Cat ai de asteptat pentru a beneficia de amanarea platii ratelor pe baza Ordonantei de Guvern din 26 martie 2020?

Potrivit declaratiilor facute de Ministrul Finantelor, dl. Florin Cîțu, „cererile se pot face cel mai tarziu pana la incetarea starii de urgenta, dar nu inainte de a se publica normele de aplicare. Si aplicarea OUG se va face dupa ce vor fi publicate normele, adica in cel mult 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG. Sper ca pana saptamana viitoare sa fie gata normele. Trebuie subliniat ca se aplica persoanelor care nu au restante”. De asemenea, ministrul a precizat că ”masura se aplica doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemie. Ce inseamna direct e foarte clar, indirect vom preciza in normele de aplicare a OUG. Dar in Romania cam toti am fost afectati”.

Florin Cîțu a făcut explicat și ce se va întâmpla cu dobanda datorata de debitorii creditelor ipotecare corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata. Aceasta se capitalizeaza la soldul creditului existent. Deci se vor adauga creditului, dar se reesaloneaza”. În cazul acestui tip de credit (ipotecar) reesalonarea se va face pe o perioada de maxim 5 ani de la momentul suspendarii.

Trebuie subliniat si faptul ca termenul de 9 luni nu este obligatoriu, debitorul putand opta si pentru o perioada de una, doua sau trei luni.