Cum faci pâine fără drojdie

Zilele acestea, drojdia a început să lipsească de pe rafturile magazinelor. Oamenii și-au făcut provizii pentru o posibilă izolare din cauza coronavirusului. Însă nu trebuie să intrăm în panică. Există rețete de pâine fără drojdie. Iată una dintre acestea.

Se pune 1 kg de făină într-un vas, în mijloc se face loc și se toarnă apa călduță în care se dizolvă 1 lingură de zahăr, apoi se adaugă 1 lingură de tărâțe și 1 lingură de ulei de floarea-soarelui, de porumb sau de dovleac.

Se presară sare peste toată făina și se amestecă cu apă, până când se obține un aluat potrivit. Din acest aluat se modelează 18 – 20 de turtițe rotunde, cu diametrul de cel mult 10 cm și groase de un deget. Ele pun la uscat, la soare. Când sunt uscate perfect se păstrează în pungă de hârtie.

Se înmoaie o astfel de turtiță într-un vas cu apă caldă, apoi se sfarâmă și se amestecă cu 1 linguriță de miere, scrie evz.ro. Se pune într-un castron mai mare 1 kg de făină, se toarnă peste ea amestecul de apă caldă și aluățel sfărâmat și puțin ulei, apoi se mestecă bine până ce aluatul începe să facă bășici. Se adaugă sare, pentru gust.

Aluatull obținut se presară cu făină, se acoperă și se lasă la dospit o oră. Din el se vor modela două pâini, acestea se pun în tăvi și se mai lasă să se odihnească, la căldură, jumătate de oră, iar abia apoi se pun la copt, în cuptorul preîncălzit.