Cum decorezi un dormitor interesant folosind o paletă de culori neutre

Din punct de vedere cromatic, neutru înseamnă nesaturat. În această categorie intră atât albul, negrul și griurile (acromatice, adică nu au culoare), pastelurile și nuanțele de bej, maro, kaki, ivoriu sau taupe, culori ce nu apar pe roata culorilor. Toate neutrele sunt culori subtile, elegante, creează o atmosferă caldă și se potrivesc bine cu celelalte culori. Nu-i de mirare că mulți oameni preferă să-și decoreze dormitorul folosind palete cromatice neutre. 

Problema este, însă, că acestea nu-ți garantează automat o ambianță caldă, primitoare și rafinată: fiecare element din decor, pornind de la vopseaua pereților și terminând cu pledul de pe pat, trebuie ales cu grijă. Dacă nu faci altceva decât să combini bejuri cu marouri și griuri, riști să obții un dormitor lipsit de personalitate. 

Îți arătăm în rândurile următoare cum poți, totuși, să decorezi dormitorul cu nuanțe neutre și să conturezi astfel o atmosferă intimă, relaxantă și atrăgătoare.

Ai grijă la subtonul neutrelor

Culorile neutre pot avea diferite subtonuri, așa că ai de unde alege nuanțele care să dea startul amenajării. De pildă, bejul poate avea un subton de roz somon sau bronz auriu, în timp ce albul poate fi ivoire, albăstrui ori gălbui. 

Ține cont de aceste detalii când combini nuanțele neutre și încearcă să folosești patru sau cinci subtonuri ca să conferi mai multă originalitate dormitorului.

Creează jocuri de culori

Combină culorile neutre între ele pentru a obține un decor complex. Astfel, amestecă accente de negru cu țesături imprimate, piese de mobilier precum paturi tapițate sau simple, fotolii ori scaune decorate în alb, bej ori tonuri calde și luminoase de bronz și decorațiuni sub formă geometrică. 

Folosește-ți spiritul creativ și combină culorile, texturile și formele ca să obții ceva mai mult decât un spațiu de odihnă – o expresie a propriei personalități.

Adaugă un element de accent

Ca să eviți monotonia într-un dormitor decorat în nuanțe neutre, poți să adaugi un element într-o culoare vie și puternică, precum roșu sau albastru deschis. Niște perne decorative sau un pled care să contrasteze cu fundalul cuminte aduc spațiului nota de originalitate necesară. 

Un perete de accent poate fi în centrul atenției prin vopsirea într-o culoare vibrantă sau adăugarea unui tapet în dungi. Indiferent de alegerea făcută, acest element trebuie să fie destul de puternic din punct de vedere vizual.

Draperiile trebuie să se distingă clar de pereți

Culorile neutre se potrivesc foarte bine cu cele primare, dar și între ele. Sunt o soluție potrivită pentru orice amenajare în care nu îți dorești să dai greș, dar ține cont că draperiile au un rol foarte important în decor. Acestea nu trebuie să fie de aceeași culoare cu pereții ori piesele de mobilier. Este de preferat să le asortezi mai degrabă cu câteva perne pe care să le așezi pe pat, dar în nici un caz nu vor crea o continuitate dacă au aceeași nuanță ca elementele ce domină mare parte din cameră.

Folosește o lenjerie cu model

Cel mai simplu mod în care poți conferi mai mult șarm dormitorului este să alegi o lenjerie de pat cu model colorat, dar discret. Imprimeurile florale sau geometrice în tonuri pastel vor adăuga ambianței o notă șic.

Apelează la elemente de decor clasice și moderne

Dacă îți dorești să electrizezi un decor ce folosește nuanțe neutre, atunci combină elementele de decor clasice cu cele moderne. Vei obține o atmosferă spectaculoasă, deloc plictisitoare. În acest sens, poți expune pe același perete portrete în ulei și decorațiuni de artă contemporană.

Integrează materiale nefinisate în decor

O alternativă excelentă pentru un dormitor care combină nuanțe neutre sunt materialele nefinisate. Lemnul crud este perfect pentru această paletă cromatică și într-un decor unde predomină bejul. Dacă preferi stilul tradițional, atunci o astfel de abordare în mod clar ți se potrivește pentru că tonurile calde, pământii, emană o căldură subtilă și o simplitate elegantă.

Mergi pe varianta alb-negru

Rămâi la tonurile de bază dacă vrei să obții un aspect interesant. Alb-negru este o combinație ce nu va crea nici un fel de probleme. Prin urmare, dacă alegi să vopsești pereții în negru, alungă dramatismul cu foarte mult alb pentru celelalte elemente. Un mix de mobilier tradițional și contemporan, un candelabru spectaculos și un covor cu model în ambele tonuri va oferi foarte multă personalitate acestei scheme de culori.

Cu puțină inspirație și cu condiția de a fi utilizate în mod adecvat, nuanțele neutre pot face orice spațiu să pară cald, sofisticat și liniștitor. Ține cont de sugestiile de mai sus și decorează-ți dormitorul de vis.