Locuirea accesibiă în Europa și soluțiile pentru satisfacerea cererii de locuințe

În perioada 22-24 mai 2019 se desfășoară la București Summit-ul Uniunii Europene a Dezvoltatorilor și Constructorilor de Locuințe – Build Europe. Evenimentul este ocazionat de lansarea oficială la nivel european a celui mai nou document strategic privind locuirea accesibilă în Europa.

Soluțiile pentru a satisface cererea în creștere de locuințe la prețuri accesibile constituie tema Manifestului ”Locuirea: Provocarea europeană – o nouă strategie”, inițiat de organizația Build Europe. Aceasta reprezintă peste 30.000 de dezvoltatori și constructori de case, afiliați federațiilor din 10 state europene. Inițiatorii Manifestului vor să ofere soluții și pentru accesarea finanțării private necesare sprijinirii politicilor publice în domeniul locuirii la prețuri accesibile. Build Europe intenționează să îi mobilizeze pe toți actorii europeni, pe o temă aflată în centrul preocupărilor cetățenilor europeni în toate statele membre.

Manifestul explorează provocările cu care se confruntă cetățenii europeni în găsirea de locuințe care să răspundă așteptărilor lor. Este cu atât mai greu de rezolvat această provocare cu cât trebuie luate în considerare toate aspirațiile cetățenilor europeni de a locui, la un preț accesibil, în spații suficient de încăpătoare. Build Europe nu pretinde că oferă o singură soluție, care poate fi aplicată uniform pe teritoriul european. Dimpotrivă, propune o gamă de soluții complementare care iau în considerare problema locuințelor într-o perspectivă integrată nouă, care nu mai este gândită separat de mediul de viață al europenilor: ocuparea forței de muncă, educația, cultura, mobilitatea, mediul și planificarea.

Studiul arată că procentul veniturilor totale ale gospodăriilor pentru acoperirea costurilor întreţinerii locuinţelor este disproporţionat, acum ajungând până la 25% din veniturile totale, procent care se află în continuă creştere (21,7% în anul 2000 şi 22,5% în anul 2015). În acest context, tinerii care intră pe piaţa muncii ajung de cele mai multe ori să fie forţaţi să se mute din nou cu părinţii atunci când încearcă să îşi caute o locuinţă, mai explică studiul realizat de Build Europe.

Marc Pigeon, președintele Build Europen, concluzionează: „Soluțiile nu pot funcționa decât dacă politicienii europeni și naționali își dau seama de amploarea crizei locative din Europa. Soluțiile implică neapărat și cooperarea actorilor privați și publici pentru a răspunde așteptărilor concetățenilor noștri”.