Cum poți primi 15.000 de euro de la stat

Persoanele care sunt interesate să își îmbunătăţeacă locuinţele din punct de vedere energetic ar putea primi până la 15.000 de euro din partea statului, printr-un nou program anunţat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul se numește Casa Eficientă Energetic și ar putea demara anul acesta, conform unei declarații date de ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. Prin intermediul acestui program, AFM ar putea finanța cu până la 15.000 de euro o locuință, scrie Avocat.net.

„Avem un buget total de 429 de milioane de lei și ne-am programat să avem între 6.000 și 8.000 de beneficiari”, a precizat ministrul Mediului, conform sursei citate.

Prin „Casa Eficientă Energetic” ar urma să finanțeze sisteme de încălzire, iluminat ecologic și sisteme de izolație termică, însă programul ar putea fi adaptat la nevoile consumatorilor, adică cei care vor să își eficientizeze energetic locuințele vor putea cumpăra fie doar o categorie de sisteme, fie toate tipurile de tehnologii enumerate anterior. Programul nu se adresează numai persoanelor fizice, ci și instituțiile.

Sursa: newsweek.ro

CITESTE SI: Pentru ce lucrări nu ai nevoie de autorizație de construire

Pentru ce lucrări nu ai nevoie de autorizație de construire. Așa nu vă mai treziți cu amenzi indiferent dacă stați la casă sau la bloc!

Atunci cand doriti sa construiti, sa consolidati sau sa reparati o constructie deja existenta, autorizatia de construire este un document obligatoriu. In lipsa autorizatiei, va puteti trezi cu amenzi uriase.

Lucrarile de constructii sunt permise numai pe baza unor autorizatii de construire, dupa cum reglementeaza Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. La capitolul sanctiuni, pentru lipsa autorizatiei de construire atunci cand e obligatorie, Legea nr. 50/1991 prevede o amenda intre 1.000 si 100.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit acestui act normativ, autorizatia de construire se emite la solicitarea detinatorului titlului de proprietate asupra unui imobil (teren si/sau constructii), cu respectarea prevederilor documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism.

In ce situatii nu aveti nevoie de autorizatie

Sunt o serie de cazuri in care nu este necesara o autorizatie de construire. Astfel, potrivit avocatnet.ro, se pot executa fara autorizatie de construire lucrarile care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al acestora:

– reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei;

– reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;

– zugraveli si vopsitorii interioare, dar si exterioare, daca si numai daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;

– reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;

– reparatii si inlocuiri la pardoseli;

– reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare (tencuieli, placaje, altele asemenea), la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;

– lucrari de intretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente;

– lucrari de foraje si sondaje geotehnice pentru constructii de importanta normala sau redusa, situate in afara zonelor de protectie instituite pentru zacaminte acvifere;

– lucrari de constructii funerare subterane si supraterane, cu avizul administratiei cimitirului.