S-a inventat casa care se mută din calea inundațiilor. Cum arată locuința viitorului

S-a inventat casa care se muta din calea inundatiilor. Sau cel putin asa marturisesc specialistii unui birou de arhitectura din Olanda.

Acestia s-au gandit la casa amfibie, adica se poate ridica atunci cand este la un pas de a fi inundata. Locuinta poate fi capabila sa faca fata furtunilor si sa isi protejeze proprietarii. In acest fel, localnicii din zonele de coasta sa nu mai fie nevoiti sa se mute din cauza inundatiilor.

De asemenea, arhitectii olandezi iau in calcul si extinderea pe apa. Olandezii au, in acest moment, barje reamenajate ca locuinte.

Captura foto: digi24

”Una dintre provocările de care te loveşti în urbanism, pentru comunităţile care locuiesc aproape de apă, pleacă de la schimbările climatice care aduc inundaţii mult mai des decât înainte. De aceea, trebuie să dezvoltăm un tip de arhitectură care anticipează astfel de fenomene.

Unul dintre prototipuri se numeşte Casa Amfibie. Seamănă cu o clădire obişnuită, aflată la mică distanţă de apă, dar în cazul unei inundaţii casa se poate ridica pe măsură ce creşte nivelul apei, iar locatarii rămân în siguranţă”, a explicat arhitectul Richard Coutts.

Alt tip de casa, cu adevarat plutitoare, este de fapt un container cu patru stalpi din otel, ascunsi in zidarie. Cand proprietarii vor sa stea intr-un singur loc, stalpii se infig in sol si tin casa pe loc, exact ca niste ancore.

Mai multe detalii AICI!