Cum alegem cel mai bun generator de curent electric?

În lumea modernă, privarea de curent electric devine un risc real. Poate genera pierderi financiare semnificative, bloca în totalitate rutina unei gospodării și poate chiar crea probleme legate de viața oamenilor. A avea o sursă alternativă pe care să te bazezi în situații de criză este mai mult o necesitate, decât un lux. Să vedem care sunt cele mai potrivite variante.

Există nenumărate locuri de unde să compari generatoarele disponibile pe piață. Apoi, nici nu trebuie să mergi la un magazin de profil, fiindcă ai varianta de a cumpăra unul direct de pe internet. De exemplu, poți alege unul din generatoarele de curent electric de pe site-ul mathaus.ro.

Dar înainte de a lua o decizie, să vedem care sunt criteriile principale de triere.  

După frecvența de folosire

Frecvența cu care ai folosi generatorul îți dictează atât tipologia, cât și puterea sa. Dacă ai nevoie de o sursă alternativă de curent electric care să țină în priză un birou cu 100 de oameni este o situație complet diferită față de cazul în care vorbim de o casă de vacanță poziționată într-un loc mai izolat.

Oricum, alegerea generatorului electric potrivit pentru tine trebuie făcută pornind de la cunoașterea parametrilor specifici.

Staționar sau mobil

Mai întâi ar trebui să alegi între un generator electric staționar de utilizare mare, unul de utilizare moderată și unul portabil.

Cel staționar de utilizare mare va fi instalat de un specialist, conectat la rețeaua de electricitate din casă pentru a porni automat în cazul unei pene de curent, dar și la un cost ridicat. În această categorie de generatoare intră cele care au o putere mai mare de generare a energiei, precum și o rezervă mai mare de electricitate.

Sunt modele folosite pentru case de vacanță sau locuințe cu acces dificil la curent electric, cum ar fi cabanele din munți. Este recomandat să alegi unul pe motor diesel care să ruleze la minim 1500 rpm. Acesta îți va asigura o funcționare de circa 16 sau 24 de ore, preluând practic rolul de sursă principală de curent.

Generatoarele de curent electric staționare cu utilizare moderată sunt ceva mai ieftine decât celelalte, funcționează de regulă pe benzină și îți vor oferi un timp de funcționare mai scurt, de circa 8-10 ore. Se întâmplă frecvent să genereze niște inflexiuni de tensiune care ar putea să afecteze aparatele sensibile din casă, motiv pentru care este recomandat să îți iei și un sursă UPS care să regleze această problemă.

Generatoarele de curent electric portabile au un preț cu circa 20% mai mic decât cele staționare, oferă avantajul mobilității, însă nu pot suplimenta decât necesarul pentru câțiva consumatori mici din casă și pentru o perioadă limitată. Puterea este mult mai mică, iar cele mai scumpe modele din această categorie vor funcționa pe benzină și vor avea nevoie de un stabilizator. Mai există și generatoare mobile alimentate cu propan sau gaz.

După puterea generată

Cu cât puterea generatorului este mai mare, cu atât mai aproape vei fi de o continuare a activităților normale chiar și în lipsa sursei normale de curent. Mai mult decât atât, un generator cu o putere scăzută poate chiar afecta integritatea electrocasnicelor din casă.

Alegerea pe care o ai de făcut va fi între câteva praguri de putere. Între 500W și 2200W – putere mică, specifică generatoarelor portabile. Între 2200W și 5500W – putere medie. Cu motoare care generează până la 10.000W – considerate generatoare mari.

După tensiunea generatorului

Așa cum rețeaua electrică din casă poate fi de tip monofazată sau trifazată, la fel trebuie să fie și generatorul pe care îl alegi. Aici este vorba de consumatorii tăi și de cum îi împarți pe consumul de curent electric.

De exemplu, electrocasnicele și aparatele de bricolaj vor funcționa în regim monofazat, pe când motoarele de mare putere sau cele industriale necesită o alimentare trifazată. Mai trebuie să știi că puterea maximă a generatorului îți va permite sau nu să furnizezi curent electric atât în 2 faze, cât și într-o singură fază.