Ce ai și nu ai voie să pui în mașina de spălat vase

Maşinile de spălat vase vă pot ajuta să petreceţi mai puţin timp în bucătărie şi mai mult timp cu cei dragi, dar şi să aveţi facturi mai mici la apă. Dacă nu doriţi să vă treziţi cu surprize neplăcute, este important să respectaţi câteva reguli în exploatarea acestui electrocasnic.

Maşina de spălat vase este nelipsită din gospodăria femeii moderne. Specialiştii avertizează, însă, că nu orice accesoriu din bucătărie poate fi spălat cu ajutorul acestui aparat electrocasnic. Iată câteva dintre obiectele pe care trebuie să le ţii la distanţă de jetul de apă fierbinte al maşinii pentru a nu risca să strici ceva.

Cuţitele
Mânerele din lemn ale cuţitelor vor absorbi multă apă şi vor crăpa în timp; în plus, există riscul ca lama să se deterioreze dacă se loveşte de alte obiecte, ba chiar să strice coşul de vase. Pentru a evita situaţiile de acest fel, spălaţi cuţitele manual.

Lingurile şi tocătoarele din lemn
Cea mai rapidă modalitate de a distruge o lingură de lemn sau un tocător este să le curăţaţi cu ajutorul maşinii de spălat vase. Toate obiectele de acest fel sunt sensibile la umezeală, apa caldă deformează lemnul, iar lipiturile cedează; unde mai pui că mediul umed este un loc ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

Tigaia de fontă
După ce ai reuşit să îţi „asezonezi” tigaia de fontă şi ai avut grijă să o întreţii corespunzător, pentru a o face mai rezistentă, ar fi păcat să îi înlături pelicula lucioasă care o protejează de rugină punând-o la curăţat în maşina de spălat vase. Pentru că stratul care se formează în timp pe tigaie are un rol protector, spălaţi manual vasele din fontă, folosindu-vă de apă caldă şi detergent de vase şi, pentru zonele unde au rămas urme de arsură, puţină sare grunjoasă.

Vasele cu suprafaţă non-adezivă
Dacă producătorul nu a specificat pe etichetă că tigăile cu suprafaţă non-adezivă (în special cele din teflon) şi tăvile de copt pot fi introduse în maşina de spălat vase, este de preferat să le cureţi manual. Altfel, te-ai putea trezi că stratul non-adeziv a fost deteriorat în timpul ciclului de spălare.

Borcanele cu etichetă
Îndepărtaţi etichetele de pe borcanele în care aţi avut muştar, dulceaţă sau murături înainte de a le pune la spălat în maşina de vase. Nu de alta, dar hârtia se va desface în bucăţi şi va umple de mizerie aparatul electrocasnic, riscând chiar să producă defecţiuni.
Sursa: adevarul.ro