Evită tentația de a-ți construi singur șemineul!

Majoritatea dintre noi suntem interesati daca in momentul cand ne dorim un semineu pentru caminul nostru, este posibila luarea in calcul a variantei in care acesta se poate construi pe cont propriu. Desi motivatia principala este strict legata de tentatia de a economisi bani, specialistii in domeniu marturisesc ca nu de putine ori, dupa un astfel de montaj in regim propriu, au existat nenumarate cazuri in care au fost solicitati dupa doar cateva luni de la achizitionarea semineului, sa repare lucrarea. Din pacate, de tot atatea ori, a fost nevoie sa se elimine complet montajul deficitar initial si sa se refaca de la zero, intreaga lucrare.

Asadar, recomandam cu toata responsabilitatea sa evitati sa va construiti singuri semineul, cu atat mai mult cand este vorba despre un semineu centrala, pentru care este absolut necesara o pregatire riguroasa in prealabil, dovedita prin expertiza, specializare si experienta. Totusi, daca va doriti sa deveniti parte direct implicata in proiectul dumneavoastra si sunteti curiosi de procesul de constructie, este de preferat s-o faceti sub atenta supraveghere al unui tehnician, beneficiar al unor ani buni de practica in spate. In acest caz se va evita testarea pe cheltuiala propriului buzunar, un esec facut cu mainile tale. Bineinteles, exista si cazuri in care “constructorul de ocazie” da dovada de indemanare si reuseste sa finalizeze proiectul cu brio, ii felicitam, dar aceste situatii sunt rare si de aceea nu le recomandam.

In randurile de mai jos o sa expunem sumar, cateva lucruri de care un specialist va tine mereu cont pentru construirea in cele mai bune conditii a unui semineu care sa functioneze in parametri maximi de siguranta si confort.

Materialele folosite trebuie sa fie de calitate, fara sa ne zgarcim si sa transformam un scop in sine, obtinerea celor mai mici costuri posibile. Plecand de la focarul ce asigura puterea calorica si randamentul semineului si pana la placile izolatoare care mentin caldura in interiorul semineului, toate materialele trebuie sa fie garantate ca ne ajuta sa obtinem eficienta pe toate planurile, la preturi rezonabile.

Evita sa investesti mult intr-un focar costisitor, daca nu esti pregatit sa investesti pe masura si in restul materialelor necesare construirii semineului. Sunt dese cazurile in care s-a achizitionat un focar semineu de peste 5000 de lei, iar hota semineului s-a construit din placi din rigips ieftine, care nu rezista la temperaturi mai mari de 70 de grade, stiut fiind faptul ca nivelul real de temperatura din hota semineului, trece constant de 150 de grade.

Sa nu uitati de cosul de fum care este cu siguranta, la fel de important ca si focarul semineului. Degeaba cheltuiesti o suma importanta de bani pe un semineu superior calitativ, acesta nu-si va atinge performantele maxime daca nu este prevazut si cu un cos de fum profesional, bine dimensionat, care sa permita evacuarea optima a fumului in afara. Pe de alta parte, un cos subdimensionat, construit din materiale de o calitate indoielnica va conduce aproape sigur la nefunctionarea semineului, per ansamblu.

In concluzie iti recomandam sa nu testezi pe banii tai si sa-ti risti inclusiv viata, a ta si a familiei tale. Alege sa-ti montezi semineul cu ajutorul unei echipe de specialisti cum sunt si cei de la Alego.ro, care de mai bine de 20 de ani, construiesc cu succes seminee si monteaza in perfecta siguranta si fiabilitate, cosuri de fum profesionale.