Piata chiriilor din Bucuresti atinge perioada de varf in luna septembrie

Perioada iulie – octombrie este una de varf pentru inchirierile de locuinte. De aceea MagazinuldeCase.ro a discutat cu domnul Marius Soare, managerul agentiei Plus Prime Imobiliare, una dintre cele mai active agentii din Bucuresti care se ocupa de inchirieri in toate zonele Capitalei.

Va prezentam in continuare cateva concluzii referitoare la caracteristicile pietei de inchirieri rezidentiale din Bucuresti.

Cine sunt chiriasii locuintelor din Bucuresti si care sunt bugetele pe care le aloca
Ce preferinte au chiriasii cand aleg o locuinta
Cine sunt clientii care schimba chiria cu rate la propria casa

Domnul Marius Soare descrie 3 categorii de chiriasi pentru locuintele din Bucuresti, din punct de vedere al bugetelor alocate pentru plata chiriei lunare:

  1. Chiriasi cu bugete reduse, intre 200 – 350 Euro/ luna
  2. Segmentul cu buget mediu, situat intre 350 Euro si 500 – 550 Euro/ luna. Acesti chiriasi au acces la oferte de calitate mai buna, insa de multe ori aspiratiile lor sunt peste calitatea ofertelor din acest interval. Acest segment reprezinta majoritatea pietei de chiriasi de locuinte din Bucuresti.
  3. Chiriasi pentru locuinte premium si de lux cu bugete ce depasesc 550 Euro/ luna

Reprezentantul agentiei Plus Prime Imobiliare ne-a vorbit si despre tipurile de clienti pentru fiecare tip de unitate locativa. Astfel, garsonierele sunt cautate de catre burlaci sau cupluri foarte tinere, cu varsta pana in 24 ani.

Apartamentele cu 2 si 3 camere, cu chirii cuprinse intre 350 si 550 Euro/ luna, sunt preferate de catre familii, tineri necasatoriti sau studenti.
Pe segmentul premium sunt apartamente cu 3, 4 sau mai multe camere si chirii intre 600 si 1200 Euro/ luna. “Chiriasii acestor locuinte sunt in general familii cu o conditie sociala superioara”, spune domnul Marius Soare.

Vorbim de segmentul de lux pentru ofertele intre 1000 Euro – 5000 Euro/ luna, de regula penthouse-uri, case sau vile situate in zone premium ale Capitalei. “Multe dintre acestea sunt locuinte de serviciu: resedinte consulare, locuinte pentru manageri ai companiilor multinationale”, explica managerul Plus Prime Imobiliare.

Despre preferintele chiriasilor am aflat urmatoarele:

  1. Cel mai important criteriu pentru majoritatea chiriasilor este accesul facil la mijloacele de transport in comun in general si la metrou, in mod special. Locuintele situate in proximitatea statiilor de metrou se inchiriaza cel mai bine/ repede.
  2. Chiriasii prefera apartamente decomandate in detrimentul celor semi-decomandate.
  3. Un criteriu important de evaluare al chiriasilor este calitatea relatiei cu proprietarul. Mai precis, “chiriasii prefera proprietari care se limiteaza la o intalnire pe luna cu ocazia platii chiriei”, potrivit lui Marius Soare.
  4. Perioada uzuala pentru inchiriere este de 1 an cu posibilitatea de prelungire si renegociere a chiriei.
  5. Garantia reprezinta echivalentul unei chirii si se returneaza de catre proprietar la finalul perioadei. De regula se scad sumele datorate pentru utilitati.

In finalul discutiei am aflat de la domnul Soare ca de regula, persoanele care inchiriaza locuinte cu chirii de aproximativ 350 – 450 Euro/ luna decid dupa primul an sa-si achizitioneze propria locuinta.

Din experienta agentiei, de peste 12 ani pe piata din Bucuresti, rezulta ca apartamentele cu 2 camere, situate in blocuri construite inainte de 2000, sunt ideale pentru acest tip de achizitii. Explicatia managerului Plus Prime Imobiliare este ca „persoanele tinere, la inceput de drum, se califica pentru imprumuturi bancare care ii determina sa se încadreze intr-un anumit buget care nu le permite accesul la apartamentele din blocuri de dupa anii 2000 deoarece preturile acestora, in zonele cu metrou sau bune ale Capitalei, sunt foarte mari”.