Acesta este locul din România unde oamenii sunt ascunși de lume, necăjiți și uitați în sărăcia lor. „Și totuși… și ei sunt oameni!”

Ponorâta este cea mai săracă comunitate de rromi din România. Povestea celor cară trăiesc acolo a trecut de mult graniţele României, devenind celebri datorită fotoreportajelor care au apărut în special în ziarele din Franţa sau Marea Britanie.

Cu toate acestea, în comunitate trăiesc şi copii care frecventează şcoala, care au bucurii, supărări şi poate visează să-şi depăşească condiţia.

Nu au foarte multe, sunt ignoraţi şi necăjiţi şi rar li se întinde câte o mână de ajutor. Frigul din ultima vreme a îmbolnăvit mulţi dintre membriii comunităţii, mai ales, copii, lucru semnalat şi de Natalia Fornvald, inspector şcolar pentru învăţământul primar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

Dascălul a postat pe pagina personală de pe o reţea de socializare mai multe fotografii însoţite de un text prin care îi îndeamnă pe cei cu “posibilităţi materiale” să le întindă o mână de ajutor copiilor năpăstuiţi de soartă şi a căror singură vină este că s-au născut în Ponorâta.

“Zorii acestei zile m-au prins în satul Ponorata, un loc unde oamenii sunt ascunși de lume și uitati in sărăcia lor, dincolo de intinderile albe. Traiul greu al copiilor, dăruirea dascalitelor in a-i încuraja sa nu renunte la scoala m-au copleșit. Dupa ce i-am văzut în spațiul școlar, am dat o fuga in sat sa vad care le sunt nevoile. Acolo l-am gasit pe bulibasa supărat. Frigul a îmbolnăvit copiii și, din spusele lui, deși nu mă aștept să recunoasca cineva, la spital sunt lăsați să aștepte câte o noapte întreagă până se uita cineva la ei. Dacă sunt foarte grav bolnavi, sunt trimiși la Baia Mare, daca nu, sunt trimiși în satra pentru selecția naturală. Si totusi….Si ei sunt oameni! Mă întorc de la Ponorata cu convingerea că în 5 martie voi reveni cu haine pentru copii, cu alimente și detergenți, sampoane și săpunuri. Astept sa fiti părtași la acțiunea mea și să implicati copiii care au mai mult decat acești nefericiți, in acțiuni de donație”, a scris Natalia Fornvald.

Sursa: realitatea.net

CITESTE SI: Este cea mai săracă localitate din România! Toți oamenii au fugit. „Nu avem farmacie, apă curentă, nici canalizare, nu avem nimic, nimic… doar pe Dumnezeu sus!”

In Romania, saracia creste odata cu economia tarii. Si, in mod paradoxal, suntem pe primul loc in Europa si la crestere economica si la saracie.

Specialistii sustin, ca din cauza lipsei investitiilor si a politicilor statului, pe masura ce tara se dezvolta, diferentele dintre traiul oamenilor de la sate si al orasenilor sunt tot mai mari.

Intr-un top facut de Ministerul Dezvoltarii, Necsesti, din Judetul Teleorman, este cea mai saraca. Din pacate, din cei 1.300 de oameni ramasi, 1.000 sunt pensionari si aceasta localitate nu mai are alte sanse de dezvoltare, potrivit specialistilor. Paradoxul este ca se afla la doar 100 de kilometri de cel mai bogat oras din Romania.

Necsesti e la doua ore de mers cu masina de Capitala tarii. Din anii ’90, cand avea 3.000 de locuitori, populatia s-a injumatatit. In tot satul mai sunt doar cativa copii, majoritatea lasati in grija bunicilor. 300 de case sunt pustii, din cele 900 ale comunei.

Localnica: „Nu am, nu am pe nimenea. Pe Dumnezeu de sus!”

Localnic: „Satul e imbatranit, satul e… mai mult de trei sferturi e imbatranit. 20% daca mai e tineret, restul e plecati toti. Comuna e saraca, nici apa, nici canalizare nu e.”

Oamenii spun ca perioada in care localitatea s-a depopulat si a saracit coincide cu cei 16 ani in care la primarie a stat omul pe care ei l-au ales 4 mandate la rand.

Localnic: „Nu avem farmacie, apa curenta, nimic, nimic. Nicio perspectiva in comuna asta, cu asemenea oameni nicio perspectiva!”

Primarul dezleaga munca lui de 16 ani: un teanc de dosare cu studii de fezabilitate pentru proiecte europene: niciunul nu a fost aprobat, asa ca s-a resemnat.

Soare Angel, primarul comunei Necsesti: „Am incercat, dar nu vad ce solutie si ce sursa de locuri de munca sa fie in zona noastra. Intreg judetul Teleorman se afla in aceeasi situatie.”

