Cum îți protejezi casa: 6 sfaturi de ajutor

Statisticile oficiale ale Poliției indică faptul că în România au loc anual circa 30.000 de spargeri din locuințe. Făcând un calcul, rezultă că infractorii au un „randament” de aproximativ 80 de spargeri pe zi, iar acest fapt trebuie să ne pună pe toți pe gânduri.

Pentru a evita o astfel de situație deloc plăcută este absolut necesar să îți iei din timp măsurile de precauție, fidel principiului „paza bună trece primejdia rea”. O locuință neprotejată acționează ca un adevărat magnet pentru răufăcători, astfel că îți oferim câteva sfaturi utile pentru a spori gradul de siguranță a locuinței.

1. Împrejmuirea terenului

O măsură pe care trebuie să o ai în vedere încă de la momentul începerii construcției casei este împrejmuirea terenului pe care îl ai la dispoziție. Gardurile de plasă accesibile pe https://www.emenatwork.ro/garduri-t81 sunt cea mai bună soluție, având diferite destinații. Astfel, ai la dispoziție de la modele pentru împrejmuirea șantierului, când casa e încă în construcție, până la garduri rezidențiale. Acestea au și rolul de a împiedica intrușii să pătrundă în curte, oferind familiei siguranță, dar și intimitate. Nu în ultimul rând gardurile precum cele din oferta emenatwork.ro au și scopul de a înfrumuseța curtea și grădina

2. Camere de supraveghere

În ultima vreme, camerele de supraveghere au devenit cel mai popular dispozitiv de siguranță fiind disponibile pe piață în diferite variante și dimensiuni. Prin intermediul unei camere de supraveghere sau al unui sistem mai complex, cu mai multe camere, îți poți monitoriza locuința de la distanță prin intermediul telefonului mobil.

Camerele vin cu diferite aplicații, unele dintre acestea trimițând alerte pe telefonul proprietarului în momentul în care camera de supraveghere sesizează un intrus.

În plus, o cameră de supraveghere instalată într-un loc vizibil îi va descuraja pe eventualii răufăcători, acesta fiind unul dintre detaliile pe care spărgătorii le urmăresc.

3. Sisteme de iluminat cu senzori de mișcare

În afara faptului că sunt economice, aceste sisteme au și un rol important în protejarea locuinței. Instalate în curte, acestea se vor activa în momentul în care vor detecta mișcare, iar intrusul care a reușit să se strecoare dincolo de poartă se va panica și va renunța la relele intenții. Unele sisteme pot fi activate și de la distanță, astfel încât să creeze impresia intrușilor că ești acasă. 

4. Plăcuțe de avertizare

Răufăcătorii mai pot fi descurajați și de plăcuțele de avertizare amplasate pe gard sau oriunde, la vedere. Plăcuțele care avertizează că locuința este monitorizată cu camere de supraveghere sau cu sistem de securitate sunt foarte eficiente acest sens.

La fel și cele cu mesajul „Câine rău”, mai ales dacă din spatele gardului se va auzi și lătratul unui dulău, care își ia în serios rolul de paznic al locuinței

5. Lasă televizorul în funcțiune sau o lumină aprinsă

Dacă lipsești de acasă, mai ales seara sau noaptea, e bine să lași lumina aprinsă într-o camera ori să lași televizorul sau un aparat de radio pornit. Vei crea astfel impresia că ești acasă iar infractorii vor renunța să îți „viziteze” locuința.

6. Nu te lăuda pe rețelele de socializare

Fotografiile cu bijuterii, aparatura electronică din casă, tablourile de valoare sau mașina scumpă postate pe rețelele de socializare constituie indicii prețioase pentru infractori. Aceștia pot afla cu ușurință unde locuiești, pot observa în poze și alte detalii despre locuință, iar la un moment dat riști să te trezești că îți vor face o vizită în lipsă.

De asemenea, dacă pleci cu familia într-o vacanță de mai multe zile, evită să te lauzi prietenilor de pe Facebook. Răufăcătorii pot afla astfel că ești plecat pentru mai mult timp de acasă și nu vor mai avea mari emoții când vor merge să îți spargă locuința.