Ce băuturi prefera chinezii? 4 curiozități

Chinezii au o tradiție foarte îndelungată în ceea ce privește producerea, dar și consumul de băuturi alcoolice; în timpurile străvechi, chinezii considerau chiar că acest din urmă aspect are profunde implicații spirituale. Astfel, băuturile pe bază ce alcool constituiau un ingredient esențial în cadrul unor ceremonii ce marcau nașterea sau moartea, căsătoria și diferitele ritualuri închinate unor zeități.

Pe lângă vin, bere și băuturi tari chinezii consumă și ceaiuri, precum și sucuri din fructe, în timp ce cafeaua se servește cu precădere în restaurante și cafenele.

Maotai, printre cele mai scumpe băuturi din lume

Cea mai cunoscută băutură alcoolică din China este vodca Maotai, un produs elitist, accesibil în special claselor sociale superioare, din cauza prețului destul de piperat. Se spune chiar că Maotai este cea mai scumpă băutură din lume, asta și din cauza faptului că este disponibilă în stoc limitat, întrucât nu se produce decât în provincia Guizhou, în satul care dă numele băuturii. O sticlă de 500 de mililitri costă cel puțin 300 de dolari, iar prețul crește cu cât băutura este mai veche.

În general, chinezii consideră că Maotai nu este doar o simplă băutură alcoolică, ci și un veritabil medicament. Deși are 53 de grade, băutura nu „arde pe gât” și se spune că nu provoacă probleme la stomac și ficat, așa cum se întâmplă în cazul altor tării. Din contră, chinezii spun că băutura are efecte terapeutice, fiind bogată în elemente nutritive, proteine și vitamine.

Ingrediente-surpriză

Un sortiment aparte de băuturi cărora li se atribuie calități terapeutice sporite este cel care conține în sticlă un ingredient mai puțin obișnuit. Este vorba de o anumită specie de șarpe, care se adaugă în sticlele cu tărie pentru transforma băutura într-o adevărată tinctură vindecătoare. Se spune că aceasta îmbunătățește potența, îmbunătățește sistemul imunitar și chiar ajută la tratarea artrozei și artritei.

De asemenea, în China poți găsi și sticle cu băuturi care conțin șopârle sau scorpioni. Producătorii garantează că aceste băuturi sunt sută la sută sigure pentru consumatori, tradiția îndelungată în producerea acestor licori fiind unul dintre argumentele principale invocate.

Vinul de orez Shaoxing

Această băutură are în spate o istorie de peste 6.000 de ani, iar în prezent este un sortiment la mare căutare pe piețele din cel puțin 30 de țări din întreaga lume. Datorită istoriei sale atât de îndelungate, în jurul acestei băuturi s-au țesut o serie de legende.

Una dintre ele spune că în anul 492,  Goujian, regele statului Yue, a fost capturat în urma unui război purtat cu statul Wu, iar după trei ani de sclavie a fost eliberat și a decis să-și ia revanșa. A strâns o armată puternică, iar înainte de a porni în expediția de cucerire a statului Wu, a turnat un vas cu vin de orez în apele unui râu, din care a băut apoi împreună cu toți soldații. Se spune că acest gest al regelui a ridicat moralul trupelor, iar acesta a fost un factor decisiv în câștigarea bătăliei.

Berea chinezească, mai slabă decât sortimentele cunoscute

Berea este o băutură populară pe întreg mapamondul, iar China nu putea face excepție, dat fiind faptul că vorbim de țara cu cei mai mulți locuitori. Cea mai populară bere produsă în China este Tsingtao, însă se consumă foarte bine și Budweiser local.

Pentru un băutor de bere împătimit, întâlnirea cu o bere chinezească ar putea fi dezamăgitoare, întrucât aceasta este mai slabă decât sortimentele clasice care au în jur de 5% concentrație alcoolică. Cei mai mulți care au încercat berea chinezească spun că au avut senzația că aceasta este „îndoită” cu apă și nu o recomandă decât pentru satisfacerea curiozității.

Nu trebuie neapărată să mergi până în China pentru o astfel de experiență, ci ai posibilitatea să încerci o astfel de băutură și de acasă.  Pentru că nu poți să bei pe stomacul gol, poți comanda mâncare chinezeasca  în Brașov, ca și în alte orașe din țară, acestea fiind felurile cele mai potrivite pentru a fi savurate cu o băutură asiatică.