Din pacate, suntem in continuare pe primul loc in Europa cand vine vorba de saracie. Peste 40% din populatie este expusa acestui flagel, adica nu au bani, veniturile nu sunt constante, nu au conditii de locuire si nici educatie sau acces la servicii de sanatate.

Mai bine ca noi stau bulgarii, pe care i-am intrecut in ultimii ani. Grecia pe 3 si Ungaria, care sta cu aproape 10 procente mai bine ca noi. Cel mai bine din Europa sta Cehia, cu un grad de saracie sub 15 la suta. Ce au facut cehii ca sa scape de saracie? Au introdus acum 15 ani o lege prin care orice proiect de dezvoltare, public sau privat, care nu prevedea masuri clare de reducere a saraciei, nu era aprobat. Si rezultatele se vad acum clar de tot.

La noi, creste PIB-ul, tara pare ca se dezvolta, insa nu e o dezvoltare sanatoasa: de trei ani incoace avem economie in urcare, daca ne luam dupa Produsul Intern Brut, dar pe statistica saraciei la nivel national, si mai ales aici la grupa de varsta 0-17 ani, copii si adolescenti, saracia se accentueaza.

Daniela Buzducea, director executiv One Vision Romania: „Unul din 7 copii se duce la culcare flamand cel putin o data pe saptamana. Asta este foarte grav, pentru ca malnutritia la copil are un impact pe termen foarte lung.”

Pana acum Guvernul a anuntat doua programe de combatere a saraciei. Ambele au nevoie de o perioada de aplicare de minimum 5 ani, pentru a avea rezultate.

CITESTE SI: Trebuie să ajungi aici măcar o dată! Este un loc liniștit, curat și civilizat, cu o priveliște superbă! Iată unde se află acest loc minunat:

Daca doriti sa va mutati intr-o zona linistita, curata si civilizata, ansamblul rezidential Lacul Morii poate fi exact ce aveti nevoie. Acest complex rezidential reprezinta unul dintre noile proiecte ale Novum Invest, unul dintre dezvoltatorii imobiliari de top din capitala, ce vine in intampinarea tuturor nevoilor clientilor sai cu cladiri de apartamente de o calitate incontestabila si cu un aspect estetic deosebit, practic si modern. Apartamentele noi din zona Lacul Morii sunt ideale atat pentru tineri, cat si pentru familiile cu copii, iar zona este una ideala datorita faptului ca ofera rezidentilor sai acces imediat la unele dintre cele mai importante zone comerciale ale Bucurestiului, cum ar fi Militari, Cotroceni sau Drumul Taberei.

Pentru mai multe detalii:

0731034470 – click pentru a suna

0734221086- click pentru a suna

0212234349- click pentru a suna

ID anunt: ANS-688

Prețuri începând de la 656 €/m2 (include TVA)

Vă prezentăm câteva imagini superbe cu apartamente:

Complexul dispune de următoarele utilități:

 • canalizare
 • apa
 • electricitate

ID anunt: ANS-688

Cum pot cumpăra?

 • Cash
 • Credit ipotecar
 • Credit Prima Casa

Pentru a veni în întâmpinarea clienților noștri, am ales finisaje din gama premium a celor mai renumiți producători.

 • Gresie și faianță CLASA A+
 • Parchet CLASA A+ – Pentru pardoseli a fost ales parchet laminat 10mm, firma Kronopol.
 • Placarea casei scării și a treptelor va fi executată cu granit.

ID anunt: ANS-688

Tâmplărie:

 • Tamplarie PVC marca Salamander, culoare gri antracit, cu geam tripan 44mm Low-e 4 anotimpuri.

Garantie:

 • Perioada de garantie si service in garantie a tamplariei este de 5 ani, conform certificatului de garantie emis de producator, pentru fiecare apartament in parte, conform standardelor producatorului.

Usi de interior:

 • Usi interior celulare Pinum.

Usi de exterior:

 • Usi de exterior metalice placate cu MDF

Instalatii sanitare si termice:

Instalatii:

 • Instalatiile sunt realizate din teava PEX cu distribuitoare pentru fiecare apartament.

Garantie centrale:

 • Centrale termice IMMERGAS EOLO STAR 24 KW – garantie 2 ani.

Obiecte sanitare:

 • Obiecte sanitare din portelan marca ROCA. Activitatea de aproape 100 ani, i-a facut sa devina o companie de referinta la nivel mondial, Roca fiind prezenta in Romania de la finele anului 2006.

Pentru mai multe detalii:

0731034470 – click pentru a suna

0734221086- click pentru a suna

0212234349- click pentru a suna