E prăpăd în România! Inundații în Teleorman, case surpate în Vâlcea! Autoritățile spun că au totul sub control, dar realitatea în țară e cruntă! Oamenii sunt disperați! Cum arată gospodăriile românilor:

Patru gospodării au fost distruse, iar alte câteva zeci sunt în mare pericol de prăbuşire. Topirea bruscă a zăpezii a adus mari necazuri într-o localitate din Valcea. Abia ce reuşiseră oamenii să îşi repare casele distruse de alunecările de teren mai vechi, că pământul a luat-o din nou la vale.

Cu natura dezlantuita, biata batrana nu poate lupta. Are 85 si de ani si se teme ca locuinta ii va deveni mormant isi tine fata in maini, plange

Cine intra in modesta locuinta isi da seama ca nu mai e nimic de facut. Zidurile pot ceda in orice moment.

Sursa foto: stirilekanald.ro

Nici prin vecini lucrurile nu stau mai bine. Domnul Constantin a muncit o viata pentru a-si construi o mandrete de casa.

In pereti s-au cascat gauri imense, dar omul nu are unde sa plece si nici nu vrea.

În pericol iminent sunt si alte 7 gospodarii în care locuiesc 19 persoane. Alesii locali au venit sa constate daunele. Nu par sa aiba nicio solutie. Promit insa ca vor cere ajutor de la Bucuresti pentru sinistrati.

Inundaţiile din sudul ţării i-au împărţit pe oameni în două tabere. La Drăgăneşti Vlaşca, localnicii se bucură când văd cum apele scad, dar în comuna Singureni, din Giurgiu nivelul tot creşte pentru că viitura se îndreaptă spre ei.

Sursa foto: stirilekanald.ro

Asa se vede viitura ajunsa in judetul Giurgiu. Livezile si campurile pregatite pentru arat sunt toate sub ape.

Autoritatile stau si fac bilantul. Necazurile abia incep. Nu numai pentru giurgiuveni, ci si pentru cei din Teleorman. Aici, inundatiile au trecut, dar problemele au ramas.

Satenii se ajuta singuri cum pot sa treaca de necaz.

Sursa foto: stirilekanald.ro
Sursa foto: stirilekanald.ro

Primarul este optimist: apele se retrag. Viitura care a trecut din Teleorman in judetul Giurgiu, pune alte localitati in pericol. Este vorba de Ghimpati, Iepuresti si Singureni.

Hidrologii mentin in vigoare codul galben de inundatii pana maine dupa amiaza, iar in 5 judete e cod portocaliu pana la miezul noptii.

Sursa foto: stirilekanald.ro

CITESTE SI: O nouă generație de vinete cucerește România! Sunt din ce în ce mai cultivate de români datorită efectelor benefice pentru organism! Ce proprietăți incredibile au:

Vinetele albe reprezintă o noutate pe piața din România, însă încep să fie din ce în ce mai cultivate de agricultori datorită gustului inedit și a efectelor benefice pe care le are.

Apreciate pentru aroma lor mai delicată, uşor dulceagă, vinetele albe (Solanum melongena) reprezintă o nouă apariţie în pieţele şi marile magazine din România. Câţiva fermieri deja le cultivă şi au mare succes.

Cu siguranţă, aspectul lor elegant oferit de culoarea imaculată atrage foarte mulţi cumpărători. Însă nu numai culoarea le deosebeşte de vinetele obişnuite, de culoare mov. Cele albe au seminţe mai puţine şi un conţinut mai redus de apă, iar coaja este mai groasă şi se desface mai uşor după ce sunt coapte pe gril sau pe grătar.

În ceea ce privește gustul, unii fermieri aseamănă vinetele albe coapte bine cu gustul ciupercilor de pădure. Cei care au mâncat vinete albe susțin că acestea sunt mai dulci şi nu au acel gust amărui specific vinetelor mov. Apa pe care o lasă după ce sunt coapte nu este amară sau acidă. Textura este, de asemenea, mult mai cremoasă.

Vinetele albe conţin 90% apă şi sunt bogate în potasiu, vitamine din grupul B, magneziu, cupru şi fitonutrienţi. Coaja este mult mai bogată în antioxidanţi (antocianini). Aceşti compuşi au fost asociaţi în studiile ştiinţifice cu efecte benefice împotriva cancerului, inflamațiilor, bolilor neurologice şi a celor degenerative.

