Iată care este explicația celebrelor case cu „ochi” din Sibiu. Cum a apărut unul din cele mai faimoase simboluri ale orașului!

„Ochii” din acoperişurile caselor vechi sunt o adevărată „marcă înregistrată” a Sibiului şi constituie una dintre principalele atracţii pentru turiştii care ajung în fosta Capitală Culturală Europeană.

Dacă ajungeţi în centrul Sibiului sau în cartierele vechi, cu siguranţă veţi îndrepta obiectivul aparatului de fotografiat spre ferestrele din acoperişurile vechi, de un farmec aparte, unice în România. Sute de „ochi” veghează din toate direcţiile viaţa vechiului burg medieval, reprezentând una din principalele atracţii ale oraşului din inima Transilvaniei.

FOTO Povestea celebrelor case cu „ochi“ din Sibiu. Cum a apărut unul din cele mai faimoase simboluri ale oraşului
Povestea lor, spun specialiştii, începe undeva în secolul XIX. „Eu îi prezint ca un trademark al Sibiului, pentru că dacă mergem la Sighişoara nu găsim aceşti «ochi». Aceasta este o metodă de deschidere şi de amenajare de goluri în acoperişurile Sibiului pentru ventilare şi pentru aerisirea acoperişurilor, casele fiind folosite în acea vreme ca depozite, de la mâncare până al obiecte vechi.

FOTO Povestea celebrelor case cu „ochi“ din Sibiu. Cum a apărut unul din cele mai faimoase simboluri ale oraşului

„În Evul Mediu erau alţi „ochi” în Sibiu. Din ce spun specialiştii arhitecţi, aceşti „ochi” sunt nişte ventilări de tip baroc din secolul al XIX-lea, nu sunt foarte vechi. Probabil că a fost soluţia de amenajare a unui constructor sibian, pentru că o găsim foarte larg răspândită în Sibiu şi în jurul Sibiului”, spune Răzvan Pop, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional din Sibiu”

FOTO Povestea celebrelor case cu „ochi“ din Sibiu. Cum a apărut unul din cele mai faimoase simboluri ale oraşului

Prin forma lor, au creat această imagine a „ochilor” Sibiului care te urmăresc de oriunde. Specialiştii spun că farmecul lor vine şi din faptul că nu se regăsesc în forme identice peste tot.

FOTO Povestea celebrelor case cu „ochi“ din Sibiu. Cum a apărut unul din cele mai faimoase simboluri ale oraşului

„Ei de fapt creează încă un element de frumuseţe a oraşului, care atrage turistic, tocmai de aceea ne interesează foarte mult salvarea şi menţinerea acestor ochi în faţa unui val de mansardări, este una dintre condiţiile noastre ca aceşti ochi să nu dispară şi să fie menţinuţi pe şarpante, este o condiţie a noastră sine qua non pentru a se păstra acest farmec local. S-au făcut câteva intervenţii şi după aceste intervenţii, dându-ne seama că se pot pierde, am intervenit cu această obligaţie”, a adăugat istoricul Răzvan Pop.

FOTO Povestea celebrelor case cu „ochi“ din Sibiu. Cum a apărut unul din cele mai faimoase simboluri ale oraşului

Sursa: adevarul.ro

CITESTE SI: Vulcanii Noroioși din România, tărâmuri de pe altă lume? “Acolo și-a așternut necuratul cazanele cu smoală clocotită, pe sub pământ gâlgâie și fierbe glodul noroios!” Care este adevărul:

La circa 30 de kilometri de municipiul Buzău, călătorul poate vedea un adevărat monument ale naturii: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici, fenomen unic în Europa. Oamenii locului spun că glodul clocotit ar fi poarta către o altă lume, în timp ce geologii au o altă explicaţie: vulcanii sunt un rezultat al emanației de gaze naturale degajate de zăcământul petrolier existent în subsolul zonei.

Related image

După ce ajungi în comuna Berca — în aproape două ore de mers pe jos sau o jumătate de oră cu automobilul — se află Pâclele Mari și Mici, care împreună formează Rezervația naturală Vulcanii Noroioși. Localnicii au denumit acest fenomen geologic unic în mai multe feluri: fierbători, pâcle sau salze. Teren arid, platouri argiloase pustii, așa-zisele pământuri rele, de care agricultorii și crescătorii de animale au fugit întotdeauna.

Glod, plante rare, erupţii şi fascinaţie

În schimb, geologii și, mai ales, botaniștii s-au arătat deosebit de interesați, deoarece la marginea câmpurilor de noroi cresc plante rare. Aspectul selenar al platourilor de noroi este deosebit, pe de o parte datorită lipsei totale de vegetație, culorii gălbui-lucioase, noroiului uscat și, pe de altă parte, a platourilor și din care se scurge noroiul rezultat din erupție. Zonele în care activitatea vulcanilor noroioși este intensă capătă aspectul unor platouri argiloase pustii, așa numitele “tărâmuri de dincolo’.

Văgăuni despre care a scris până şi Odobescu

Peisajul este de-a dreptul apocaliptic, mai ales când este completat de bolboroseli. Acest fenomen este plastic prezentat de Alexandru Odobescu.

“Dacă nu știți și n-ați văzut, să vă spun eu că acolo și-a așternut necuratul cazanele cu smoală clocotită, pe sub pământ gâlgâie și fierbe glodul noroios, mai rece decât gheața, mai negru decât ceața; apoi pe guri căscate, prin tot ocolul acelei văi, fără de scursoare, țâșnește tina în sus când de-o șchioapă, când de un stânjen, și, mai mult, la fiecare gură împrejur, s-a durat mușuroi și bale cătrănite, pe care ucigă-l toaca le scuipă. Din văgăune se scurg năclăite, de-a lungul masivelor, se adună în nămol, se usucă de vânt, se crapă de soare și jilava pe care nu se prinde, Doamne-ferește, nici troscot, nici ciulini”, descrie Vulcanii Noroioși scriitorul Alexandru Odobescu în Pseudokinegetikos.

Vulcanii au conuri înalte de 2-3 metri, cu șanțuri rezultate prin fenomenul de șiroire și straturi de noroi crăpat în plăci, lipsite de vegetație. Ei se întind pe două platouri cuaternare, sprijinite pe straturi pliocene, sarmatice, aducând din adâncimea pământului, cu ajutorul gazelor inerte, material grosier însoțit de fosile.