Cum se scot pesticidele din fructe și legume

Consumul zilnic de fructe si legume proaspete este recomandat atat persoanelor sanatoase, dar mai ales, celor care sufera de diverse avitaminoze. Dar, te-ai gandit vreodata ca acestea iti pot pune sanatatea in pericol? Afla care dintre ele contin un nivel ridicat de pesticide si cum sa le speli corect inainte de a le manca!

Este din ce in ce mai greu sa mananci sanatos. Desi sunt alimente benefice sanatatii, fructele si legumele sunt tratate cu substante toxice. Te hranesti cu iluzia ca mananci sanatos, dar, de fapt, otravesti corpul cu chimicale extrem de nocive. Pentru a evita complicatiile si eventualele probleme de sanatate, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi practice de eliminare a pesticidelor din mancare.

Pesticidele din fructe si legume – cum le poti elimina?

Multi cred ca, prin simpla spalare cu apa a fructelor si legumelor, pesticidele pot fi indepartate, dar spalarea numai cu apa nu este suficienta. Evita fructele si legumele care arata impecabil. De asemenea, ocoleste legumele si fructele a caror coaja este indepartata pe alocuri, deoarece coaja este singura care protejeaza fructul propriu-zis de contaminarea cu pesticide. In cazul legumelor cu multe frunze, precum varza sau salata verde, se recomanda spalarea atenta a fiecarei frunzFoloseste apa caldae in parte si indepartarea frunzelor de la suprafata.

O spalare temeinica a fructelor si legumelor in apa calda te poate ajuta sa scapi de unele substante toxice inainte de a le consuma. Astfel, prin spalarea cu apa rece, doar in jur de 75 pana la 80% din reziduuri sunt indepartate.

Apa cu sare

O buna solutie de indepartare a pesticidelor ar fi spalarea fructelor si legumelor cu apa sarata. Astfel pot fi indepartate majoritatea reziduurilor provenite din pesticide care se afla in mod normal la suprafata. Apa sarata te ajuta sa elimini cea mai mare parte a reziduurilor care exista pe suprafata lor.

Otet sau suc de lamaie

Un alt truc care te poate ajuta sa scapi de chimicale este sa speli fructele sau legumele cu otet sau suc de lamaie. Trebuie doar sa le scufunzi intr-o solutie cu 10% otet si 90% apa, pentru 15-20 de minute.