Iată cum să curățăm vița de vie și cum o putem proteja iarna: Salvați această informație ca să nu o pierdeți! Este foarte important!

Intrucat temperaturi scazute din tara noastra afecteaza adesea soiurile de vita de vie pe perioada iernii, se recomanda, ca odata cu apropierea perioadei reci din an, sa realizam cateva pregatiri.

Rolul protejarii soiurilor de vita de vie impotriva inghetului este acela de a mentine plantele la: temperaturi sub limita de inghet a fiecarui soi in parte (aceasta difera de la < -15°C … -22°C). Inghetul afecteaza atat mugurii de iarna (ochii) cat si coardele.

Este important de stiut ca temperatura de inghet difera foarte mult in functie de specie/hibrid/soi, astfel hibrizii producatori directi (HPD) suporta temperaturi mai scazute (-28°C), iar la soiurile de vita de vie nobila (Vitis vinifera) temperatura de inghet poate fi: Cardinal -15°C, Coarna Neagra -22°C, Cabernet Sauvignon -21°C.

Etapa 1 (inainte de intrarea in repaus vegetativ)

I. Se recomanda o fertilizare echilibrata a vitei de vie, astfel fertilizarea faziala (la sol) se va incheia in fenofaza – sfarsit de inflorire. Urmatoarele fertilizari vor fi doar foliare, iar calciul administrat foliar ajuta la o buna maturare a lemnului.

II. Este important ca pe toata perioada de vegetatie sa efectuam la timp tratamentele fitosanitare pentru principalele boli criptogamice, tratamentele facute la timp ne vor ajuta sa evitam afectarea aparatului foliar sau defolierea prematura. Defolierea prematura a vitei de vie conduce adesea la o maturare deficitara a lemnului, care implica automat si o rezistenta scazuta la ger.

III. Este important ca irigarea plantelor de vita de vie sa se faca cu cantitati moderate de apa, pentru a permite intrarea vitei de vie la timp in repaus vegetativ si implicit o buna maturare a a lemnului.

IV. Pentru o buna maturare a lemnului, la finele perioadei de vegetatie, se pot aplica produse cuprice.

Etapa 2 (in repaus vegetativ)

Momentul optim pentru pregatirea vitei de vie pentru iarna este dupa ce primele brume au cazut, acestea determinand caderea tuturor frunzelor.

V. Se procedeaza la adunarea si distrugerea frunzelor cazute pe sol, intrucat sunt adesea infectate cu diversi agenti patogeni;

VI. Dupa caderea tuturor frunzelor (sfarsit de octombrie-noiembrie, dupa ce au cazut 2-3 brume), se recomanda efectuarea tratamentelor de toamna-iarna (prin îmbăierea plantelor) astfel: Tratament 1 (aplicarea de produse fungicide cuprice) si la 2 saptamani dupa acesta Tratamentul 2 (aplicarea de ulei horticol care are rolul de a combate formele hibernante de insecte si acarieni).

VII. Musuroirea butucilor cu pamant afanat – se impune pentru a proteja: butucul, baza coadelor si a cepului de inlocuire/siguranta impotriva inghetului a soiurilor nobile (in regiunile cu temperaturi sub limita de inghet), artizanale (soiuri tolerante la boli si ger, hibrizi inobilati). Musuroirea se poate realiza folosind pamant afanat, pe circa 30-40 cm deasupra solului.

VIII. Protejarea totala a butucilor vitei de vie, presupune acoperirea totala cu pamant afanat (strat de cca. 10 cm) a tuturor elementelor butucului vitei de vie. Aceasta este singura metoda de protectie a soiurilor nobile in regiunile cu ingheturi frecvente iarna.

CITESTE SI: Înmulțirea trandafirilor prin butași – sfaturi esențiale.  Îi poți înmulți chiar în propria grădină fără risipă de bani!

Trandafirii sunt cu siguranță ”pata de culoare” care trebuie să își găsească locul în orice grădină. Despre îngrijirea rozelor se știe că nu ridică mari complicații celor care aleg să se bucure de mirosul și culorile vii ale nobilelor flori. Puțini știu însă că trandafirii pot fi înmulțiți chiar în propria grădină astfel încât să faceți economie de bani în fiecare toamnă când vreți să vă măriți grădina de flori!

Înmulțirea soiurilor de trandafiri altoiți, nobili, se face prin butași sau prin altoire. Înmulțirea trandafirilor prin butași este o lucrare relativ ușoară, însă nu se poate aplica la toate soiurile, deoarece numai lăstarii și ramurile trandafirilor cu lemn moale au însușirea de a se înrădăcina atunci când sunt puse în nisip sau pământ. Se pot înmulți prin butași mai ales trandafirii poliantha, care au flori mici și numeroase, așezate în buchet, precum și unii trandafiri urcători.

Pentru că mai sunt doar câteva zile care ne despart de prima lună de toamnă, vom explica cum puteți proceda în această perioadă pentru înmulțirea trandafirilor. Dacă alegeți să începeți chiar în primele zile din septembrie când butașii sunt încă verzi trebuie să știți că aceștia se confecționează din lăstarii care au înflorit.

Aceștia trebuie să fie lungi de 10-45 cm; la vârf se lasă numai 2 frunze, care se taie sau se ciupesc la jumătate.

Lăstarii se taie la bază imediat sub un ochi, iar la vârf, cu 1-2 cm deasupra ultimului ochi. Pentru tăieri se folosește un briceag bine ascuțit.

Pentru înrădăcinare, butașul se poate înfige în ghivece sau lădițe cu nisip, până la circa 3-4 cm adâncime.

Pentru a asigura umiditatea necesară, nisipul din ghiveci se menține în permanență umed, iar butașul se acoperă cu un borcan de sticlă.

În primele zile, butașii se pulverizează zilnic cu apă.

Plantarea se poate face în aceleași condiții chiar și direct în grădină.

Dacă alegeți să faceți înmulțirea toamna mai târziu atunci trebuie să știți că la butășirea trandafirului în uscat, butașii sunt porțiuni de ramuri anuale. Acestea trebuie să fie lungi de 15-25 cm și se confecționează toamna, după căderea frunzelor. Aceștia se păstrează peste iarnă în nisip, în pivniță, și se plantează primăvara, într-un strat de flori din grădina sau în ghivece cu pământ nisipos.

În toamna viitoare, după înrădăcinare, butașii se pot planta la locul definitiv.

Sursa: agrointel.ro