Am aflat cum să faci răcoare în casă, fără aer condiționat! Este cel mai eficient truc care te scapă de căldură în doare câteva minute. Ce trebuie să faci:

În perioada în care temperaturile de afară sunt foarte ridicate și nu aveți aer condiționat, puteți apela la un truc eficient pentru a face răcoare în camera în care stați.

Puneți un ventilator mare în cameră și așezați în dreptul lui, pe un scaun înalt, un bol plin cu cuburi de gheață.

ALTE TRUCURI:

1. Izolarea locuintei in timpul zilei

O prima masura utila in mentinerea unui climat placut in casa este izolarea locuintei pe timpul zilei, astfel incat aerul cald de afara sa nu poata patrunda in interior. In acest sens, este necesara inchiderea ferestrelor si acoperirea lor cu draperii si jaluzele pentru blocarea razelor de soare, care creeaza un efect de sera atunci cand penetreaza geamul si reflecta lumina.

Este importanta acoperirea prioritara a ferestrelor dintre Sud si Vest, pana la lasarea serii. Odata ce temperaturile de afara scad dupa asfintit, geamurile se pot deschide larg, pentru aerisirea interiorului pe timp de noapte.

2. Asezarea ghivecelor de plante in dreptul ferestrelor

O alta cale excelenta de racorire a casei pe vreme caniculara este asezarea plantelor in dreptul ferestrelor insorite, in special arbusti de apartament inalti, care absorb o buna parte din energia solara. Plantele au si rolul de a purifica aerul din interior, oxigenandu-l si eliminand substantele chimice nocive din compozitia acestuia.

3. Reflectarea caldurii in exterior

O alta cale de a mentine o temperatura optima in locuinta este montarea de folii reflectorizante speciale, care impiedica razele de soare sa ajunga in interior, reflectandu-le in afara.

4. Pregatirea patului pentru odihna

Efectele neplacute ale caldurii excesive din casa se resimt cu precadere noaptea, cand mobilierul este supraincalzit, iar materialele textile degaja caldura acumulata in timpul zilei. Invelirea pernelor in pungi de plastic si introducerea lor la congelator cu o ora inainte de culcare poate contribui la un confort sporit pe timpul noptii.

De asemenea, lenjeria de pat lasata la aerisit in cel mai racoros spatiu al locuintei (pivnita, de pilda) si asezata pe pat chiar inainte de culcare, va da o senzatie de racorire foarte placuta. Lenjeriile din satin sau matase sunt fine si nu absorb caldura, asadar sunt de preferat pentru zilele foarte calduroase de vara.

5. Izolarea mobilierului cu textile care resping caldura

O alta solutie foarte eficienta este acoperirea mobilierului cu pleduri sau cearsafuri albe din bumbac sau alte materiale naturale, in orele caniculare ale zilei. Acest tip de izolare impiedica absorbtia de aer incins in materialul mobilierului, care nu va mai emana caldura in permanenta.

6. Oprirea surselor suplimentare de caldura

Becurile incandescente incalzesc aerul din incapere, motiv pentru care inlocuirea lor cu becuri fluorescente pe timp de vara poate contribui la reducerea temperaturii locuintei fara utilizarea aerului conditionat. Electrocasnicele si alte aparate electrice degaja si ele o cantitate importanta de caldura cand se afla in functiune, de aceea este importanta utilizarea lor cat mai redusa pe timp de canicula.

7. Evitarea gatitului la temperaturi foarte ridicate

Cuptorul poate sa contribuie masiv la supraincalzirea locuintei pe timp de canicula, prin urmare evitarea gatitului la cuptor este foarte importanta in procesul racoririi casei fara aer conditionat. Consumul de salate si de sandwich-uri, gatitul la gratar in exterior sau prepararea hranei la oala sub presiune sunt alternative excelente pentru zilele foarte calduroase de vara.

8. Pozitionarea unui cearsaf umed in dreptul ferestrelor

Aerul cald care patrunde de afara in locuinta poate fi filtrat printr-o metoda deloc costisitoare umezirea unui cearsaf cu apa foarte rece si pozitionarea lui in dreptul curentilor de aer. Temperatura interioara se va reduce sesizabil, iar aerul inspirat va fi mai bine gestionat de plamani.

9. Utilizarea corespunzatoare a ventilatorului de tavan

Ventilatorul de tavan este o solutie clasica de reducere a temperaturii interioare pe timp de vara, insa doar daca este folosit corespunzator. Variantele moderne permit reglarea directiei de ventilare, in functie de sezon rotirea in sensul acelor de ceasornic este recomandata iarna, pentru propulsarea aerului cald in jos, iar invartirea in sensul invers al acelor de ceasornic este utila pentru o mai buna circulatie a aerului rece in timpul verii.