Orașul din România unde se trăiește ca în străinătate. Este un magnet pentru banii europeni!

In timp ce in multe mari orase din Romania primarii habar nu au sau pur si simplu nu ii intereseaza sa atraga fonduri europne, acest oras este campion la acest capitol si incepe sa semene tot mai mult cu orasele din tarile civilizate din Vestul Europei.

Primaria Oradea a finalizat partea de evaluare a celor mai importante proiecte ale orasului si a primit vizita in teren a expertilor la finalul lunii octombrie 2018. Proiectele europene pentru care au fost castigate contracte de finantare ce se ridica la peste 80 milioane de euro sunt in faza de precontractare, municipalitatea estimand ca pana la sfarsitul lunii vor fi semnate toate contractele.

Oradea este unul dintre cele mai sigure orase din tara, exceleaza la capitolele sanatate publica, calitatea mediului inconjurator, curatenia si zgomotul din mediul urban, spatiile verzi, situatia transportului public sau accesul la institutiile educationale. Tot mai multi oameni aleg sa se mute aici, iar drept dovada municipiul Oradea a intrat in top 10 al primelor orase din Romania ca populatie. Numarul locuitorilor din orasul de pe Cris a crescut semnificativ, la 221.861 persoane.

Orasul se dezvolta cu fonduri europene

Un proiect important este coridorul de mobilitate din Piata Gojdu pana pe strada Vasile Alecsandri, care cuprinde la randul sau mai multe proiecte.

Primul este pasajul care se va realiza intre Catedrala Ortodoxa si Casa de Cultura a Sindicatelor, datorita caruia masinile vor putea traversa aceasta piata prin subteran. Piata va deveni pietonala si va face legatura intre Cetatea Oradea si centru, asigurand totodata unda verde pentru tramvai.Valoarea estimata a acestei lucrari este de 95 milioane de lei.

Al doilea proiect vizeaza strada Vasile Alecsandri, strada deja finalizata, dar pentru care decontarea lucrarilor se va face pe bani europeni. Valoarea strazii este de 5,2 milioane de lei.

Al treilea proiect din acest pachet prevede cumpararea a patru autobuze hibrid, a caror valoare estimata este de 10,9 milioane lei.In total, acest pachet de proiecte se ridica la 111,2 milioane lei, care corespunde unei valori de 23,8 milioane euro, inclusiv TVA. Din aceasta suma, o parte este neeligibila, aproximativ 7,6 milioane lei, iar din ceea ce este eligibil, contributia Primariei este de 2%.

„Toate aceste patru pachete de proiecte sunt depuse pe Axa de Mobilitate Urbana, iar suma totala a acestora este de 81,8 milioane euro, din care aproximativ 10 milioane euro reprezinta cheltuieli neeligibile si aprox 1,4 milioane euro sunt contributia de 2% a municipalitatii. Prin urmare, din 82 milioane de euro, municipiul va contribui cu 12 milioane de euro, iar diferenta de 70 milioane de euro sunt banii europeni castigati”, aprecizat primarul Ilie Bolojan.