Iluminatul locuinței – 5 idei inteligente

Când începi amenajarea locuinței, trebuie să acorzi și iluminatului atenția cuvenită. O ambianță plăcută, primitoare și funcțională se obține doar dacă asiguri suficientă lumină fiecărei încăperi, ținând cont atât de destinația acesteia, cât și de mărimea camerei și de stilul decorativ. Ține cont de sfaturile de mai jos ca să concepi o schemă de iluminat adecvată fiecărui spațiu din locuința ta. 

Încearcă iluminatul punctual

Iluminatul punctual se referă la sursele suplimentare de lumină, care sunt folosite într-un context clar, cu un singur scop. De pildă, dacă vrei să luminezi o suprafață mică a locuinței, iluminatul punctual implică folosirea unei lămpi de birou sau a unei veioze. Astfel, vei reuși să luminezi local, fără a pune în evidență și restul încăperii. Nu lăsa deoparte nici corpurile practice sau decorative, cu modele care să se armonizeze cu restul camerei.

Alege sursele potrivite pentru iluminatul general

În ceea ce privește iluminatul general, acesta este întâlnit în orice locuință și presupune folosirea unor corpuri de iluminat care oferă o cantitate mare de lumină. Indiferent dacă vorbim despre lustre sau aplice și spoturi, acestea pot oferi camerelor o lumină omogenă și caldă, fără să deranjeze din punct de vedere vizual. Poți alege iluminatul general în camerele în care desfășori activități nocturne, fie că este vorba despre o încăpere în care înveți, stai cu prietenii sau gătești.

Creează o atmosferă plăcută cu iluminatul ambiental

Ai nevoie de o lumină caldă și de o atmosferă pe măsură? Optează pentru iluminatul ambiental, care se bazează pe mai multe corpuri de iluminat și becuri cu temperatura de culoare mai mică de 4000 K, amplasate într-o singură încăpere. Pentru a produce o atmosferă caldă, folosește o lampă de birou alături de un pendul cu abajur, fiind alternativa ideală atunci când vrei să faci economie la consumul de energie electrică.

Înveselește ambianța cu iluminatul cinetic

Iluminatul cinetic face referire la o metodă modernă de a pune în evidență o încăpere frumos decorată. Acest tip de iluminat folosește lumini colorate, într-o permanentă mișcare, precum cele care reproduc focul din șemineu. Este ideal pentru a beneficia de relaxare atunci când petreci timp în casă alături de cei dragi.

Accentuează decorul cu iluminatul decorativ

Ai în locuință un obiect care vrei să fie în centrul atenției și admirat de toți cei care îți calcă pragul, precum o sculptură sau un tablou deosebit? Iluminatul decorativ te poate ajuta să obții un astfel de efect, prin intermediul spoturilor cu lumină rece.

Ce corpuri de iluminat folosești, în funcție de încăpere?

Ținând cont că fiecare cameră din casă are un alt rol și atmosferă diferită, corpurile de iluminat trebuie să fie alese în funcție de specificul fiecăreia.

  • În dormitor poți crea un spațiu de relaxare, în care să te odihnești corespunzător. Mizează pe corpurile de iluminat cu lumină caldă, de intensitate scăzută, folosind o aplică de tavan și două lămpi pe care să le așezi pe noptieră. Este indicat să eviți lămpile și lustrele cu lumina rece, pe care le poți integra în decor doar dacă ți se pare că dormitorul tău este impersonal sau decorat prea simplu.
  • Cea mai eficientă metodă de a obține o lumină corespunzătoare în baie este să utilizezi lumini pe de-o parte și de alta a oglinzii. Că să scapi de umbrele care se creează, nu uita să adaugi și un corp de iluminat suspendat de tavan. În acest fel, vei avea lumina ideală pentru a-ți realiza machiajul în fiecare dimineață.
  • Pentru bucătărie, ideal ar fi să montezi câteva corpuri mai mici de iluminat deasupra suprafețelor de lucru sau a blatului de bar, alături de un corp de iluminat suspendat.
  • În ceea ce privește livingul, poți alege un candelabru modern care să completeze cu farmec decorul. 

Nu trata iluminatul casei ca pe o etapă neimportantă în procesul de amenajare, ci învață să-l folosești în favoarea ta.