Cum alegi modelul de casă potrivit nevoilor tale?

Dacă vrei să ai casa ideală, fiecare decizie te poate duce mai aproape sau mai departe de visul tău. Zona pe care o alegi, tipul de locuință, numărul de camere – toate contează când vine vorba despre confortul și necesitățile tale.

Chiar dacă primești nenumărate sfaturi de la prieteni și rude care și-au construit sau și-au cumpărat o casă recent, ține cont de faptul că fiecare familie are nevoi diferite. Iată, deci, pașii pe care trebuie să-i faci înainte de alegerea unei noi locuințe!

1. Stabilirea necesităților

Înainte de orice, poartă o discuție cu membrii familiei tale, dacă locuiești alături de ei. Dacă urmează să te muți pe cont propriu, stabilește singur ce nevoi de bază ai.

De exemplu, pentru o familie cu unul sau mai mulți copii, o nevoie esențială ar putea fi existența unei grădinițe sau a unei școli în apropierea casei. Pentru cineva care are o mașină, locul de parcare sau garajul ar putea reprezenta o necesitate.

De asemenea, numărul de camere și suprafața utilă a casei contează enorm pentru confortul și funcționalitatea noii locuințe.

Stabilește-ți, deci, nevoile și pune-le pe o listă. Astfel, vei ști exact ce cauți, iar găsirea unei soluții potrivite va fi mult mai rapidă și mai ușoară.

2. Stabilirea preferințelor

După stabilirea nevoilor, conturează și preferințele. Acele elemente care nu sunt strict necesare, însă pe care ți le-ai dori de la noua ta casă: o piață agroalimentară sau un centru comercial în apropiere, o piscină, un balcon spațios, ferestre mari, un șemineu în living și așa mai departe.

Pune pe listă și aceste lucruri. Astfel, vei avea un set complet de criterii care te vor ajuta să iei decizii bune și să faci alegeri inspirate pentru viitorul tău.

3. Alegerea tipului de imobil

După ce ți-ai stabilit toate prioritățile și preferințele în materie de case, este momentul să te informezi cu privire la tipurile de case din România, ca să afli ce este fezabil și în ce condiții.

  • Casă clasică

Dacă ai o familie mare, cu mulți copii și animale de companie, o casă standard din cărămidă, construită pe o fundație corectă, ar putea reprezenta varianta ideală pentru tine. Mai ales dacă poți stabili forma imobilului, dimensiunile camerelor, numărul de etaje și felul în care amenajezi locuința. În plus, vei avea la dispoziție și o curte, pe care o poți aranja după bunul plac.

  • Casă din lemn

Dacă vrei să economisești și să ai o casă rustică, optează pentru una realizată din lemn. Aceasta te poate ajuta să reduci costurile de construcție și să ai o eficiență energetică foarte bună. Fă auditul energetic al construcției, ca să te convingi.

De asemenea, lemnul este un material care izolează foarte bine, așa că te vei bucura de un spațiu călduros, iarna, și răcoros, vara.

  • Casă din containere sau casă mobilă

Dacă ești o fire nonconformistă și vrei să începi un proiect curajos și modern, încearcă o casă din containere sau una mobilă. Ambele tipuri oferă posibilități nenumărate de a fi creativ și de a crea o casă deosebită, ușor personalizabilă.

În plus, o casă mobilă este perfectă pentru tine dacă adori să călătorești și nu îți place să locuiești prea mult într-un singur oraș.

Orice variantă de casă ai alege, asigură-te că o personalizezi funcție de nevoile tale. În final, te poți bucura de o construcție unică, în care te vei simți confortabil și, cu adevărat, acasă.