Așa păstrezi legăturile de mărar și pătrunjel proaspete mai mult timp! Este cel mai bun truc pe care l-am învățat de la bunica! Ce trebuie să faci:

Mărarul, leușteanul și pătrunjelul sunt câteva dintre ierburile care dau mâncării un gust ca la mama acasă și de aceea le iubim atât de mult. Din păcate însă prospețimea lor nu se menține prea mult timp, așa că, în cazul în care nu am folosit toată legătura, la următoarea oală de ciorbă devine inutilă pentru că… este deja uscată.

Este un mod extrem de simplu care permite ierburilor să se mențină proaspete cu săptămânile. Astfel, pentru plante aromatice precum pătrunjelul, coriandrul, menta, hazmațuchi, oregano sau cimbru este important să ai un raft special, în frigider, în care să pui doar aceste ierburi. Totul trebuie să fie foarte bine organizat, iar plantele nu trebuie să intre în contact cu alte alimente.

Primul lucru pe care trrebuie să îl faci atunci când vii acasă cu plantele este să le speli foarte bine, în apă rece. Poți proceda în două moduri: fie le speli într-un castron, fie umpli chiuveta și le lași acolo la înmuiat. Astfel se va îndepărta și cel mai mic firicel de praf.

După ce le-ai scos de la ”înmuiat”, ia fiecare legătură la mână și scapă de frunzele afectate de dăunători sau îngălbenite. Dacă depozitezi ierburile cu frunze stricate lângă cele bune, și acestea din urmă vor fi afectate.

Pune-le la uscat pe prosoape de hârtie sau zvântă-le cu lingura de salată, într-un bol.

Acum iată care este cel mai bine păstrat secret: ia o caserolă din plastic pentru condimente, cu capac. Umple containerul cu apă, cam 2 centimentri și taie codițele de la baza plantei și pune-le în apă. Pune ușor și frunzele ierburilor și după aceea închide bine cu capacul. Această medotă de păstrare va menâine plantele aromatice proaspete pentru mult timp.

Sursa: unica.ro

CITESTE SI: Știai că mărarul trebuie plantat lângă morcov și varză? Dacă nu făceai asta, este cea mai mare greșeală! Uite cum să asociezi corect plantele în grădină pentru a te bucura de o recoltă generoasă:

Gradina nu este doar un spatiu care sa aduca un plus de estetica unei proprietati. Ea trebuie sa da si masura unui spirit pragmatic care sa imbine armonios frumosul cu practicul pentru rezultate finale lesne de contabilizat din ambele perspective. Iată cum sa asociezi plantele astfel incat sa isi favorizeze reciproc dezvoltarea astfel incat sa aveti o toamna bogata sub toate aspectele.

Stiati, de exemplu, ca este recomandat sa asociati mararul cu morcovii si cu varza? Explicatia data de horticultori este una simpla: mararul induce in eroare musca morcovului, un daunator care isi depune ouale pe radacina legumei pe care noi o consumam. Acelasi efect il are si asupra insectelor care ne dau productia de varza peste cap.

Asa cum sosul de rosii merge de minune in combinatie cu cateva frunze de busuioc, la fel si cele doua plante cultivate una langa alta (poza de deschidere) coabiteaza ca la carte, cu planta aromatica tinand departe daunatorii de patlagele.

Dar stiati ca arpagicul, ceapa sau usturoiul merg mana in mana cu trandafirii? O combinatie de mirosuri oarecum neobisnuita, dar aici sta si explicatia. Aceste arome puternice tin departe de trandafiri puricii de plante pentru o explozie florala plina de savoare in gradina voastra.

Ramanem tot la capitolul arome puternice pentru care apelam, de data aceasta la menta. In timp ce va procurati direct de la sursa cateva frunze pentru o limonada racoroasa vara, menta tine departe moliile, puricii de plante si alte insecte daunatoare de rosiile si de varza din gradina.

O alta combinatie este oregano cu fasolea sau brocoli. Nu numai ca iarna plina de arome iarasi pacaleste intrusii, dar se spune ca transfera un pic din aroma sa si pastailor de fasole.

Specialistii spun ca e bine sa tineti salvia departe de rasadurile de castraveti. Atat insa, pentru ca salvia face casa buna cu rozmarinul, varza si morcovii, potentandu-si reciproc aromele sau, dupa caz, protejand de oaspetii nepoftiti, printre care si melcii.

Nu in ultimul rand, cultivati cimbru in apropierea rosiilor. Florile ierbii aromatice atrag albinele care favorizeaza si polenizarea plantei vecine si, implicit, o mai buna dezvoltare a acesteia.