Cum să îți construiești un cuptor de lut ca la bunica acasă – Totul pas cu pas

Pâinea ca la bunica acasă, coaptă în cuptor țărănesc, pe vatră încinsă de jarul rămas după arderea lemnelor nu se compară cu cea pe care o găsești în cuptor. Pentru cei nostalgici după gustul autentic al pâinii pe vatră, astăzi vă oferim un ghid pentru construirea propriului cuptor din lut.

Vei avea nevoie de următoarele materiale: bolovani, piatră de râu, nisip, pământ, paie, cărămizi de lut sau de zgură (eventual din demolări), ziar și țeavă pentru horn.

1. Fundația

Primul pas pentru ridicarea cuptorului este, bineînțeles, turnarea fundației. Alegeți un loc din curte de circa 5 metri pătrați. Chiar dacă cuptorul în sine va ocupa doar 2 mp, vei mai avea nevoie de spațiu pentru construirea unui acoperiș, un mic loc de depozitare a lemnelor și spațiu pentru a te mișca cu ușurință atunci când mânuiești tăvile încinse sau paleta de lemn pentru pâine și pizza.

Sapă o fundație de minim 30 cm, umple-o cu pietriș și construiește baza, suportul cuptorului.

2. Suportul (soclul)

Nu există o înălțime strictă pentru ridicarea suportului, dar cel mai confortabil pentru bucătar ar fi ca acesta să ajungă în dreptul șoldurilor. Suportul poate fi din orice material impermeabil și rezistent la greutatea cuptorului. Poți folosi blocuri din zgură de beton, cărămidă arsă, piatră de râu sau bolovani. Începe să așezi cărămizile una peste alta, circular, până ajungi la înălțimea dorită. Poți repeta procedeul și în interiorul suportului deja format, pentru un plus de stabilitate. În interior toarnă pietriș sau chiar ciment.

3. Masa cuptorului

După ce am ridicat baza, va trebui să construim masa cuptorului și cuptorul propriu-zis. Pentru a evita pierderea de căldură spre baza cuptorului, vei avea nevoie hidroizolație înainte de a construi masa. Pentru aceasta, poți folosi sticle goale, umplând spațiul dintre ele cu cioburi de țiglă, nisip, rumeguș sau lut (amestec de pământ, paie, nisip și apă). Construiește apoi masa cuptorului, din cărămizi de lemn ars, ușor bătute cu ciocanul în amestecul de dedesubt.

4. Cuptorul

Cuptorul va fi construit din lut, adică un amestec de pământ galben (argilă) , paie, nisip și apă. Înainte de a te apuca să confecționezi cuptorul, îți recomandăm să faci un testezi care e cea mai bună compoziție a lutului. Fă mai multe cărămizi cu conținut diferit: într-una utilizează mai mult nisip, în alta mai mult pământ sau paie. Fă mai multe combinații, pune-le în forme construite din lemne (înălțime maximă de 6 cm) și lasă-le la uscat (la umbră) câteva zile. Compoziția mostrei care crapă mai puțin este ideală pentru a construi peretele cuptorului. E bine de știut că în acest amestec, lutul este liantul, nisipul agregatul iar paiele are rol de armătură.

Opțional, poți construi o gură pentru cuptor, din cărămizi arse. Ai nevoie de o bucată de fier plat rotunjit sub formă de semicerc sau un suport de lemn. În jurul acestui semicerc se vor lipi cărămizile cu ajutorul lutului.

Urmează construirea cuptorului, care îți va aduce aminte de castelele de nisip de la mare.

Cu nisip amestecat în apă, se construiește un dom în jurul gurii cuptorului. Peste aceasta așezăm ziare, cere împiedică uscarea rapidă a nisipului, dar și crăparea lutului. Peste forma astfel creată se vor adăuga straturi de lut. Acestea se adaugă treptat, în minimum trei straturi, întotdeauna așteptând ca stratul anterior să se usuce. Înainte de aplicarea următorului strat, cel anterior se umezește puțin prin pulverizare sau cu o bidinea.

Odată construit peretele, așteptăm ca acesta să se usuce suficient, încât să putem scoate nisipul din interior (1-2 zile) prin ușa cuptorului!

 

 

5. Hornul

În ceea ce privește hornul, în momentul în care se construiește peretele, se va lăsa o gaură cu diametrul țevii din care se va amenaja acesta. Hornul trebuie gândit în așa fel încât atunci când au ars lemnele să se poată închide, pentru a ține căldura în interiorul cuptorului.  De aceea, spațiul dintre țeavă și peretele cuptorului trebuie să fie etanș. Acoperiți-l cu același amestec de lut pe care l-ați folosit mai devreme.

La final, puteți decora cuptorul cu fel de fel de motive rustice și tradiționale sau, de ce nu, îi puteți da o înfățișare după plac.