Nu-ti arunca banii pe foc, utilizand lemne nepotrivite!

Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand ne-am decis sa montam un semineu in locuinta noastra, se rezuma la 3 mari principii importante: sa ofere o ambianta placuta, sa fie o sursa serioasa de incalzire si cel mai important, sa se transforme intr-o investitie pe termen lung. Cu siguranta ca ne asteptam ca in momentul in care construim un semineu pe lemne, acesta sa fie durabil si sa reziste o viata intreaga, dar pentru a ne si bucura de aceste beneficii, este vital sa folosim doar materiale profesionale si sa respectam indicatiile de utilizare pentru o exploatare corespunzatoare.

In acest articol, ne vom concentra asupra unui factor ce influenteaza in mod direct functionalitatea si durata de viata al semineului: lemnul.

Multi dintre noi fac greseala de a investi sume consistente de bani pentru achizitionarea si montajul de seminee pe lemne, ca mai apoi, sa iroseasca din start performantele maxime, folosind lemne de proasta calitate, din cauza carora vom avea de infruntat o multime de probleme nedorite, precum: incapacitatea de a incalzi spatiul dorit in parametri ideali de confort si performanta, cosuri de fum infundate, mirosuri neplacute, sticla focarului mereu murdara, randament scazut si cel mai grav, deteriorarea anumitor componente ale focarului.

Intreband specialistii de la Seminee Sibiu, am aflat ca una dintre cele mai importante recomandari se refera la folosirea cu preponderenta pentru foc, a lemnului de esenta tare (ex. fag/stejar). Acesta, spre deosebire de rasinoase, are avantajul ca la un volum asemanator, vor degaja mai multa caldura in procesul de ardere. Bineinteles, tentatia de cumparare este mare avand in vedere ca rasinoasele precum bradul, pinul sau molidul sunt considerabil mai ieftine decat lemnul de esenta tare, dar va garantam ca acest avantaj este unul fals, deorece cu timpul, va veti trezi cu un semineu care nu mai respecta standardele initiale de functionare, si care va da rateuri din punct de vedere al randamentului. In schimb, pentru ca rasinoasele ard foarte repede si degaja o temperatura inalta intr-un interval scurt de timp, acestea sunt perfecte in procesul de aprindere al focului in semineu.

Un alt aspect de luat in considerare, daca ne dorim ca semineul nostru sa functioneze la cele mai inalte standarde de performanta pentru o perioada indelungata de timp, se refera la evitarea folosirii lemnului ud. O buna functionare este influentata in mare masura si de umiditatea lemnului care nu trebuie sa depaseasca pragul de 20%, valoare care poate sa fie verificata cu ajutorul unor dispozitive speciale de masurat, disponibile si in oferta celor de la Seminee Sibiu.

Umezeala din lemn scade puterea calorica. In acest caz, o mare parte a puterii calorice se va irosi in procesul de evaporare al apei, si nu in cel de incalzire propiu-zis. Vaporii de apa scad temperatura de ardere si contribuie la formarea funinginii, care se acumuleaza si va captusi nedorit cu un strat gros, peretii camerii de ardere, ceramica, tevile sau cosul de fum.
In aceasta situatie, cand se ard in permanenta lemne ude, putem vorbi de o exploatare deficitara, care in timp va atrage dupa sine o serie de probleme, defectiuni ale unor parti consumabile a focarelor (ex: gratar, samota), determinand chiar si pericolul unor incendii cauzate de autoaprinderea sistemelor de evacuare.

De aceea, inainte de a achzitiona lemne de foc, tine cont ca lemnul trebuie sa fie de esenta tare, sa fie uscat si stocat la adapost de intemperii, astfel vei obtine o putere calorica ridicata, un randament crescut, o sticla mai curata, un semineu mai usor de intretinut si cu durata mare de viata. Iar daca totusi nu-ti doresti sa te confrunti cu aceste lucruri, ai oricand la dispozitie varianta achizitionarii unui semineu electric. Indiferent de alegerea ta, Seminee Sibiu iti va sta la dispozitie prin specialistii sai, cu sfaturi avizate si informatii complete care sa te ajute in alegerea solutiei de incalzire potrivite pentru caminul si familia ta.