Big Green Egg – gratarul ceramic ce a revolutionat gatitul conventional

Cu o vechime de peste 3000 de ani, aceste gratare speciale sunt perfecte pentru gatitul outdoor. Aparute prima data in Asia de Est, se prezinta sub forma unor cuptoare rotunde, fabricate din material ceramic, de aici venind si denumirea de kamado, ceea ce in traducere libera inseamna inima. Ineditul acestui tip de gratar ceramic, consta in forma lor rotunda ce permite fluxul de aer din interior sa transforme preparatele gatite, in adevarate delicii culinare ce isi vor pastra intacte la finalul procesului de gatire, fragezimea si aromele deosebite. La fel ca si in cazul unui semineu lemne captusit cu placi ceramice, caldura din interiorul cupolei este dispersata uniform, la temperatura dorita, cu exceptia ca acesta functioneaza doar pe baza de carbuni.

Big Green Egg asa cum il stim noi astazi, are o traditie indelungata in spate si este practic rezultatul a secole de proiectare si dezvoltare. Va invitam asadar, la o scurta calatorie prin istoria acestui gratar, care a reusit sa revolutioneze gatitul conventional.

Povestea acestui tip de gratar kamado incepe cu multe secole in urma cand au inceput sa fie folosite in Asia de Est sub forma unor cuptoare traditionale, prevazute cu un tip de usa soba, confectionate din lemn si acoperite cu lut. Ulterior, acest predecesor al lui Big Green Egg a fost descoperit, imbunatatit si adoptat de catre japonezi, care se refera cu drag la cuptoarele lor de lut rotunde, prin denumirea „kamado”.

Incepand cu secolul 20, soldatii americani implicati in luptele din Japonia, au fost primii din afara Asiei care au descoperit cat de delicioase si suculente ies mancarurile preparate cu ajutorul acestui gratar special. La intoarcere, multi dintre ei au ales sa ia ca suvenir gratare kamado, gandindu-se sa aduca si celor dragi de acasa, aceasta noua experienta culinara.

Asa a aparut in Atlanta anilor 70, compania fondata de Ed Fisher (Big Green Egg) care a permis tuturor gurmanzilor din SUA sa cumpere un kamado. Daca la inceput, compania acestuia se limita la a importa gratare din Japonia si China, cu timpul s-a intervenit prin imbunatirea constanta al acestei miraculoase masini de gatit cu origini stravechi, folosindu-se cunostintele contemporane, tehnicile de productie si materialele inovatoare.

In prezent, aceste cuptoare traditionale din lut s-au transformat radical, fiind adaptate la cerintele vremurilor moderne. Confectionate partial si din ceramica special dezvoltata de NASA, kamado au luat forma unor grill-uri perfect functionale cu design special, ideale pentru sesiuni de rasfat culinar in aer liber. Putem remarca ca actuala generatie de gratare Big Green Egg este rodul unei combinatii de intelepciune antica si tehnologie inovatoare.
Ai o familie numeroasa sau un grup mare de prieteni gurmanzi? Adori sa-i suprinzi, gatind intr-un stil profesionist? Sau iti place pur si simplu sa gatesti cu stil? Daca la vreuna din intrebari, raspunsul tau este afirmativ, atunci Big Green Egg este partenerul tau perfect!

Pefoc.ro iti pune la dispozitie o gama completa de gratare performante din ceramica cu capac (kamado) si accesorii aferente, care sa transforme gatitul intr-o experienta culinara ce va depasi toate asteptarile, atat ale tale, cat si a celor dragi tie.