Raiul pe pământ se află doar la câțiva kilometri de haosul din București! O oază neștiută de liniște unde poți să-ți odihnești mintea și trupul. Ați fost aici?

Raiul evadarilor la sfarsit de saptamana e mai aproape decat credeti. La numai cativa kilometri de infernul Capitalei, se afla o adevarata emblema a stilului brancovenesc, Palatul Domnesc de la Potlogi.

Asezarea damboviteana isi imbie turistii sa se relaxeze pe unul dintre cele mai exclusiviste domenii de vacanta din tara. Dumneavoastra ati fost aici?

Palatul Domnesc de la Potlogi este primul construit, de voievod, dintr-o serie de patru, pe care le-a ridicat pentru fiii sai. Dupa o restaurare care a durat ceva ani dar a fost una exemplara, iata ca a iesit la lumina o bucatica de istorie veche de mai bine de 300 de ani.

Sursa foto: zambetsisanatate.ro

Potlogiul are ceva aparte, de care foarte puţini ştiu însă, pentru că nu a fost promovat: Palatul lui Constantin Brâncoveanu, construit de domnul muntean înaintea celui de la Mogoşoaia, o biserică, tot din vremea lui, un târg săptămânal, vechi de peste 300 de ani, şi oameni harnici şi primitori. Îl are şi pe marele pictor Nicolae Grigorescu, născut în satul vecin Pitaru. Din păcate şi acesta este menţionat doar printr-un bust scrijelit şi murdărit de vreme.

Prima construcţie de pe moşia de la Potlogi a fost biserica cu hramul Sfântului Dumitru, sfinţită în anul 1683.

Această construcţie deschide seria lăcaşurilor sfinte ce creează stilul brâncovenesc, caracterizat prin ornamentaţia bogată a încadramentelor şi a coloanelor, pridvorul deschis, boltirea în semicilindru sau cupole sferice, decorul sculptat în piatră în care predomină motivele florale.

Sursa foto: zambetsisanatate.ro
Sursa foto: zambetsisanatate.ro

Tabloul votive din pronaos, îl înfăţişează în partea stângă pe domnitor împreună cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei. În dreapta sunt zugrăvite Doamna Maria împreună cu şase fiice. Iniţial, biserica a fost construită cu o singură turlă.

Mai întâi biserică de parohie, apoi paraclis de curte şi din nou biserică parohială, de-a lungul veacurilor edificiul a cunoscut multiple transformări, în 1904, în vremea lui Carol I, primind al doilea hram, cel al Sfântului Ierarh Nicolae.

În perioada 2010-2013, biserica a fost restaurată integral.

Sursa foto: zambetsisanatate.ro

De-a lungul timpului, moşia Potlogi s-a extins, iar voievodul a delimitat incinta palatului, prin ridicarea unei curţi dreptunghiulare din cărămidă, ce a primit şi alte adăugiri, cum ar fi turnul porţii de la intrare, cu camerele de gardă şi cuhnia domnească, din care a rămas doar fundaţia.

Cum ajungi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Din Bucureşti se ajunge cu maşina, mergând pe autostrada A1 spre Piteşti. În dreptul benzănăriei OMV (aproximativ km 40) se iese pe drumul spre Potlogi, semnalizat ca atare. Pe partea cealaltă a autostrăzii se află localitatea Corbii Mari.

Sursa foto: zambetsisanatate.ro

CITESTE SI: România ascunde trei locuri de o frumusețe ireală, mai puțin cunoscute de oameni, dar unice în lume! Turiștii străini aleg să vină în țara noastră pentru aceste locuri!

Ţara noastră ascunde multe locuri de o frumuseţe ireală, care par desprise din poveşti şi sunt puţin cunoscute. Turistii straini aleg să vină în România pentru că peisajele îi încântă de fiecare dată, iar oamenii sunt foarte primitori şi calzi. Iată 3 locuri din România pe care poate că nu le-ai vizitat, dar trebuie neapărat să o faci:

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele) este unicul pasaj natural rutier funcțional la nivel național, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Peșterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime), dar singurul din lume deschis traficului rutier (inclusiv de mare tonaj). Ca alcătuire petrografică prezintă o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mult mai bună decât cea din amonte.

Legende:

  • Din bătrâni se povestește că, aici locuia Dracul, oamenii rugându-se lui Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumezeu, a lovit cu palma în tavanul peșterii, unde locuia Diavolul, care s-a prăbușit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii.Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului.
  • Altă legendă spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, punându-i în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit, acuzându-l de furt. Pe la anul 1370, călugărul era în căutarea unei cascade care i s-a arătat în vis și deasupra careia trebuia să construiască o mănăstire.Din Ponoarele, a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea (Mănăstirea Tismana). Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără pești și să o înghită pământul. Și chiar așa s-a întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori,iar în ea nu trăiește nici un pește.
  • O altă legendă spune că podul a fost construit de Hercule.

Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic), situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan.

Rezervația naturală Grădina Zmeilor a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 3 hectare.

Arealul „Grădina Zmeilor” prezintă o zonă naturală (din Podișul Someșan, subunitate geomorfologică a Depresiunii colinare transilvane), ce cuprinde un ansamblu neregulat de stânci (Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul), cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”.

Formațiunile geologice (atribuite perioadei holocenului) alcătuite din gresii (de culoare cenușiu-gălbuie) cu intercalații de microconglomerate, s-au format prin acțiunile repetate ale aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări) desfășurate de-a lungul timpului.

Lacul cu vârtej

Lacul de acumulare Vida este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m. înălțime.]

Barajul Vida este un baraj de anrocamente de 10 m înălțime, cu o lungime la coronament de 70 m. Pentru evacuarea debitelor maxime, barajul a fost prevăzut cu un deversor tip pâlnie. Barajul a fost terminat în anul 1967.

Pe locul actual al barajului înainte de 1967 se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului și fiului acestuia.

Din locul acesta se putea ajunge pe o potecă îngustă în satul Răcaș, sat aflat foarte sus între dealuri.

Lacul de acumulare are un volum de 0,4 milioane m3 și o suprafață de 6 ha. O curiozitate turistica a acestui lac o reprezinta palnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul cand sunt precipitatii abundente in zona.