Cum arata cea mai frumoasa gradina din Romania

Un om de afaceri italian a amenajat o fabuloasa gradina pe nu mai putin de patru hectare, in satul hunedorean Banpotoc, de pe Valea Mureşului. „Raiul verde” a devenit, cu timpul, o atractie turistica a zonei.

Italianul Giovanni Salvatelli a conceput singur planurile gradinii, la extinderea careia a lucrat vreme de 17 ani, timp in care s-a ocupat de fiecare centimetru patrat al proprietatii. A stabilit locul fiecarei plante si i-a urmarit evolutia. Gradina i-a dedicat-o nepoate sale, Zoe, potrivit ghidulbanatului.ro.

”Proprietarul este un autodidact in tot ceea ce inseamna frumos si arta si in special in amenajarea acestor gradini. Nu a avut ajutor specializat, s-a lasat inspirat dar a si studiat foarte mult. Are o afinitate nativa pentru frumos, pentru materiale naturale, de calitate, pentru lucrul bine facut, pentru arta si eleganta”, spune administratorul gradinii, Ramona Morar.

Ramona Morar povesteste ca omul de afaceri italian a ales zona pentru gradina in 2003. „Locatia am descoperit-o intreband pe toata lumea daca este vreo casa de vanzare in zona. A ales acest loc pentru pozitia mai retrasa fata de sat si pentru energia pozitiva pe care o degaja acest loc”, spune acesta.

Scarile si zidurile sunt din travertin. Obiectele decorative din fonta au fost cautate si achizitionate personal de proprietar si aduse din Italia. De asemenea, fantanile, templul, bancile si celelalte obiecte decorative de culoare gri sunt din piatra vulcanica. Au fost aduse pe bucati si asamblate de un mester din Romania.

Frumusetea gradinii este data, in special, de modul cum sunt aranjate florile, arbustii si celelalte plante. Sunt toaletate cel putin o data pe an, iar gazonul este tuns minim o data pe saptamana. Pentru ingrijirea si intretinerea gradinii uriase este nevoie de multa munca: plivit, sapat, fertilizat, udat, tratamente, tunderi si taieri de ramuri uscate.

Administratorul spune ca, de-a lungul timpului, a auzit numai cuvinte de lauda despre gradina. Dar cel mai frumos compliment a venit din partea unui vizitator mai in varsta, care a spus: „Acum pot să mor liniștit, am văzut Raiul”.

Gradina din satul Banpotoc se afla la 18 km de Deva, 26 km de Hunedoara, 112 de km de Lugoj și 160 de km de Timișoara. Poate fi vizitata, in special, in weekend, iar pretul unui bilet este de 10 lei.

Sursa: casepractice.ro