De ce trebuie neapărat să pui oțet în mașina de spălat

Otetul este unul dintre cele mai versatile ingrediente din camara ta. Te ajuta la diverse preparate culinare, dar este deosebit de util si pentru curatenie sau alte trucuri care iti fac viata mai usoara.
De exemplu, otetul este excelent pentru a indeparta mirosurile neplacute si a dezinfecta frigiderul, masina de spalat vase sau masina de spalat rufe. Si pentru ca a venit vorba de spalat rufe, trebuie sa stii ca otetul poate fi aliatul tau principal pentru a avea haine perfect curate, moi si cu un aspect impecabil.

Pentru ca are proprietati acide, otetul ajuta la eliminarea calcarului si ruginei din apa si poate dizolva resturile de detergent de pe haine. In acelasi timp, le dezinfecteaza. Iata cinci motive pentru care ar trebui sa folosesti otetul la spalarea rufelor:

Reduce duritatea apei

Apa dura este o problema cu care se confrunta numeroase persoane din diferite zone ale lumii. Termenul de „apa dura” se refera la apa care contine depozite de metale si minerale, in special de calcar. Efectul acesteia este negativ asupra hainelor pentru ca lasa minerale in fibrele textile si scade eficacitatea detergentilor. Pentru a profita de proprietatile anticalcar ale otetului, pune o cana cu otet alb de vin sau de mere in compartimentul pentru balsam de rufe la ultimul ciclu de clatire. Iar daca trebuie sa redai culoarea si frumusetea hainelor care par sterse si au nuante estompate, lasa-le la inmuiat peste noapte in apa amestecata cu otet. Spala-le apoi in masina de spalat, adaugand o jumatate de cana cu otet la ultimul ciclu de clatire.

Neutralizeaza mirosurile neplacute

Ceva care miroase atat de puternic precum otetul nu pare un cadidat bun pentru a elimina mirosurile. Dar are acest efect de neutralizare a mirosurilor. Adauga o cana cu otet la ciclul de spalare pentru a elimina mirosurile neplacute. Este eficient pentru indepartarea mirosurilor neplacute provocate de animalele de companie, fum de tigara, mancare etc.

Fixeaza culorile hainelor

Prima spalare a unei haine este importanta, iar otetul este o solutie si in acest caz. Te va ajuta sa fixezi pigmentul in hainele proaspat cumparate astfel incat sa previi decolorarea in timp. Inmoaie hainele noi intens colorate, in special rosu si albastru, in apa in care ai pus otet alb si lasa-le timp de 15 minute inainte de a le pune la spalat. In acest fel vei reduce estomparea culorii si transferul de culoare pe alte haine.

Indeparteaza petele

Atunci cand observi ca hainele tale albe incep sa se ingalbeneasca sau ai gasit o pata, otetul le poate reda stralucirea. Impotriva ingalbenirii, lasa rufele la inmuiat peste noapte intr-o solutie obtinuta dintr-o parte de otet si 12 parti de apa. Ziua urmatoare, pune in masina de spalat la ciclul de clatire impreuna cu o cana cu otet. Rufele tale isi vor recapata albul stralucitor. Pentru pete, aplica otetul nediluat pe pata si spala imediat. Adauga in masina de spalat o cana cu otet la ciclul de spalare pentru a elimina petele rezistente.

Actioneaza precum un balsam natural de rufe

„Balsamul de rufe obisnuit contribuie la acumularea de reziduri care blocheaza bacteriile in fibrele textile si duc la dezvoltarea mucegaiului si a mirosului neplacut”, declara pentru wellandgood.com Marilee Nelson, specialist in tehnici ecologice de curatare. Pentru a evita aceasta problema, pune o cana cu otet in recipientul pentru balsam de rufe al masinii de spalat. Nu doar ca iti va face hainele moi si va elimina mirosurile, dar indeparteaza rezidurile minerale si de detergent de pe haine. De asemenea, nu lasa in urma parfumuri cu efect toxic.