Cum eficientizezi spațiul din mansardă?

Tot mai mulți proprietari preferă să renunțe la podul casei în favoarea amenajării unei mansarde, câștigând astfel mai mult spațiu pentru locuit, în detrimentul spațiului de depozitare. Dacă locuiești la casă și vrei să faci și tu acest pas, în primul rând trebuie să eliberezi podul de lucrurile care s-au adunat aici de-a lungul timpului. Găsirea unui nou loc de depozitare ar putea să dureze ceva timp, iar o soluție provizorie ar fi amenajarea unui mic spațiu în curte.

Urmează apoi inspectarea acoperișului, pentru a depista eventualele defecțiuni pe care trebuie neapărat să le repari, pentru a nu risca să îți plouă în mansardă imediat ce ai finalizat amenajarea.

Etapa următoare este montarea sau repararea termoizolației, iar pentru asta trebuie să îți procuri materialele necesare de la un furnizor specializat in materiale de constructii. Mathaus este un astfel de magazin axat pe game variate de materiale pentru renovat sau construit. Poti merge in magazin sau comanda online, iar ei iti asigura transport specializat.

Odată reamenajat podul, o altă problemă ar putea fi eficientizarea spațiului, pentru că o mansardă nu are aceleași caracteristici ca o cameră obișnuită. Spre exemplu, unele zone din mansardă sunt greu accesibile din cauza unghiurilor dificile și astfel, mult spațiu ar putea rămâne neocupat. Iată cum trebuie să procedezi pentru a evita astfel de probleme!

Mansarda nu se compartimentează

Menționam mai sus că spațiul din mansardă este limitat și poate ridica unele probleme de accesibilitate, iar compartimentarea ar diminua și mai mult din suprafața încăperii. În cel mai bun caz, poți amenaja unul-două separeuri, mai ales dacă mansarda este dotată și cu baie, însă trebuie să ai grijă să nu obstrucționezi lumina.

O soluție mult mai practică este reprezentată de paravanele mobile, care sunt și mult mai ușor de instalat.

Mobilează doar cu strictul necesar

Dacă am căzut de acord asupra inutilității compartimentării, o idee la fel de proastă ar fi și mobilarea în exces a mansardei. Pe lângă efortul de a urca la etaj obiecte de mobilier greoaie și inutile, vei încărca spațiul și îți vei îngrădi libertatea de mișcare.

O mansardă nu este locul cel mai potrivit pentru decorațiuni, statuete, tablouri, plante de mari dimensiuni și alte obiecte care nu sunt de strictă necesitate.

Cât mai multă lumină naturală

La amenajarea mansardei trebuie să ai grijă ca ferestrele să permită o bună luminozitate. Uneori, pe timpul zilei, lumina prea puternică poate fi deranjantă, iar pentru a rezolva problema, instalează la ferestre draperii ajustabile. Este de preferat ca acestea să fie în culori deschise și din materiale ușoare, care să le facă ușor de manevrat.

Pentru zonele în care nu ajunge suficientă lumină naturală, poți amplasa lămpi sau spoturi luminoase încastrate în mobilă.

Folosește culori deschise sau neutre

Aceste culori au proprietatea de a reflecta lumina creându-se astfel senzația de spațiu. Folosind asemenea nuanțe pentru decor, pentru culoarea pereților și cea a mobilei, vei da senzația unui spațiu mai vast. Nu folosi mai mult de două-trei nuanțe predominante, iar piesele de mobilier nu trebuie sa aibă culori contrastante.

Rafturi și sertare

În cazul mansardei, acestea sunt cele mai practice și eficiente locuri de depozitare. Prin urmare, folosește piese de mobilier simple, cu multe sertare, iar pe peretele mansardat poți amplasa câte rafturi îți permite spațiul.

Peretele mai mare este folosit pentru amplasarea obiectelor de mobilier mai masive, cum ar fi un dulap. Totodată, și cutiile de depozitare sunt o soluție care se poate dovedi eficientă.

Canapea extensibila, în loc de pat

Un pat nu poate lipsi din mansardă, însă vorbim de o piesă de dimensiuni mici. Unele persoane nu se simt foarte comod într-un pat mic, de aceea, o soluție mult mai bună este folosirea unei canapele extensibile. Aceasta poate fi folosită ca pat pe timpul nopții, iar ziua se strânge, pentru a nu ocupă spațiu inutil în mansardă.

Nu în ultimul rând, folosirea mai multor oglinzi bine poziționate în cameră va crea senzația de spațiu și adâncime, făcându-te să te simți mai comod și mai relaxat.