Cum alegi cel mai bun cuptor electric

Cuptoarele electrice câștigă din ce în ce mai mult teren în fața clasicelor modele pe gaz, tot mai multe gospodine fiind convinse de avantajele pe care le prezintă o astfel de variantă.

Astfel, un cuptor electric are un randament net superior unuia clasic, conferind o calitate mai bună gătitului, datorită programelor speciale pentru diferite preparate. Și cantitatea de căldură emanată în timpul funcționării este mai mică decât cuptoarele clasice, lucru pe care îl vei aprecia mai ales în timpul verii.   

În plus, nu vor mai afla toți vecinii ce ai gătit, deoarece mirosul mâncărurilor preparate nu este atât de puternic, astfel încât să te determine să deschizi geamul larg la bucătărie. Poți găti fără să închizi toate ușile din casă, mai ales că vorbim de un aparat electrocasnic eco-friendly, cu zero emisie de noxe.

Orice cuptor electric de la ideall.ro are toate aceste calități, iar dacă te-am convins, îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună.

Ține cont de dimensiunea spațiului disponibil

Cuptoarele electrice au dimensiuni variate, singurul lucru în comun fiind adâncimea, care este relativ aceeași la toate modelele. În funcție de spațiul de care dispui în bucătărie, poți opta pentru un model mai lat ori mai îngust.

Dacă nu dispui de un spațiu foarte mare, și nici nu gătești în cantități mari, poți opta pentru un cuptor electric independent, asemănător ca formă și dimensiuni unui cuptor cu microunde.

Cealaltă variantă este cuptorul încorporat, cu un volum mult mai mare, ce poate ajunge până la 80 de litri și are o serie de funcții în plus. Cu el vei putea găti absolut orice, modelele performante având chiar opțiunea gătirii cu aburi.

Întreabă vânzătorul despre caracteristicile materialului

Este foarte posibil ca un cuptor din sticlă securizată să-ți fure ochii din start, aspectul estetic deosebit fiind unul din marile avantaje ale acestor modele. Arată foarte bine, dar sunt mult mai sensibile la zgârieturi sau șocuri mecanice. Prin urmare trebuie să ai mare grijă cu el!

Cuptoarele din tablă emailată sunt mai puțin pretențioase din acest punct de vedere, stând bine și la capitolul estetic.

Modelele din inox sunt cele mai rezistente, un alt beneficiu important fiind eficiența energetică ridicată.

Funcția de gătire cu aburi necesită conectare la rețeaua de apă

Unele modele de cuptoare incorporabile sunt dotate și cu această funcție, ce îți permite să gătești mai sănătos, păstrând nealterate calitățile unor alimente sensibile la temperaturi ridicate.

În timpul gătirii cu aburi, temperatura de preparare nu depășește 100° C , însă pentru a utiliza această funcție, este nevoie ca aparatul să fie conectat la rețeaua de apă.

Autocurățarea te scutește de un efort în plus

Multe dintre cuptoarele electrice dispun și de funcția de autocurățare pe care o vei aprecia în mod sigur. Îndepărtarea resturilor de grăsime și alte urme de murdărie nu este o îndeletnicire foarte plăcută, dar un astfel de cuptor va face treaba în locul tău.

Cea mai comună metodă de autocurățare este cea catalitică, asigurată de panouri dintr-un email special, ce absorb și calcinează resturile de alimente.

Modelele mai sofisticate folosesc piroliza, procedeu mai eficient, ce transformă și descompune resturile alimentare prin intermediul temperaturilor foarte ridicate.

Autocurățarea cu aburi este un alt procedeu, însă funcția este disponibilă numai pentru cuptoarele racordate la rețeaua de apă.

Alege un model cu cât mai multe funcții

Cuptoarele electrice sunt dotate cu o serie de funcții inteligente, iar atunci când vei alege un model, ține cont și de acest aspect. Spre exemplu, un cuptor electric te poate ajuta să decongelezi rapid alimentele înghețate sau poate fi programat când să înceapă și să finalizeze procesul de coacere. 

De asemenea, dispune de o serie de programe presetate pentru diferite tipuri de preparate, astfel că nu va trebui decât să selectezi programul potrivit și să apeși butonul de start. Cuptorul va coace produsul fără să fie nevoie îl verifici, sau să stai cu grija de a-l închide la timp. 

Achiziționarea unui cuptor electric este un pas către viitor, fiind descris de tehnologii de ultimă generație și clase energetice superioare. Acum că știi care sunt cele mai bune criterii de alegere pentru un astfel de produs, comandă online în cel mai simplu mod posibil și adu un binemeritat upgrade aerului din bucătăria ta!