O româncă a plecat din Canada pentru a-și trăi visul: o casă de lut în țara ei!

Casa de lut din Sasca Montană, o comună din Caraş-Severin, este un adevărat punct turistic, atracţie pentru curioşi, dar şi locuinţa în toată regulă pentru Ileana Mavrodin, o arhitectă revenităîn ţară tocmai din Canada, special pentru a proiecta şi construi minunată căsuţa.

Casa de lut a Ilenei Mavrodin a uimit atât turiştii sau vizitatorii comunei, cât chiar şi pe locuitori, la început. Locuinţa este una bio, cu costuri scăzute de construcţie şi întreţinere. Suprafaţă propriu-zisă a casei este de 12 metri pătraţi pentru încăperea principala care are rol de living şi bucătărie, 8 metri pătraţi încăperea toaletei şi o sala mică de dus şi alţi 3-4 metri pătraţi pentru dormitorul suspendat deasupra livingului la care accesul se face prin căţărare pe nişte excerscente din zid. În total 24 de metri pătraţi, echivalentul unei garsnoiere mici.

Pe lângă casă de lut, proprietara a achiziţionat şi un teren de 5000 de metri pătraţi care a costat doar 400 de dolari şi este amplasat într-un peisaj mirific pe un versant deluros, aproape de malul unui rău.

Investiţiile totale, incluzând terenul, mâna de lucru ce a constat în doar câţiva bărbaţi ai locului ce au ajutat la fundaţie şi la prepararea chirpiciului, au fost de doar 4.000 de euro, iar casă de lut a fost terminatăla roşuîn anul 2004.

Casă de lut este prevăzută şi cu sursă de încălzire din lut şi băncuţă în living, tot din lut. Fumul de la sobă de gătit trece prin băncuţă pentru încălzire. Pe lângă funcţionalităţile bine puse la punct, casă de lut pare desprinsă dintr-un basm, iar povestea proprietarei care a construit-o cu propriile mâini este una umitoare.

S-a întors pentru 2 luni de concediu în România, dar casă de lut a făcut-o rămână aici !
Povestea proprietarei casei de lut este una aparte. Ileana Mavrodin era stabilită deja de 12 ani în Canada unde avea o viaţă împlinită, o familie, casă şi statul profesional pe deplin confirmat. Ea lucra graficiat pentru Corel şi avea vârstă de aproape 50 de ani în momentul în care a decis este timpul pentru un concediu de la stilul de viaţă încărcat de muncă pe careîl ducea în Canada.

Timp de 2 luni a revenit în România şi împreună cu o prietenă a vizitat comună Sasca unde s-a îndrăgostit iremediabil de o parcelă de teren ideală pentru o casă de lut. În cele două luni de concediu s-a şi apucat de construcţia casei, însă nu a reuşit o finiseze, motiv pentru care s-a întors în Canada doar îşi încheie colaborarea cu firma pentru care lucra. A revenit înţară definitiv şi a terminat proiectul care a devenit ulterior un adevărat punct de atracţie pentru toţi turiştii care trec prin comună.

Casa de lut – Materiale de constructie eco

Ideea de construcţie a acestei case de lut a fost deranjeze cât mai puţin locul şi mediul. Materialele sunt de pe locul în care a fost construită casă: piatră de pe deal a fost folosită lafundaţie, pământul lutos a fost folosit la zidur, stratul vegetal s-a decapat şi a fost pus pe acoperiş, la sfârşit. Casă de lut este un strat în ecosistem, practic, după cum spune chiar proprietara.

Nici măcar de autorizaţie nu a fost nevoie pentru casă de lut, are însă binecuvântarea autorităţilor locale. Casă de lut are regim de sălaş, precum locuinţele pe care oamenii de construiesc pe propriul teren din afară satului şi în care locuiesc vara pentru a avea grijă de animale.

Avantaje casa de lut versus locuinţa convenţională:
Orice locuinţa modernă este finisată cu vopsea lavabilă, cu lacuri, pigmenţi, tencuieli cu tot felul de aditivi, însă dacă s-ar inventa nişte ochelari speciali care ne facă vedem vaporii emanati de ziduri, de tavane, de pardoseli şi de mobilier, am constată trăim în nişte cuşti chimice. O casă de lut este complet bio spre deosebire de locuinţa convenţională.