Cum cultivi sfecla roșie acasă

Sfecla rosie se cultiva pentru radacina sa tuberizata care se consuma preparata fiarta sau coapta, sub diferite forme: ca salata, marinata si in industria conservelor. Radacinile de sfecla rosie contin: glucide, protide, acizi organici (malic, citric, oxalic), vitamine (B1, B2, PP, C), saruri minerale (Ca, Fe, P, K). De ce este sfecla rosie de culoare rosie? Culoarea rosie este data de betanina, care poate fi utilizat drept colorant natural in industria alimentara.

Frunzele de sfecla rosie pot fi folosite, cand sunt tinere, la prepararea ciorbelor, sarmalelor si au un continut mai mare de substante proteice si saruri minerale fata de radacini. Radacinile se folosesc si in scopuri medicinale sau la obtinerea surogatului de cafea. Sucul de sfecla rosie simplu sau in amestec cu alte sucuri de legume sau fructe are efect diuretic, de refacere a globulelor rosii, mentine solubilitatea calciului in organism prevenind cresterea tensiunii arteriale si a sclerozei, stimuleaza toate functiile fiziologice ale organismului.

Din punct de vedere economic, cultura de sfecla rosie este rentabila. Consumul de forta de munca de cca 700 ore om/ha se datoreaza in primul rand lucrarilor de rarit si recoltare. In cazul unei recolte de 20 t/ha, productivitatea muncii este de 35 ore/t si profitul realizat de catre producator este asigurat. Eficienta economica a culturii de sfecla rosie se poate mari prin folosirea la infiintarea culturii a semintelor monogerme drajate care sa determine eliminarea raritului, prin utilizarea unor soiuri cu potential productiv mai ridicat si prin mecanizarea recoltarii.

Sfecla rosie – cultivare recomandate

  • timpurii – 70-80 zile – soiul Bordo;
  • semitimpurii – 80-90 zile – soiul De Arad si hibridul Pablo;
  • semitarzii – 90-100 zile – hibridul Action.

Cum se cultiva sfecla rosie?

Infiintarea culturii de sfecla rosie se face prin semanat direct in camp. Bune premergatoare sunt: varza, tomatele, ardeii, castravetii, vinete pentru cultura de primavara si mazare verde, ceapa, verdeturile (in afara spanacului), pentru cultura succesiva. Cultura timpurie de sfecla rosie este destinata obtinerii radacinilor pentru consum in timpul verii.

Sfecla rosie – pregatirea terenului pentru cultivare

Pregatirea terenului se face ca pentru cultura timpurie a morcovului. Lucrarile se incep din toamna, se face fertilizarea terenului cu ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu, iar primavara se administreaza cele cu azot, iar pe solurile calcaroase se recomanda aplicarea de borax (20-25 kg/ha). Se erbicideaza cu Ro-Neet 4-6 l/ha in 450 l apa, incorporarea facandu-se rapid si superficial in sol, dupa care se modeleaza terenul si se tavalugeste usor coronamentul brazdei.

Sfecla rosie – cand se face semanatul?
Semanatul se face la inceputul lunii aprilie cand in sol sunt temperaturi de 8-10°C, la adancimea de 3-4 cm. Pe teren modelat se seamana mecanizat cate 3 randuri pe brazda echidistant la 37 cm. Pe suprafete mari se poate semana manual pe teren nemodelat, in randuri la distanta de 35- 40 cm. Se folosesc 12-14 kg samanta poligerma la ha si 7 kg samanta monogerma. In gradinile familiare, pentru a obtine productii foarte timpurii la soiurile cu radacina rotunda, culturile se pot infiinta prin plantarea de rasad, obtinut in solarii sau rasadnite reci.

