Îți dorești o casă de lemn? Iată care sunt avatanjele și dezavantajele pentru o astfel de construcție!

Costurile, timpul de executie si tipul constructiei sunt doar trei dintre criteriile pe care ar trebui sa le iei in calcul atunci cand decizi ca vrei sa iti cladesti o casa.

Piata constructiilor este foarte dezvoltata, asa ca posibilitatile sunt nenumarate si tocmai din acest motiv alegerea nu mai este atat de simplu de facut.

Casele “canadiene” sau “americane”, asa cum se mai numesc, au devenit un adevarat trend si reprezinta o optiune demna de luat in considerare, datorita avantajelor pe care le ofera aceste proiecte case din lemn:

 • Timp relativ scurt de executie, care variaza intre 1 si 3 luni; reprezinta o solutie ideala pentru situatiile in care trebuie sa te muti cat mai repede.
 • Structura flexibila si usoara, ce ofera siguranta in cazul cutremurelor;
 • Costuri mai mici, cu aproximativ 40% fata de cazul in care ai opta pentru o casa din caramida; lemnul este un material
 • Izolare termica ridicata, ceea ce ofera confort atat vara cat si iarna; pierderile de caldura sunt mult mai mici decat in cazul unei case din caramida, de exemplu.
 • Grad crescut de versatilitate, ceea ce inseamna ca o casa din lemn poate fi modificata mult mai rapid si mai simplu, in cazul in care se doreste reamenajarea sau compartimentarea sa.
 • Efectul optic pe care il obtii atunci cand locuiesti intr-o casa de lemn este deosebit; fata de alte constructii din zidarie, casele din lemn au un mare plus din punct de vedere estetic.

Desigur ca exista si anumite motive pentru care putem afirma ca ridicarea unei case din lemn nu este chiar cea mai buna idee. Iata cateva dintre dezavantajele unei astfel de alegeri:

 • Regimul de inaltime: se recomanda ca o casa din lemn sa nu aiba mai mult de doua etaje; inaltime mult prea mare poate afecta stabilitatea constructiei.
 • Izolarea fonica nu se realizeaza perfect, in cazul caselor din lemn; orice miscare care se petrece intr-un anumit colt al casei, va fi sesizabila de toti ceilalti locatari ai casei.
 • Durata de viata a unei case “americane” este mai reduse decat oricare alta realizata din alte tipuri de materiale.
 • Vulnerabilitatea materialului la factorii externi; lemnul este un material care absoarbe apa, ceea ce poate determina deformarea acestuia. Insectele sunt de asemenea daunatoare pentru casele din lemn.
 • Intretinerea migaloasa necesara pentru a ingriji o astfel de casa poate fi unul dintre motivele pentru care sa te reorientezi catre o alta optiune; de asemenea, costurile implicite pot fi destul de mari.

CITESTE SI: S-a deschis primul camping de lux din România. Cât costă o noapte într-un super-cort:

Lansat în luna iulie a acestui an, primul camping de lux din România cunoaște deja un mare succes. Ursa Mică Glamping Resort se află în comuna argeșeană Nucșoara și are 10 corturi care le oferă turiștilor tot confortul pe care și l-ar putea dori în mijlocul naturii, relatează adevarul.ro.

Glampingul, o formă de turism care presupune cazare în corturi care oferă un nivel ridicat de confort („glam camping”), cunoaște tot mai mult succes în diferte țări din lume.

Corturile din campingul Ursa Mică Glamping Resort sunt amenajate ca niște camere de hotel. Sunt amplasate pe niște platforme din lemn și au fiecare câte 4 paturi, precum și o sobă cu lemne pe care turiștii o pot folosi în caz că li se face frig în timpul nopții.
Campingul are dușuri și grupuri sanitare separate pentru femei și bărbați.

În campingul Ursa Mică Glamping Resort vizitatorii pot face baie și în ciubere din lemn umplute cu apă caldă.

Energia electrică folosită în camping provine de la panourile solare ale complexului turistic, iar apa din pâraiele din zonă, mai notează sursa citată.

Campingul are restaurant propriu, unde se folosesc numeroase ingrediente locale aduse direct de la fermă sau de la stână.

Cazarea în primul camping de lux din România lux costă 250 de lei / adult / zi, 140 de lei / copil între 6 şi 14 ani / zi, 100 de lei / copil între 3 și 6 ani / zi. Cazarea este gratuită pentru copiii până în 3 ani.

În preţ acest preț sunt incluse: cazarea cu acces la grupurile sanitare şi la duşuri, 3 mese / zi în restaurantul propriu, acces la saună, la ciubere cu apă caldă, ghid de grup pentru activităţi montane (drumeţii sau bicicletă).

Iată câteva imagini cu primul camping de lux din România:

Sursă: greatnews.ro