Este cea mai simplă metodă de a semăna morcovi fără a-i rări! Primele fire vor răsări după doar trei zile! Ce trebuie să faci:

Cultivarea morcovului poate asigura recolte bogate dacă terenul este atent pregătit pentru această cultură agricolă.

Să obții o cultură de morcovi perfecți, cu rădăcini crescute sănătos, fără prezența dăunătorilor specifici, nu este atât de dificil pe cât credeți. Mai jos aveți prezentate 6 modalități de pegătire a solului pentru a vă asigura că veți avea cea mai bună cultură de morcovi de până acum.

1. Se pregătește un substrat din pământ bogat
În funcție de soi, morcovii pot ajunge, în sol, între 17 și 20 cm. Acest lucru înseamnă că, pentru rădăcini drepte, uniforme, un substrat afânat și pregătit adecvat este o necesitate absolută. Morcovii cresc cel mai bine în pământ profund, bogat în humus, sol care se lucrează la o adâncime de 10-12 cm, de asemenea, trebuie eliminate pietrele și resturile din sol.

2. Fertilizarea cu fosfor
La fel ca majoritatea culturilor rădăcinoase, cultura de morcov necesită aplicarea de fosfor. Dat fiind faptul că morcovii au o singură rădăcină, groasă, mai degrabă decât mai multe rădăcini fibroase mici, zona din care pot absorbi fosfor este relativ mică. (Credeți sau nu, zona rădăcinoasă de suprafață a unui morcov mare nu este nici pe departe la fel de mare ca zona rădăcinoasă de suprafață a unei plante cu mai multe rădăcini fibroase, cum ar fi o roșie sau ardei).

Spre deosebire de alte elemente nutritive, fosforul nu este absorbit în aceași modalitate în care se reține apa în plantă. În schimb, este absorbit prin difuzie, se deplasează în mod natural dintr-o zonă de concentrație mai mare (sol) la una de concentrație mai mică (în interiorul rădăcinii). Zona de sol din care fosforul poate fi absorbită este limitată la un spațiu foarte mic, în jurul rădăcinii. În cazul în care un test de sol indică o nevoie de acest nutrient esențial, adăugând un îngrășământ organic cu fosfor, cum ar fi pudra de oase sau roca fosfatică, în zona de plantare cu câteva săptămâni înainte de semănat sunteți siguri că rădăcinile în creștere au acces la acest nutrient exact atunci când au nevoie de el.

3. Echilibrați pH-ul solului
La fel ca majoritatea culturilor de legume, morcovii cresc cel mai bine atunci când pH-ul solului este între 6,2 și 6,8. Folosește un test de sol pentru a determina pH-ul solului din gradina ta, iar apoi adaugă cantitatea recomandată de var sau zeolit pentru a ridica pH-ul în cazul în care rezultatele arată un pH prea mic (acid) pentru creșterea optimă a morcovului. Dacă solul este alcalin se administrează sulf elementar. Păstrați în minte, totuși, că un test de pH-ul trebuie efectuat la fiecare doi sau trei ani.

4. Oferiți culturii suficientă apă
Păstrați solul bine umezit, dar nu exagerați. Odată ce morcovii sunt în perioada de creștere vor avea nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a ajunge la potențialul maxim. Morcovii nu sunt rezistenți la secetă și se rup, formează noduri sau rămân mici în cazul în care pământul este prea uscat. Pe de altă parte, în cazul în care solul este prea umed în etapele ulterioare de dezvoltare a rădăcinii, morcovii vor manifesta semne de putrezire. Irigați la nivelul solului, dacă este posibil, pentru că frunzișul umed favorizează apariția bolilor fungice, cum ar fi putregaiul coroanei, făinarea și rugina morcovului.
Udați cultura numai dimineața, pentru a permite frunzelor să aibă suficient timp să se usuce înainte de căderea nopții.

5. Protejați morcovul de razele soarelui
Pe măsură ce morcovi cresc, o parte din morcov poate ieși la suprafața terenului. Dacă acest lucru se întâmplă, puneți pământ peste zona expusă sau acoperiți-o cu coroana proprie. Expunerea directă la soare contribuie la schimbarea culorii, din portocaliu în verde și la amăreală.

