Cel mai ieftin și mai eficient dezinfectant poate fi făcut acasă

Cel mai ieftin și mai eficient dezinfectant care poate fi făcut acasă se obține din înălbitor de rufe, după cum au declarat cei de la Organizația Mondială a Sănătății. Însă, în acelaşi timp autorităţile vorbesc despre o substanță iritantă pentru mucoasa respiratorie și pentru ochi, care trebuie preparată şi folosită cu atenţie.

Înălbitorul de rufe conține, în concentrație de cinci la sută, substanța activă numită hipoclorit de sodiu. Ca să îl folosiți drept dezinfectant, trebuie diluat: o parte clor, nouă părți apă, este recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.

Cu soluția obținută se pot curăța clanțele ușilor, chiuvetele, peretzii din baie, cheile, preșul de la intrarea în locuintă. De asemenea, puteți pulveriza soluția pe talpa pantofilor, înainte să intrați în casă. Se știe deja că noul virus rezistă pe suprafețe și este ușor de luat pe încălțăminte, potrivit ştirileprotv.ro

„Este foarte iritant pentru mucoasa respiratorie, pentru mucoasa conjunctivală, adică exact pentru acele mucoase care sunt țintă, care sunt afectate de virus. Trebuie să curățăm, însă, pentru ca să ne și protejăm sănătatea respiratorie, trebuie să aerisim. În aerul atmosferic care intră în casele noastre nu există riscul să între și un coronaviorus, decât dacă stă cineva în dreptul ferestrei și tușește și strănută exact în casa noastră. Deci este evident o exagerare, o prostie. Și poluarea a scăzut, deci nu ne mai este teamă nici de eventualele gaze toxice”, a declarat Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Cum se prepară soluţia
Soluția se prepară cu fereastra deschisă, care trebuie lăsată așa cel puțin jumătate de oră. Dezinfectantul obținut este bine să acționeze pe suprafețe 10-15 minute, apoi se șterge.

„Trebuie foarte bine aerisit după aplicarea dezinfectantului și ar fi bine să folosim și sisteme de purificare și de absorbție a mirosurilor puternice, cum sunt diverse dispozitive care ne ajută în acest sens. Că dacă ne petrecem majoritatea timpului în interior, trebuie să avem un aer de calitate”, a transmis Brândușa Petrutescu, medic imunolog.

Soluția se păstrează cel mult patru zile, apoi preparați altă.