Cum să devii independent de magazine, în perioada de criză?

Criza din primele luni ale anului 2020 ne-a dovedit că lumea nu este pregătită să treacă printr-o perioadă de lipsuri. Obişnuiţi cu libertatea de mişcare şi accesul la orice oră în magazine aprovizionate, ne-am trezit, dintr-o dată, cu intervale precise de deplasare şi fără produse de primă necesitate. Cel mai puţin afectaţi de lipsa produselor alimentare de bază au fost cei care au capacitatea de a le produce pentru ei şi familia lor.

Filtrul de apă, o investiţie inteligentă

Apa menajeră este potabilă numai dacă furnizorul asigură condiţiile pentru filtrare, de la sursă până la intrarea în casă. Sunt comunităţi în care consumul apei de la robinet nu este recomandat din cauza impurităţilor şi a substanţelor din ea. De asemenea, sunt locuri în care staţia de epurare este la cele mai înalte standarde, însă, pe traseu, se pierde din calitatea apei din cauza ţevilor vechi sau colmatate. În toate aceste cazuri, apa de la robinet poate fi ajutată să devină potabilă prin instalarea unor filtre în casă. În funcţie de volumul de care ai nevoie pentru consumul propriu, de calitatea şi bugetul de care dispui, poţi avea apă de băut de la robinet. Această investiţie este utilă, mai ales, în perioade de criză, când stocurile din magazine sunt fluctuante, cozile interminabile şi curierii nu fac faţă transportului. Având în vedere că majoritatea producătorilor livrează apa plată în recipiente din plastic, proprietăţile lichidului sunt diminuate. Acasă, poţi evita acest lucru prin depozitarea apei în sticlă sau carafe speciale.

Asigură alimentele de bază

În perioada pandemiei, primele produse care au dispărut, atât din magazinele de desfacere, cât şi din stocurile online au fost făina şi drojdia. Atunci când nu eşti sigur de natura şi durata crizei prin care treci, instinctul primar este să-ți asiguri cele necesare supravieţuirii. Orice dependență de transport, magazine sau stocuri ridică semne de întrebare. Soluţia cea mai la îndemână pentru siguranţa ta şi a familiei tale este să începi să produci. Cu o moară de măcinat îți poți asigura cantitatea necesară de cereale din timp şi nu îţi vei mai face griji din cauza pâinii. Cu făina produsă în casă, ai garanţia calităţii materiei prime, și, pe măsură ce capeţi experienţă, vei putea rafina procesul de fabricaţie pentru a obţine produse superioare. Cu timpul, această investiţie poate fi începutul unei mici afaceri de succes.

Legume de sezon în curte sau pe balcon

Legumele sunt alimente a căror sursă de provenienţă şi calitate nu le poţi controla. De la agricultorii mai mici până la marile lanţuri de magazine alimentare, nu poţi ști sigur dacă produsul din raft a fost tratat cu substanţe chimice, pentru a-i grăbi coacerea sau rezistenţa în timpul transportului sau al depozitării. Pentru culturile grăbite prin chimicale, primul indicator este gustul, departe de aroma dorită de la o legumă „naturală“. Dacă locuieşti la casă, soluţia se află în terenul din jur, unde poţi planta şi îngriji legume şi fructe. În ultimii ani, tot mai mulţi proprietari de apartamente au încercat şi reuşit să obţină culturi sezoniere pe balcon, în cantităţi mici, dar suficiente pentru consumul unei familii. Legumele crescute în ghiveci au acelaşi gust şi aceeaşi calitate cu produsele cultivate în pământ.  

Independenţa de produsele comercializate de magazine nu este doar o precauţie în eventualitatea izbucnirii unei crize, ci şi o măsură de siguranţă pentru calitatea produselor pe care le consumi. Asigurând un necesar de apă, făină şi legume, poţi trece mai uşor printr-o perioadă de restricţii.