Iată cum să ai mușcate cu flori bogate. Trucurile care au fost ascunde până acum, îți vor colora grădina și balconul. Vecinii vor fi indivioși!

Mușcata este una dintre cele mai iubite și populare plante, atât în România, cât și în afară, grație florilor bogate și colorate pe care le are. Este o plantă puțin pretențioasă, însă, pentru a fi spectaculoasă, mușcata are nevoie de un pic îngrijire și de … dragoste!

Mușcatele se simt bine atât în ghivece, cât și în pământul din grădină, iar pe lângă aspectul estetic au și rolul de a te proteja de unele insecte.

Landia.ro prezintă în acest articol câteva trucuri pe care dacă le vei aplica vei avea mușcate cu flori bogate în grădina ta sau pe balcon.

1. Locul potrivit

Mușcatelor le plac spațiile deschise și bine aerisite, dar ferite de curenți puternici de aer.
Ai grijă ca mușcatele să aibă destul spațiu în ghiveci pentru dezvoltare. Dacă rădăcinile mușcatelor ies prin orificiile de drenaj ale ghiveciului, este momentul să le muți într-un vas mai mare.

Mută-le în jardiniere sau în ghivece spaţioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei.

2. Apă suficientă, dar fără exagerări

Ca și orice plante cu flori, mușcatele iubesc apa, lumina și soarele. Așa că udă mușcatele regulat, dar nu excesiv. Vara udă florile de 2-3 ori pe săptămână, iar dacă sunt ţinute în soare mai multe ore, trebuie să le uzi zilnic. Evită să le pui apă când soarele este puternic, pentru că le vei arde. Ideal e să le uzi dimineaţa sau seara.
Cea mai bună apă pentru udat este cea de ploaie. Apa de la robinet are multe fluoruri care nu fac bine plantelor.

3. La lumină, dar nu în bătaia soarelui

Dacă vrei ca plantele să aibă multe flori, pune jardinierele la lumină. Nu ţine muşcatele la umbră! În afară de faptul că vor avea flori puţine, vor fi mai sensibile la boli.
Muşcatelor le place lumina, dar ai grijă că soarele puternic le arde. Aşadar, în zilele toride de vară, ar fi bine să le protejezi cu o umbrelă sau să le muți din bătaia directă a soarelui.

4. Fertilizare

Din luna aprilie până în luna septembrie, adaugă în apa de udat îngrăşământ lichid. În perioada de înforire abundentă, puteți fertiliza mușcatele o dată pe săptămână, în funcție de recomandarea făcută și de producătorul fertilizantului pe care îl folosiți. Cea mai bună soluție este să folosești îngrășământ special pentru mușcate, dar dacă nu ai multe ghivece cu mușcate poți pune și îngrășământ pentru plante cu flori. Respectă dozele recomandate de producător pentru fertilizantul pe care îl folosești.

5. Ciupirea și tăierea

Mușcatele anuale, cele pe care le vedem peste tot în ghivece suspendate, nu au nevoie de tăiere propriu-zisă. În cazul acestora, îndepărtează de câte ori este nevoie florile ofilite pentru a stimula apariţia unor noi boboci.

Ciupirea este esențială dacă îți dorești mușcate dese, cu multe tulpini, pe care vor crește o mulțime de flori. Periodic, ciupeşte fără milă vârful lăstarilor pentru ca planta să se ramifice și să se îmbogățească.

Ciupirea constă în scurtarea ramurilor cu cel mult o treime. Ramurilor alungite, care nu au frunze, pot fi ciupite mai mult de atât.
În urma ciupirii, din mugurii laterali vor apărea tulpini noi. Important de știut este că ramurile care au flori nu se ciupesc!

În schimb, mușcatele perene, au nevoie de tăieri pentru a înflori frumos. În acest caz, este important să tai tulpinile plantelor bătrâne la jumătate din înălţime, pentru a favoriza apariţia de noi lăstari.

La mijlocul verii, după perioada de înflorire, plantele se lasă 5-6 săptămâni în repaus. Udă-le mai rar şi nu le mai pune îngrăşământ.

Spre toamnă, înlătură florile și frunzele uscate, iar crenguțele lungi taie-le la primul nod de frunză. Din tulpină se taie o treime.