6. Controlul dăunătorilor din sol
Larvele de rădăcină ale morcovului și viermele sârmă pot compromite cultura, provocând tuneluri și șanțuri de-a lungul rădăcinilor. Din fericire, ele pot fi prevenite cu soluții organice prin aplicarea unor nematode benefice în jurul culturii de morcov. Nematodele benefice sunt organisme microscopice care caută și atacă dăunători care trăiesc în sol. Acestea pot fi aplicate pe suprafața terenului la începutul sezonului de grădinărit, înainte de semănare sau când morcovul este deja plantat (atâta timp cât temperatura solului are un minim de 5ºC) sau în orice alt moment, pe parcursul perioadei de vegetație.

CITESTE SI: După ce vei afla motivul, vei proceda și tu la fel, te asigur! Iată de ce se înfige coaja de banană în ghiveciul cu flori de interior!

Daca doresti ingrasaminte ieftine si ecologice pentru florile tale, atunci se pot obtine cu usurinta din deseuri menajere:

– Florile de interior se ingrasa cu apa rezultata de la spalarea carnii si a pestelui. Trebuie sa o strecurati foarte bine, sa indepartati eventualele bucatele de carne care pot putrezi si mirosi urat.
– Apa ramasa de la cartofii fierti este foarte hranitoare pentru flori. Turnata in ghivecele cu flori, tine loc de ingrasamant.
– Florile de interior prefera cafeaua. Ele cresc mai repede si devin mai puternice daca puneti zat de cafea in apa de stropit.
– Un cubulet mic de drojdie uscata pus in apa cu care se uda florile din ghivece le face pe acestea sa creasca repede si viguros.

– Macerarea urzicilor in apa reprezinta un ingrasamant natural ideal. Lasati urzicile cateva zile intr-un vas, pana ajung in stare de descompunere, apoi folositi maceratul pentru a uda florile (pulverizat pe frunze, acest macerat de urzici alunga si puricii).
– Cojile de banane taiate marunt si infipte in pamant reprezinta un ingrasamant ideal pentru florile din ghivece.
– Nu folositi ghivece prea mari. Acestea contribuie la dezvoltarea exagerata a frunzelor in loc sa ajute la cresterea florilor.
– Pentru ca pamantul din ghivece sa nu mai mucegaiasca, puneti deasupra putin nisip.
– Pentru a scapa de viermii din ghivecele cu flori, pune cateva felii de cartofi cruzi. Acestia vor iesi singuri la suprafata si ii puteti elimina.
– Pulverizarea cu apa a plantelor expuse direct la soare le poate provoca acestora opariri si chiar arsuri.
– Daca aveti apa foarte dura, calcaroasa, o puteti combina cu otet de vin. Puneti cateva picaturi in vasul de stropit (o lingura la un litru de apa).

– Curatati periodic florile ofilite – doar asa le veti ajuta sa se dezvolte frumos.
– Plantele de apartament cu frunze mari (de exemplu, ficusii) trebuie curatate cu bere. Inmuiati o carpa moale in bere, apoi stergeti fiecare frunza in parte. Acestea vor straluci de frumusete. Frunzele de ficus cresc sanatos si frumos daca se spala cu un tampon imbibat in lapte caldut amestecat cu apa in proportii egale.
– Un ghiveci cu busuioc verde in camera alunga insectele, linisteste nervii si aduce un somn linistit.
– Unele plante (craciunite, gardenii, floarea de ceara) nu infloresc daca le schimbam mereu locul.
– Plantele cu lastari foarte lungi, cu frunze decolorate si fara flori ne arata ca sunt nemultumite de locul unde le-ati pus.

– Violeta de camera trebuie udata doar dimineata, cu apa la temperatura camerei, fara a-i stropi frunzele.
– Gladiolele stropite cu limonada cresc mai repede si fac flori mai multe.
– Daca inlaturi puii care s-au format in jurul aloei vera, vei da posibilitate plantei sa-si indrepte toata energia spre mugurii florali si sa infloreasca mai repede.
– Puricii florilor de interior dispar daca stropim frunzele cu tutunul dintr-o tigara pus in apa calduta. Aceasta activitate se repeta dupa 12 ore. Pentru a scapa de purici, mai puteti baga in pamantul din ghiveciul cu flori doi catei de usturoi.