Alin și Dorina s-au întors din străinătate și cu banii strânși au construit un mic paradis: „Pentru noi este un stil de viață”

Alin si Dorina Musat au muncit in strainatate mai multi ani de zile pana cand a venit momentul in care au hotarat sa se intoarca acasa. Adica acolo unde isi lasasera familiile, obiceiurile si traditiile. Originari din Arad, s-au intors si au investit banii castigati intr-un mic paradis din muntii Apuseni, si nu unul oarecare. Au reconstruit trei locuinte vechi de peste 100 de ani, pe care le ofera acum turistilor care vor sa petreaca cateva zile in mijlocul naturii, ca in vremurile stravechi.

Investitia totala a costat aproape 140.000 de euro

„La limita dintre judetele Alba si Hunedoara, Casa Glod si-a deschis portile pentru turistii care vor traiasca o experienta unica. Mestesugul caselor traditionale romanesti merita pastrat. De aceea am construit pentru sufletul nostru aceste case pentru ca traditia sa dainuie. In prezent dispunem de 15 locuri de cazare si posibilitatea de a adauga paturi suplimentare.

Cazarea se face in complexul pe care l-am construit cu dragoste in aceasta regiune. Casa Glod este locul perfect in care vrei sa evadezi din cotidian. Casele au o vechime de aproximativ 200 de ani, au fost reconditionate prin pastrarea elementelor originale si adaugarea unor elemente ce tin de confort (grupuri sanitare, utilitati etc.).

Fiecare casa are propria poveste. Cea mai apreciata de turisti este Casa Muzeu. A primit acest nume pentru este este cea mai veche dintre casele complexului nostru. Urmeaza Primaria si Scoala care sunt finalizate si disponibile pentru cazare”, astfel este prezentata atractia turistica mai putin obisnuita amenajata in satul Glod, aflat pe teritoriul comunei Almasu Mare.

Cele trei case au fost stramutate din Maramures

Sotii Musat le-au cumparat, le-au demontat bucata cu bucata si le-au mutat in acest loc pitoresc din Apuseni, potrivit adevarul.ro. Ei ofera cazare in aceste casute tuturor celor care doresc sa petreaca ceva timp intr-o epoca trecuta, intr-un timp de peste 200 de ani in urma.

„Alaturi de sotie am incercat sa salvam cateva case traditionale, le-am reconditionat si astazi le redam tuturor celor care doresc sa vada cum se traia in urma cu 200-300 de ani. A fost o munca titanica si nu pot spune ca am terminat, cand ai o gospodarie intotdeauna sunt lucruri de facut. Inca suntem in faza de reconditionare a unei suri, am finalizat complet doua case si oferim posibilitatea cazarii sau vizitarii acestor locuinte.

Pentru noi nu este o afacere, este un stil de viata pe care l-am adoptat si ne mandrim ca locuim in astfel de locuinte. Casele sunt facute ca un lego, ca un puzzle. Lemnul e crestat in asa fel incat casa trebuie construita de jur imprejur. Ca sa poata fi mutate sunt marcate cu ceara in asa fel incat fiecare lemn ajunge la locul lui”, spune Alin Musat.

Locuintele sunt construite din lemn de stejar, cu acoperis de sindrila. „A fost foarte greu sa reconditionam lemnul vechi, dar a fost o provocare pe care am reusit sa o trecem”, mai sustine barbatul.

Acesta afirma ca aceasta zona mai este denumita „Gradina Raiului din Apuseni”. Obiectivele turistice din aceasta zona sunt impresionante: Cheile Glodului, Cheile Cibului, Manastirea Cheile Cibului, Manastirea Negraia-Patrangeni, Cheile Caprei, Pesterea Feciorilor, Gaura Fara Fund, Muzeul Achim Emilian – primul muzeu privat din Romania.