Dacă considerați că este necesar, primavera puteți tunde mai tare planta, ea va înflori mai târziu, dar abundent.

6. Dăunători și ciuperci

Dacă mușcatele tale au fost invadate de dăunători sau au fost atacate de ciuperci, soluția este să apelezi la magazinele specializate care îți vor recomanda insecticide și fungicide în funcție de boală.

CITESTE SI: Cum înmulţeşti orhideea. Cele mai simple şi eficiente metode!

În ultimii ani florile exotice precum orhideea au câştigat tot mai mult teren în preferinţele românilor. Accesibile ca preţ şi nu foarte pretenţioase, se regăsesc în tot mai multe case şi birouri, fiind foarte decorative. Sunt destul de uşor de îngrijit, dacă se respectă câteva reguli simple, şi la fel de uşor de înmulţit.

Pentru că sunt flori exotice, necesită un pământ special iar înmulţirea prin seminţe iese din calcul deoarece acestea, pe lângă faptul că sunt destul de greu de obţinut de la plantă – în aproximativ cinci ani de la prima înflorire a plantei – au nevoie de condiţii speciale de laborator.

Există însă şi metode mult mai simple şi accesibile de înmulţire a orhideelor pe care le poate aplica oricine acasă fără prea multe cheltuieli sau condiţii speciale.

Înmulţirea prin „keiki”

Pentru a aplica această metodă de înmulţire aveţi nevoie de un mediu mai umed, de turbă pentru orhidee (care se poate achiziţiona de la orice magazin care comercializează flori) şi pietriş.
Este probabil cea mai eficientă metodă de înmulţire a florilor şi se mai numeşte şi înmulţirea prin „keiki”. Aceşti lăstari (keiki) se dezvoltă pe planta mamă şi în cazul în care condiţiile sunt propice, respectiv au umiditate suficientă, îşi dezvoltă şi rădăcini care pot fi apoi uşor desprinse şi replantate.

Pentru a stimula puiul să facă rădăcini se înveleşte punctul de unire dintre tulpina mamă şi keiki cu turbă pentru orhidee. Ghiveciul cu planta şe aşează pe o tăviţă cu pietriş, într-un loc luminos şi călduros. Pietrişul trebuie ţinut umed în permanenţă pentru că vaporii de apă vor stimula creşterea rădăcinilor.

După ce rădăcinile noii plante ating aproximativ 5 centimetri, se poate planta în noul ghiveci. Acesta va fi umplut cu pământ special pentru orhidee, va avea găuri laterale şi va fi transparent!

ATENŢIE: Deşi se practică „mascarea” ghivecelor transparente în vase decorative, acest lucru nu este indicat. Rădăcinile florilor trebuie să primească lumină, în caz contrar plantele se vor ofili.

Împărţirea tufei

Uneile specii de orhidee cresc precum tufele, dezvoltând mici bulbi. La fiecare 2 – 3 ani, plantele mature trebuie replantate şi acesta este momentul ideal de împărţire a plantei.
Operaţiunea se face cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit, cu mare atenţie, pentru a nu răni micii bulbi şi apoi se replanteazăă în ghivece separate.

Este probabil cea mai simplă şi eficientă metodă de înmulţire a orhideelor.

Înmulţirea prin butăşire

Unele soiuri de orhidee nu fac nici pui şi nici bulbi, iar în acest caz se poate apela la înmulţirea prin butăşire.
Butaşii se obţin de la planta matură, din bucăţi de tulpină cu 2 – 3 noduri. Aceştia se ţin într-un vas cu apă la lumină şi căldură până când fac rădăcini. Când rădăcinile au aproximativ 5 centimetri, se vor planta în ghiveci cu un amestec special de turbă.

ATENŢIE: Nu aşezaţi orhideele în lumina directă a soarelui deoarece va arde planta. Veţi recunoaşte o plată „arsă de soare” după frunzele îngălbenite şi petele negre.
Nici apa în exces nu este bună. Folosiţi pentru udat apă de ploaie sau apă de la robinet pe care aţi decantat-o minimum 24 de ore. Udaţi planta la fiecare 7 – 9 zile şi nu lăsaţi niciodată apă în farfurioara ghiveciului. Nu udaţi frunzele pentru că există riscul să putrezească.