Care sunt cele mai bune tipuri de pavele pentru terasa din curte?

Amenajarea unei terase în curte, un loc unde să iei masa în aer liber și să stai la o cafea cu prietenii, este primul pas pe care trebuie să-l faci dacă vrei să ai o grădină la fel de frumoasă ca în reviste. Pentru terasă ai nevoie de un pavaj din materiale dure, care să reziste bine în timp și în orice condiții meteo. Acest tip de pavaj poate fi folosit și pentru amenajarea unor alei pietonale sau de acces auto, dar și pentru locul de parcare din curte.

Vei găsi în magazine o mulțime de produse recomandate pentru pavarea curții. Prin urmare, cum alegi tipul potrivit de pavele? Îți prezentăm în acest articol câteva recomandări, deoarece materialul este esențial, mult mai important ca forma sau culoarea pavajului, chiar dacă acestea din urmă sunt aspectele care îți atrag mai întâi atenția. Iată care sunt cele mai bune tipuri pavele pentru terasa și aleile din curte.

Piatra naturală

Există mai multe tipuri de piatră naturală care poate fi folosită pentru pavarea terasei, dar cel mai popular material din această categorie este travertinul. Are o suprafață poroasă, care absoarbe rapid apa și este antiderapantă. Travertinul rezistă foarte bine în timp, nu se încinge la fel de mult ca alte materiale și este disponibil într-o gamă variată de modele și culori. 

Materialul are însă și unele dezavantaje. În primul rând, costă destul de mult, montarea dalelor este destul de dificilă, fiind nevoie de ajutorul unor specialiști, iar terasa va trebui să fie etanșeizată perfect.

Cărămida

Pavelele din cărămidă sunt fabricate din argilă naturală, care a fost uscată în cuptoare speciale, la temperaturi foarte înalte. Datorită acestui proces de fabricație, pavelele din cărămidă au o rezistență foarte bună și sunt durabile. Și cărămizile sunt disponibile în mai multe culori și nuanțe, iar culoarea se menține foarte bine în timp, deoarece cărămida este un material natural. 

Cărămizile sunt mai accesibile și au suprafață practică, antiderapantă. Dezavantajul apare însă în momentul în care vrei să integrezi cărămizile în stilul de amenajare a grădinii. Vor fi dificil de integrat, deoarece cărămida nu se potrivește cu orice tip de design.

Pavelele vibropresate

Aceste pavele sunt cel mai des folosite în actualele propuneri de amenajări pentru terase și alei din grădină. Pavelele vibropresate au următoarele avantaje: rezistă bine la ciclul de îngheț-dezgheț, au o bună aderență, prețul este accesibil, iar montajul simplu și rapid. 

Calitatea deosebită a pavelele vibropresate este dată de procesul de fabricație modern, care presupune turnarea betonului semi-uscat cu ajutorul unei vibroprese hidraulice, care comprimă betonul, eliminând apa în exces.

Pavelele din beton vibropresat sunt disponibile în diverse forme și culori, iar întreținerea lor este foarte simplă, inclusiv pe timp de iarnă și își păstrează aspectul inițial pentru foarte mult timp.

Granitul

Granitul este o piatră dură, rezistentă, care se comportă foarte bine la îngheț și dezgheț. Pavelele din granit sunt ușor de curățat și întreținut, arată foarte bine, fiind disponibile în multe culori și forme, însă costurile pentru amenajarea unei terase din granit sunt destul de ridicate. În plus, acest material este foarte sensibil la substanțele acide.

Marmura

Pavelele din marmură sunt foarte elegante, fiind o alegere bună dacă îți dorești o grădină pavată cu materiale luxoase. Poți alege aproape orice model și culoare dorești, însă marmura este mai puțin rezistentă și are nevoie de o întreținere atentă, pentru că este foarte sensibilă la zgârieturi.

În concluzie, dacă îți dorești pavele de calitate pentru amenajarea terasei sau aleilor din curte, trebuie să alegi cu mare atenție materialul, astfel încât să fie unul rezistent și ușor de întreținut.