Panou solar din PET-uri – Invenția unui pensionar!

Panou solar din PET-uri – Invenția revoluționară a unui pensionar!

Panourile solare încep devină o prezenţa tot mai vizibilă, în contextul grijii tot mai sporite faţă de mediul înconjurător, dar şi al preocupării de a economisi bani prin soluţii ecologice ingenioase. Acum 13 ani, invenţia unui pensionar brazilian, Jose Alano, ţinea prima pagină a publicaţiilor dedicate ecologiei: fostul mecanic reuşise construiască un panou solar din peturi. La scurt timp, zeci de mii de locuinţe din Brazilia aveau beneficieze de invenţia lui Alano, graţie implicării guvernului, dar şi a firmelor private şi ONG-urilor. În unele localităţi, consilierii locali au decis a folosească acest tip de solar pentru a produce energie termică necesară în instituţiile administrative.

Ideea i-a venit pensionarului după ce s-a trezit cu curtea plină de peturi şi cutii de lapte pe care le strângea în dorinţa de a le recicla. Folosinduse de cunoştinţele lor elementare despre sistemele termosolare, el şi soţia au construit un panou alternativ folosind 100 de peturi şi 100 de cutii de lapte. Invenţia a atras imediat atenţia, iar fostul mecanic a început câştige premii oferite de revistele şi organizaţiile ecologice. Deşi e patentată, Alano a decis permită oricui folosească invenţia în scopuri non-profit, de aici şi explozia de panouri solare alternative în toată Brazilia.

Cum funcţionează însă acest tip de panou solar din peturi? Practic, pensionarul a folosit aceeaşi tehnologie prezenţa în multe sisteme termosolare, şi anume termosifonul. Este vorba despre o instalaţie de încălzire gravitaţională în baza căreia apă circulă datorită diferenţei de densitate – apă caldă care este mai puţin densă se ridică, în timp ce apă rece, mai densă şi mai grea, coboară. Conform calculelor elementare făcute de Alamo, pentru a încălzi apă necesară unei singure persoane este nevoie de un panou cu suprafaţă de doar un metru pătrat.

Mai exact, Alamo a folosit un butoi pe post de rezervor de apă rece prin care alimenta panoul din peturi. Apă se încălzeşte de la razele soarelui şi apoi urcă în partea superioară unde se aflăţevile la care este conectat duşul. Cutiile de carton precum şi ţevile de PVC prin care circulă apă au fost vospite în negru pentru a atrage căldură. Panoul trebuie fie la o diferenţa de nivel de cel puţin 30 de centimetri faţă de baza rezervorului de apă, aşa cum se vede în schiţa de mai jos. Alamo recomandă schimbarea sticlelor de plastic o dată la cici ani pentru ele devin în timp opace.