Nu plătești întreținerea, pierzi și mașina! Ce spune Art. 666:

2.150 de pitesteni vor fi executati silit pentru datoriile pe care le au la firma furnizoare de caldura si apa calda in oras. Cei care nu au nici acum suma, vor ramane fara bunuri, anunta firma, iar primul care a platit in acest fel este un barbat ramas fara autoturism. Sechestrul pe masina a fost pus la o zi dupa ce i-a expirat termenul de plata a debitului, iar acum cei de la societate au cerut ajutorul politiei ca sa urmareasca autoturismul in trafic si sa il opreasca. Datoriile pitestenilor pentru caldura si apa calda se ridica la aproape 1.300.000 de lei, adica aproximativ 280.000 de euro.

Dosarele care ii lasa pe pitestenii datornici fara bunuri au inceput sa fie adunate acum doi ani. De atat timp a fost nevoie pentru ca reprezentantii societatii furnizoare de caldura si apa calda sa adune hartii pe care sa le depuna la instanta si sa se ajunga apoi la o decizie definitiva.

Este pentru prima data cand furnizorii de astfel de servicii au acces la baza de date in care sunt trecute bunurile persoanelor si pot pune sechestru pe masini sau imobile, pentru ca li se permite acum prin lege. Normele Legii 225, cea a serviciilor de utilitate publica, spun ca factura are titlu executoriu. In tot acest timp, cei de la firma afirma ca au trimis mai multe somatii catre asociatiile cu datorii, dar oamenii au inceput sa apara si sa intrebe ce se intampla abia cand au primit hartiile de la executor. Adica, atunci cand le-au vazut pe cele scrise direct pe numele lor si nu pe al asociatiei de locatari.

Administratori cu dosare pentru delapidare

Multi sustin ca le-au dat banii administratorilor si ca nu isi explica cum de au ajuns in aceasta situatie.

„Foarte multi pitesteni au venit la noi in aceasta situatie, pentru ca noi executam persoanele. Spun ca au platit si ca administratorii au furat banii, iar asta au declarat si la Politie. Sunt sase administratori cu plangeri penale pentru delapidare si, pentru asociatiile conduse de ei, le-am confirmat organelor de ancheta ca banii nu au ajuns la noi”, ne-a declarat Viorel Deonise, purtatorul de cuvant al societatii furnizoare de apa calda si caldura.

Ancheta a fost confirmata si de catre reprezentantii Politiei Arges. „In prezent, se fac cercetari ale mai multor sectii de politie din Pitesti sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare. Urmeaza ca totul sa urmeze cursul legal si, dupa finalizare, dosarele sa fie trimise pentru rezolutie unui procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti”, a declarat Florin Popa, purtatorul de cuvant al Politiei Arges.

85% din facturi, incasate dupa demararea executarilor

La sfarsitul lunii iunie, societatea avea de adunat din datorii 2.365.733 de lei, iar doua saptamani mai tarziu, pe 15 iulie, situatia arata cu un milion de lei in minus. “Urmare a demersurilor facute privind recuperarea creantelor, s-a ajuns la un grad de incasare de 85 la suta din facturile curente. Judecatoria Pitesti, in baza Articolului 666, Cod de procedura civila, a dispus incuviintarea executarii silite, fiind declansata urmarirea silita impotriva unor debitori pentru recuperarea creantelor datorate, prin toate modalitatile prevazute de lege, succesiv ori simultan”, a mai spus Viorel Deonise.

„Persoana careia i s-a pus sechestru pe autoturism va fi oprita in trafic de agentii de politie oriunde s-ar afla si, astfel, va fi aplicat sigiliul, iar firma isi va recupera banii prin scoaterea la licitatie”, a precizat Viorel Deonise.