În medicina indiană, vânăta albă este recomandată în diabet, în timp ce rădăcinile sunt folosite contra astmului.

Vinetele albe se pot găti la fel ca cele mov. Prăjirea lor trebuie evitată, deoarece absorb o cantitate foarte mare de ulei.

CITESTE SI: Iată cum puteți obține două găleți de roșii dintr-o singură tufă! Secretele care au fost ascunse până acum de marii gospodari!

Tomatele sunt plante pretentioase fata de factorii de vegetatie. Cunoasterea cerintelor fata de factorii de vegetatie este foarte importanta intrucat asigurand conditii optime se vor realiza productii mari si de buna calitate. Abaterea de la aceste conditii influenteaza cresterile si implicit gustul fructelor.

Totuși, pentru o recoltă cât mai bună nu strică să țineți cont de următoarele lucruri:

1. Udarea: Roșiile sunt 95% apă, motiv pentru care plantele au nevoie de multă apă ca să crească și să dezvolte fructe. O plantă de tomate are nevoie, săptămânal, de cel puțin 5 litri de apă. Dacă această cantitate nu este asigurată prin precipitații, trebuie intervenit prin irigații. Fluctuaţiile în cantitatea de umiditate oferită plantei poate cauza probleme grave, precum avortarea florilor și chiar a fructelor.

2. Fertilizarea: Pe parcursul vegetației, chiar și în cazul unui teren foarte bun, este necesar un aport de îngrășământ. Momentul optim de intervenție este atunci când primele roade sunt ceva mai mari decât nucile, adăugând 1,5 kg de azotat de calciu, la 100m de rând. Operațiunea poate fi, eventual, repetată, după cel puțin două săptămâni.

3. Lăstărirea: Îndepărtarea lăstarilor lacomi (ramuri cu frunze viguroase, lipsite de inflorescențe) contribuie la îmbunătățirea mărimii fructelor.

4. Recoltarea: Pentru a obține roșii cu cea mai bună savoare, lăsați-le să se coacă pe rug, culegându-le exact înainte să înceapă să se înmoaie. Evitați păstrarea în frigider ci, mai bine, țineți-le la temperatura camerei. Pentru a avea roșii până toamna târziu, recoltați ultimele fructe mature când dau primele semne de virare a culorii din verde spre portocaliu. Înveliți-le în hârtie și păstrați-le la o temperatură de 12-15 grade. În acest fel vă asigurați roșii pentru săptămâni bune după ce plantele din grădină s-au uscat.

5. Lumina: Cercetări recente au demostrat că lumina joacă un rol deosebit de important în creșterea producției de roșii. Astfel, s-a constatat că lumina albastră în timpul înfloririi și lumina roșie după încheierea înfloririi măresc semnificativ producția de tomate.

6. Depozitarea: La temperaturi de sub 10º C, în tomate are loc un proces de fracturare la nivel celular. După cum se ştie, tomata contine zaharuri (glucoza şi fructoza), acizi şi alţi compuşi. Compoziţia cuprinde un amestec de substanţe volatile care dau aroma unei roşii proaspete. Aceste substanţe nu rezistă la temperaturi scăzute, ele nu doar că îngheaţă, dar încep un proces de deteriorare iar roşia capăta un gust ierbos.

Tehnologia aplicata defectuos prin agresivitatea factorilor de mediu, stresul termo-hidric si comprimarea fenofazelor duc la scaderea calitatii fructelor dar si la modificarea gustului.

Avertizări și ponturi:

– Atunci când irigați, pământul trebuie bine îmbibat cu apă. Udările superficiale frecvente vor conduce la formarea unor rădăcini anemice.

– E îndepărat să tăiați lăstarii cu un cu un foarfece horticol ori cu un briceag ascuțit, dezinfectat în prealabil cu alcool, pentru a preveni răspândirea agenților patogeni. De asemenea, e indicat să faceți această operație dimineața, pentru a permite rănii să se cicatrizeze pe parcursul zilei.

Spor la gradinarit!