Iată cum se înmulțește Mâna Maicii Domnului. Trucuri simple și utile pentru o înflorire spectaculoasă și bogată:

Caprifoiul sau mâna Maicii Domnului este o plantă care aproape îi taie respiraţia celui care o vede pentru prima dată: flori de o infinită delicateţe şi un parfum care, pentru unii, este mai sofisticat decât cel de iasomie.

Generalităţi:

 • Caprifoiul este o plantă agăţătoare puţin pretenţioasă, putând decora cu brio locuri din grădină unde nu există prea multe soluţii.
 • Rezistă foarte bine la ger.
 • Frunzişul este bogat verde-închis, decorativ de primăvara devreme până toamna târziu, puţin afectat de caniculă.
 • Caprifoiul nu ridică pretenţii cu privire la expoziţie, totuşi se dezvoltă bine dacă beneficiază măcar pe o parte a zilei de soare direct.
 • În 5-10 ani poate atinge 8 metri înălţime şi 1,5 metri anvergură.
 • Florile apar în buchete, iniţial alb imaculate, virând apoi uşor spre crem. Pe toată durata înfloririi emană un parfum excepţional.
 • Caprifoiul este o plantă destul de viguroasă, însă, uneori, poate fi atacată de afide, tripşi şi făinare.
 • Poate fi plantat în apropierea zidurilor, gardurilor sau poate fi folosit la acoperirea pergolelor.

Cum se înmulţeşte:

Prin marcotaj: îngropaţi superficial ramurile care ating pământul, după ce îndepărtaţi frunzele din zona ce urmează a fi îngropată. Până toamna vor apărea rădăcini.

Prin butaşi verzi: faceţi butaşi de 4-5 ochiuri, pe care plantaţi-i apoi într-un substrat aerisit şi păstrat umed în permanenţă. Îndepărtaţi florile şi lăsaţi doar o frunză în capătul superior.

Prin butaşi semilemnificaţi: la fel, butaşi lungi de 4-5 ochiuri, după încheierea înfloririi, oferindu-le acelaşi tratament ca butaşilor verzi.

Un secret:

 • Caprifoiul înfloreşte cu adevărat fabulos doar dacă este tăiat corespunzător primăvara.
 • Astfel, se vor îndepărta uscăturile şi ramurile bolnave.
 • Se vor separa lăstarii principali, se vor descâlci, ordona şi lega.
 • Ramurile laterale de pe lăstarii principali se vor scurta la 3-4 ochiuri. Această operaţiune asigură o înflorire mai compactă, iar tufa va avea un aspect mai „rotund”.
 • Curăţarea (tunderea) se va face doar primăvara, putând astfel să alegem din toate ramurile care au trecut iarna neafectate de ger.

CITESTE SI: „Mana Maicii Domnului” – planta care poate vindeca toate bolile – Unde se gaseste si cum se poate folosi pentru alinarea durerilor: Sunt multi care o ocolesc si nu ii stiu puterile tamaduitoare — Legenda acestei plante este de-a dreptul superba:

Putina lume stie, dar caprifoiul este una dintre cele mai bune plante ce pot fi folosite pentru tratarea diferitelor afectiuni. Aceasta planta este cunoscuta in traditia populara ca si „Mana Maicii Domnului”. Caprifoiul se foloseste in tratarea durerilor de cap, dar si a afectiunilor din sfera ORL. In traditia populara se vorbeste despre aceasta planta ca una cu efecte tamaduitoare atat pentru bolile trupului, cat si pentru cele ale sufletului. Legenda vorbeste despre aceasta planta ca, atunci cand Maica Domnului si pruncul Iisus au cerut plantelor adapost pentru a scapa de soldatii lui Irod, singura planta care le-a sarit in ajutor a fost caprifoiul, iar atunci Maica Domnului a binecuvantat-o. „De azi inainte si pana in eternitate tu vei fi planta preferata a oamenilor. Iti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-l salvezi de la moarte, asa cum ai facut tu pentru mine”.

Din aceasta planta se pot face mai multe preparate ca pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia si chiar si vinul. Aceste preparate au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare. Efectele acestea contribuie la scade.

„Caprifoiul te poate feri de infectiile virale si poate trata unele simptome neplacute ale racelilor cum ar fi febra acuta, durerile in gat si cele de cap care se pot trata cu ceaiul de caprifoi. Acest ceai se poate obtine prin infuzie de flori si se recomanda consumul a cate 2-3 cani pe zi. Acest ceai este contraindicat persoanelor care au diaree acuta sau care au probleme cu stomacul”, a marturisit Daniela Stan, medic de familie.

Incetineste coagularea sangelui

Folosita sub forma de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereste de numeroase afectiuni si este leac pentru dureri. Florile se recolteaza cu precadere primavara sau la inceputul verii cand floarea este inca in stadiul de boboc. Specialistii spun ca infuzia cu radacina de mana-Maicii-Domnului incetineste coagularea sangelui si tine la distanta bolile de inima. In plus, calmeaza crampele si durerile articulare la persoanele care sufera de artrita sau reumatism. Florile macerate grabesc vindecarea ranilor. Se lasa la macerat peste noapte o ceasca cu flori de caprifoi, la un litru de apa. Dimineata se filtreaza amestecul si cu solutia rezultata se pun comprese pe zonele afectate de acnee, rani, abcese si cicatrici.