Ce banci au decis amanarea platii ratelor de catre populatia Romaniei care are credite bancare?

In ultimele zile au aparut cateva anunturi ale unor banci locale care au comunicat deja suspendarea platii ratelor pentru persoanele fizice. Mai multe bănci au anunţat până acum amânări la plata ratelor, gratuităţi pentru diverse servicii bancare sau prelungiri ale perioadelor de graţie. Bancile sunt: Banca Transilvania, CEC Bank, Banca Românească, BCR, ING, Raifeissen Bank şi BRD.

Astfel, Banca Românească a fost prima care a anuntat ca suspendă 2 luni plata ratelor pentru persoane fizice și extinde perioada de grație la cardurile de credit (citeste stirea aici). In comunicat se precizeaza ca „pentru clienții care dețin unul dintre produsele “Card de credit MasterCard Standard” sau “Card de credit MasterCard Gold”, Banca Românească extinde automat, până pe 15 mai 2020, perioada de grație.”

Banca Românească este deținută în prezent de Eximbank, instituție deținută la rândul ei de Ministerul Finanțelor Publice ca acționar majoritar.

CEC Bank a decis pe 16 martie amanarea pentru o luna plata ratelor la toate creditele acordate persoanelor fizice. Detalii aici!

ING Bank a anuntat ca persoanele fizice pot cere “amânarea ratelor până la 2 luni, la adresa contact@ing.ro. Durata creditului va fi extinsă în concordanță.” In acest context, ING a anuntat facilitati si pentru IMM-uri și micro-compani.

BCR a anuntat ca poate acorda clientilor, in functie de situatia individuala, o „perioada de gratie de trei luni la plata ratelor de credit, o reducere a ratei pe o perioada limitata de timp sau extinderea perioadei de derulare a creditului, pentru a diminua suma lunara de plata”.

Reprezentantii Raifeissen au comunicat facilitati pentru clientii persoane fizice ai bancii care au credite in derulare. Majoritatea au prevazuta deja in contracte posibilitatea „ de a opta pentru o amanare de pana la 3 luni la plata ratelor. Pentru clientii care nu au o astfel de optiune, dar au dificultati temporare la plata ratelor, vom gasi solutii individualizate. Ambele categorii de clienti sunt rugate sa sune la 0800800555 (de luni pana vineri intre 9.00-20.00)

BRD a anuntat facilitati pentru clienții persoane fizice, care vor beneficia de 0 cost lunar de administrare si 0 comision pentru transferuri în zona SEPA în lei și euro în perioada 16 martie – 16 iunie 2020. Aceasta banca nu a anuntat inca nicio decizie referitoare la facilitati pentru clientii care au credite ipotecare sau de nevoi personale.

Banca Transilvania „este si ramane alaturi de clientii sai, asa incat anunta posibilitatea amanarii pana la 3 rate pentru creditele persoanelor fizice afectate de aceasta perioada.”

În plus, există un demers al ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) care cere amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii cu credite ipotecare şi nu numai, din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului, în contextul pandemiei de coronavirusului.