Care sunt lucrarile de intretinere a culturii de sfecla rosie?
Lucrarile de intretinere aplicate in cultura de sfecla rosie sunt: prasit mecanic de 3-4 ori si manual de 2-3 ori; rarit la 15-20 cm intre plante pe rand; irigarea de 5 ori cu norme de 400-500 m /ha; 2 fertilizari faziale (prima la cateva zile de la rasarire cu cantitati mai mari de azot si fosfor, iar a doua dupa o luna, marind doza de potasiu); combaterea agentilor patogeni si a daunatorilor se face asemanator ca la cultura morcovului.

Boli specifice sunt: Peronospora schachtii (mana); Erysiphe betae (fainarea); Cercospora carotae (cercopsporioza). Insecticidul Sumi-Alpha 2,5 EC al firmei japoneze Sumitomo Chemical, in doza de 0,3 l/ha, se recomanda pentru combaterea daunatorilor Autographa gamma (buha gama) si Mamestra brassicae (buha verzei). Pentru obtinerea unor culturi neimburuienate se recomanda erbicidarea in vegetatie cu Betanal aplicat in doua etape: prima “stropire de soc” (3 1/ha) cand buruienile sunt in faza de frunze cotiledonale si a doua cand buruienile au 2-4 frunze adevarate, aplicand superficial Betanal 3 l/ha + Nortron 2 l/ha (sau Pyramin EL 2 l/ha, sau Galtix 1,5 Kg/ha).

Cand se recolteaza sfecla rosie?
Recoltarea se face esalonat incepand cu luna iulie, manual prin smulgerea radacinilor cand au 3-3,5 cm la colet. Se obtin 15-20 t/ha, radacini destinate consumului proaspat in timpul verii.

Sfecla rosie – cultura de toamna
Cultura de toamna destinata radacinilor pentru pastrare si consum in timpul iernii este o cultura succesiva, care se aseamana cu cea a morcovului de toamna. Semanatul se efectueaza in iunie dupa aceleasi scheme ca la cultura timpurie, iar lucrarile de ingrijire sunt aceleasi, marind numarul de udari la 4-6. Recoltarea la aceasta cultura se face integral, manual sau mecanic, prin dislocarea si smulgerea radacinilor, la sfarsitul lunii octombrie – noiembrie, inainte de inghet. Productiile realizate sunt de 25-40 t/ha. Radacinile se curata de frunze si pamant, se lasa pe teren in gramezi 2-3 zile pentru a se zvanta, se sorteaza si se ambaleaza in lazi de tip P, in vederea pastrarii in silozuri sau depozite.

Cum se obtin semintele de sfecla rosie?
Cultura pentru obtinerea radacinilor plante-mama prezinta urmatoarele deosebiri fata de cea pentru producerea radacinilor destinate consumului: se insamanteaza in perioada 1-15 iulie. In cadrul lucrarilor de intretinere se executa purificarea biologica, indepartand plantele netipice, slab dezvoltate sau bolnave si cele care emit tija florala.

Recoltarea, conditionarea productiei si pastrarea radacinilor plante-mama se face ca la cultura de morcov. Se obtin 150-200 mii radacini plante-mama la hectar, cu care se planteaza 4-5 hectare de seminceri. Culturile semincere se amplaseaza la distante de izolare de minimum 2000 m fata de alte soiuri. Lucrarile de pregatire a terenului, pregatirea materialului, epoca, schema, tehnica plantarii, ca si lucrarile de intretinere a culturii, sunt asemanatoare cu cele de la cultura semincera de morcov.

Recoltarea se executa de la sfarsitul lui august pana la mijlocul lunii septembrie. Prima data se recolteaza plantele la care semintele au ajuns la maturitate, urmand ca dupa cateva zile sa se recolteze si restul plantelor. Plantele se taie cu secera, de la baza, dupa care se leaga in snopi, care se aduna in clai pentru uscare. Materialul se manipuleaza cu grija pentru evitarea pierderilor prin scuturare. Treieratul se face cu combinele de tip Saima sau Gloria, iar conditionarea, cu ajutorul selectoarelor de tip Petkus. Productia de seminte este de 800 – 1000 kg/ha.

Sursa: bzi.ro