Singurul român care a cumpărat satul în care a copilărit. Este uluitor ce vrea să facă acolo!

Un om de afaceri din Valea Jiului este singurul român care a cumpărat satul în care a copilărit, din Munţii Apuseni, pentru a-l şal­va de la pieire, şi vrea să facă aici o mini-staţiune ecologică.

Satul Roşia se află la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Albă, în Munţii Metaliferi. Aproape tot satul a fost părăsit în anii 80, iar astăzi a mai rămas doar cu un singur locuitor: un bătrân de 77 de ani.

Restul s-au dus la omul de afaceri şi l-au convins să le cumpere pământurile. Aşa se face că Pârâu s-a trezit cu 300 de hectare de teren şi case. Cumpărase tot, mai puţin o gospodărie încare trăieşte Aron Truţă, singurul locuitor al satului până acum un an.

„Pentru început, o să fac 10 case în satul turistic. De fapt, vreau să fie o întoarcere în timp, pentru că obiceiurile de acum 100 de ani care s-au păstrat sunt aproape identice cu cele ale dacilor. Fiecare casă are o poveste, iar turiştii o pot află. Vreau că turistul când intră în cămară să găsească tot ce aveau în sat pe vremuri”, a explicat Emil Pârâu, conform mesagerulhunedorean.

Emil Pârâu este este considerat, totodată, „pă­­­rin­tele” staţiunii Straja, din Munţii Vălcan, unde a construit şi tunelul celor 365 de sfinţi. Bisericuţa din lemn, alături de Crucea Eroilor şi tunelul pictat sunt unele dintre cele mai frumoase simboluri ale staţiunii.

De nu­me­le lui Pârâu se leagă, în­să, şi numeroasele cruci şi mo­­numente dedicate ero­ilor români, aşezate pe mai toate culmile munţilor Apuseni. Cel mai recent este Me­mo­rialul Pri­mului Război Mondial, amplasat la cota 1612 din Pasul Val­can. Locul ales pentru am­plasarea Memo­ria­lu­lui nu e întâmplător: aici se află prima palmă de pământ ro­manesc din Ar­deal, eliberată de ostaşii români, în luptele din Primul Război Mondial. Tot aici sunt şi pădurile cu năluci care-şi caută casă. Ostaşi-fantome, pe care oa­menii îi întâlnesc prin păduri.