Cel mai des întâlnite greșeli în timpul unui proiect de termoizolare

Confortul termic reprezintă una dintre cele mai importante caracteristici ale oricărei locuințe. Indiferent de anotimp, în interiorul casei trebuie să existe un climat optim, constant, însă acest lucru este greu de obținut în absența unui sistem termoizolant. Pentru a reduce costul facturilor și a preveni pierderile de căldură, în ultimii ani, tot mai mulți oameni și-au îndreptat atenția către izolarea locuințelor. Astfel, procesul de termoizolare a luat avânt, însă odată cu evoluția sa au apărut pe piață tot mai multe tipuri de materiale și meseriași care promit execuții rapide și sigure. Totuși, lucrările de proastă calitate pot fi extrem de costisitoare dacă nu ții cont de materialele folosite, caracteristicile de aplicare sau etapele realizarii termoizolației. Ca să te asiguri că proiectul tău va unul durabil, întâi de toate este esențial să știi care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le poți face atunci când îți izolezi casa.

Suportul nu este deloc verificat

Orice lucrare de termoizolare trebuie să demareze cu verificare suportului, respectiv a pereților exteriori sau interiori, dacă lucrarea se va realiza înăuntrul locuinței. În funcție de specificul stratului suport – beton, lemn, tencuială sau ciment, se vor alege soluțiile de izolare cele mai potrivite. În situația în care suportul nu este rezistent, nici lucrarea nu va fi durabilă. Mai mult, suprafața ce va fi izolată trebuie să fie curățată de praf sau urme de eflorescențe, grăsimi, mortar ori uleiuri. Dacă există denivelări ale pereților, acestea vor fi îndreptate, iar în cazul unor ziduri proaspăt construite, se recomandă respectarea timpului de uscare.

Materialele izolatoare sunt alese greșit

Una dintre cele mai întâlnite greșeli la realizarea termoizolațiilor este utilizarea greșită a produselor. În prezent, sunt disponibile o mulțime de materiale pentru termoizolații pe site-ul macostore.ro, fiecare având caracteristici diferite. De exemplu, cel mai popular material – polistirenul, este de două feluri, respectiv extrudat și expandat. Primul dintre ele este recomandat pentru izolarea soclurilor, a fundațiilor, teraselor, acoperișurilor  sau pereților de la subsol, dar și pentru izolarea pardoselilor interioare și exterioare. Polistirenul extrudat nu are permeabilitate la vapori și nu absoarbe umiditatea, în timp ce polistirenul expandat are o structură celulară deschisă, permite pătrunderea aerului, este mai permeabil la vapori și are o absorbție de apă redusă. Pe lângă polistiren, mai există posibilitatea izolării cu vată minerală de sticlă sau vată minerală bazaltică, materiale ce se găsesc pe macostore.ro, dar și cu produse ecologice precum plută, lână, cânepă, in sau paie.

Nu se ține cont de grosimea produsului izolant

Grosimea materialului ales este un factor crucial pentru o termoizolație eficientă și de calitate. Din considerente economice, mulți oameni uită de acest aspect și optează pentru un material cu coeficient termic mai mic decât este necesar. Trebuie să știi că, deși vei plăti ceva mai mult pentru un polistiren de minimum 10 cm, costurile izolației se vor amortiza în timp.

Se fac prea multe greșeli la montaj

Chiar dacă pare că întregul proces de izolare a casei este unul simplu și poate fi executat de oricine, există câteva lucruri ce pot transforma termoizolația într-o lucrare slabă. Cel mai des se greșește la numărul de dibluri folosite pe metru pătrat. În acest sens, dacă nu sunt montate suficiente dibluri, se poate ajunge chiar la desprinderea termoizolației de pe pereții casei. De asemenea, alte erori des întâlnite sunt umplerea rosturilor dintre plăcile de polistiren cu mortar sau aplicarea plasei fără a o îngloba în stratul de șpaclu. Folosirea adezivilor ieftini, precum cei pentru montarea gresiei, conduce de asemenea la o lucrare de calitate slabă.

Nu se respectă temperatura recomandată pentru executarea izolației

Termoizolarea locuinței nu se realizează în orice perioadă a anului, indiferent de condițiile climatice, pentru că poate fi influențată calitatea lucrării. Temperatura minimă la care pot fi aplicate în mod adecvat materialele unui termosistem este de 5 grade Celsius. Prin urmare, cel mai bine ar fi ca termoizolarea să se efectueze toamna sau primăvara, pentru a fi evitate perioadele foarte reci ori caniculare.

O casă bine izolată termic va conduce la un consum energetic mai mic și, indirect, la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Pe lângă avantajele referitoare la păstrarea unei temperaturi optime, termoizolarea ajută și la diminuarea poluării fonice sau absorbția umidității din aer, diminuând riscul apariției mucegaiului sau a igrasiei.