabile, foarte fine, de 0.0001 microni, care păstrează toate particulele, dar permite apei să treacă. Acest sistem de filtrare este extrem de sigur, apa filtrată prin procedeul de osmoză inversă fiind recomandată și pentru bebeluși. Există posibilitatea de a opta pentru un sistem constituit dintr-o baterie formată din filtre de mare capacitate, cu osmoză și fără rezervor de acumulare, dar și varianta folosirii unui dispozitiv cu rezervor pentru acumularea apei purificate.

Sterilizator cu ultraviolete

Această metodă de filtrare poate elimina un număr semnificativ de bacterii și viruși posibili existenți în compoziția apei. Sterilizatorul UV iradiază compușii cu ajutorul razelor ultraviolete și oferă o apă sigură din punct de vedere bacteriologic. Dispozitivul este foarte eficient și poate fi utilizat pentru a trata volume mari de apă. Sunt disponibile atât sterilizatoare UV mici, care se montează la rețeaua de apă potabilă, dar și dispozitive mai foarte mari. Lumina ultravioletă are o acțiune germicidă puternică asupra apei, deoarece radiațiile sunt absorbite de celule și perturbă ADN-ul microorganismelor.

Ionizator de apă

Pentru a obține un lichid pur și curat poate fi folosit și un ionizator apă ce se poate monta în orice spațiu alimentat cu apă potabilă și energie electrică. Echipamentul filtrează impuritățile și clorul, apoi separă hidrogenul și oxigenul prin procesul de electroliza pentru a oferi apă pură și sănătoasă. Ionizatorul include 3-5 trepte de filtrare și folosește doar cărbune activ granulat împreună cu calciu în diferite forme, fiind foarte eficient împotriva bacteriilor și a microbilor. Dispozitivul produce o apă alcalină considerată un produs excelent pentru organism deoarece elimină reziduurile din corp, ajută la buna funcționare a sistemului digestiv și asigură un nivel optim de fluide.

Sistem de filtrare apă cu nanofiltrare

Foarte simplu de montat sub chiuveta din bucătărie, un sistem filtrare apă cu nanofiltrare oferă un lichid pur direct de la bateria acestuia montată pe lavoar. Acesta este constituit din patru filtre de mare capacitate ce transformă apa de la rețeaua publică într-una sigură și pură. Fiecare filtru are acțiune diferită, respectiv primul reține impurități de 15 ori mai mici decât un grăunte de nisip, cel de-al doilea elimină substanțele nocive din apă, al treilea ridică pH-ul apei transformând-o într-o apă alcalină și ultimul elimină mirosurile sau gusturile neplăcute.

Este esențial ca apa pe care o consumă orice persoană să fie întotdeauna microbiologic pură. Din fericire, există o mulțime de soluții eficiente pentru combaterea virușilor și a bacteriilor ce ne pot ajuta să avem noi înșine, în permanență, control ridicat asupra calității apei folosite zi de zi.